ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινά η ένταξη της «Δημοκρατίας Β. Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ- «Βρυχάται » η Μόσχα- ΕΙΚΟΝΑ

Ξεκινά η ένταξη της «Δημοκρατίας Β. Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ- «Βρυχάται » η Μόσχα- ΕΙΚΟΝΑ

Προανήγγειλε την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας, στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο Γενικός Γραμματέας του Νάτο, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τη Μόσχα να μιλά για εξωτερικές πιέσεις στη συμφωνία των Πρεσπών.

Σε tweet του, το πρωί του Σαββάτου (2/1), ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ότι στις 6 Φεβρουαρίου, υπογράφεται το πρωτόκολλο ένταξης της μελλοντικής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Συγκεκριμένα, το tweet αναφέρει, “Στις 6 Φεβρουαρίου θα γράψουμε ιστορία: Οι Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα υπογράψουν πρωτόκολλο προσχώρησης με τη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών (σ.σ. των Σκοπίων) Ντιμιτρόβ Νικόλα”.

Με τη συμφωνία των Πρεσπών να έχει περάσει και από το ελληνικό κοινοβούλιο, ο δρόμος προς ένταξη των Σκοπίων στο Νάτο, έχει ανοίξει διάπλατα, γεγονός που κάνει τη Μόσχα να “βρυχάται” κατά της συμφωνίας.

Δύο μέρες νωρίτερα, δια στόματος της εκπροσώπου Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, όπως γράφει δημοσίευμα της ελλαδικής ιστοσελίδας Πρώτο Θέμα, η Μόσχα “πάντα υποστήριζε και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το αμφισβητούμενο ζήτημα του ονόματος αυτού του κράτους θα πρέπει να διευθετηθεί σε αποδεκτή βάση, τόσο για τα Σκόπια όσο και για την Αθήνα”.

Πέραν από τις διπλωματικές διατυπώσεις όμως, η Ζαχάροβα μίλησε για σοβαρές παραβιάσεις στη διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας των Πρεσπών, μιλώντας για ισχυρή εξωτερική πίεση για έγκριση της.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία μιλά ξεκάθαρα για καθοδήγηση από τα γεωπολιτικά συμφέροντα, που οδήγησαν στη συμφωνία των

Πρεσπών, με σκοπό τη πρώιμη συμμετοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και ότι η συμφωνία δεν προέκυψε από την επιθυμία να λυθεί το πρόβλημα ως διμερής διαφορά.

Επιμέλεια Χρίστος Ζήνωνος

*Κεντρική φωτογραφία αρχείου

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Viral το «εκατοστάρι» του πάτερ Ηρακλείδιου στο Παραλίμνι – Έτσι έφερε το μήνυμα της πρώτης Ανάστασης – Δείτε βίντεο



Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως - Δείτε βίντεο

Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως - Δείτε βίντεο

Οι ιερείς σε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες έψαλαν το χαρμόσυνο μήνυμα της Πρώτης Αναστάσεως, κατά την τελετή της Ακολουθίας του εσπερινού του Μεγάλου Σαββάτου, που πάντα τελείται το πρωί.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top