Ως μια από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις χαρακτήρισε την επιχείρηση διάσωσης των 21 προσκόπων, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, σημειώνοντας τον άρτιο συντονισμό και ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών.
Σε δηλώσεις του, στη Λεμεσό, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως η Αστυνομία ενημερώθηκε λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, όταν οι τέσσερις ομαδάρχες και οι 17 ανήλικοι πρόσκοποι ζήτησαν βοήθεια, αφού έχασαν τον προσανατολισμό τους, στην προσπάθεια τους να μεταβούν από το Τρόοδος στην Κακοπετριά.
"Αμέσως μετά την πληροφόρηση η Αστυνομία κινητοποιήθηκε με μέλη της ΑΔΕ Λεμεσού και Μόρφου, της ΜΑΕΠ, αλλά και άλλες υπηρεσίες, όπως η ΕΜΑΚ, η Πολιτική Άμυνα, η Εθνική Φρουρά, διασώστες και εθελοντές", είπε και υπέδειξε ότι "υπήρξε ένας καλός συντονισμός γιατί λειτούργησε και Κέντρο Κρίσεως στην ΑΔΕ Μόρφου γι αυτήν την επιχείρηση, η οποία διήρκησε μέχρι τις 8 σήμερα το πρωί".
Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι η Αστυνομία βρισκόταν στην περιοχή με όλα τα κατάλληλα μέσα και με εφοδιασμένα οχήματα και είχε ληφθεί πρόνοια, ώστε με τον εντοπισμό τους να υπάρχουν κουβέρτες, ροφήματα και άλλα αναγκαία, έχοντας υπόψη τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Σημείωσε ακόμη πως έγινε χρήση της τεχνολογίας GPS για εντοπισμό των 21 ατόμων, ενώ υπήρχε συνεχής επικοινωνία μαζί τους, ωστόσο το δύσβατο της περιοχής καθιστούσε δύσκολη τη μετάβαση των σωστικών συνεργείων.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΔΙΑΣΩΣΗ- ΤΡΟΟΔΟΣ: Το χρονικό της διάσωσης των προσκόπων – Συγχαρητήρια υπουργού Υγείας
ΔΙΑΣΩΣΗ- ΤΡΟΟΔΟΣ: Η κατάσταση του τραυματία εθελοντή- Το χρονικό της γιγαντιαίας επιχείρησης
ΤΡΟΟΔΟΣ: Έχουν το στίγμα του GPS οι Αρχές- Από στιγμή σε στιγμή η διάσωση τους
Μέχρι ενός σημείο, συνέχισε, οι διασώστες μετέβηκαν με οχήματα ενώ από εκεί και πέρα έπρεπε να προχωρήσουν με τα πόδια μέχρι να εντοπίσουν τους πρόσκοπους, ενώ τα ελικόπτερα της Αστυνομίας μετέφεραν σε ασφαλείς χώρους, πέραν των διασωθέντων, και όλους όσοι βρέθηκαν εκεί για να βοηθήσουν.
Υπενθύμισε πως ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφριά ενώ ένας 45χρονος εθελοντής υπέστη κατάγματα στα πόδια, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί για περίθαλψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Με αφορμή το χθεσινό περιστατικό, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας δήλωσε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει κάποιος να λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες και κινδύνους που ελλοχεύουν, ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με ανήλικους.
Δηλαδή, εξήγησε, πρέπει να γίνεται εκτίμηση του κινδύνου, ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί μια πεζοπορία ή μια εκδήλωση, οι καιρικές συνθήκες, το δύσβατο της περιοχής, η αναγνώριση της περιοχής που πρέπει να προϋπάρχει, αλλά και η ανάγκη για ψυχραιμία.
"Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι, επειδή τίθενται σε κίνδυνο άμεσα ζωές, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, έτσι ώστε να προλαμβάνουμε τα οποιαδήποτε δυσάρεστα, γιατί εδώ έχεις να κάνεις με τον παράγοντα χρόνο και αρχίζοντας μια τέτοια επιχείρηση, έχοντας υπόψη ότι είναι και το θέμα της νύχτας, καθίστανται αυξημένοι οι κίνδυνοι και γι αυτό πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και να τηρούμε αυτά τα οποία λέμε για τις ενέργειες που πρέπει να προηγηθούν", συμπλήρωσε.
Τέλος, ο κ. Αγγελίδης, ευχαρίστησε εκ μέρους της Αστυνομίας όλα τα μέλη της δύναμης και όλων των άλλων υπηρεσιών, καθώς και τους εθελοντές που συμμετείχαν στην επιχείρηση.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις