Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε την Τετάρτη 06/02 ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υιοθετεί σήμερα εκείνα τα οποία μέχρι χθες κατηγορούσε, κάνοντας λόγο για εντυπωσιακή μεταμόρφωση που έχει ως αποτέλεσμα κανείς, εντός ή εκτός, να μην γνωρίζει με σιγουριά τις πραγματικές του προθέσεις.
Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΑΚΕΛ ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στην συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χαιρετίζοντας την εξαγγελία συναντήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες για συζήτηση των ζητημάτων της ασφάλειας στο Κυπριακό.
Σχολιάζοντας απόσπασμα συνέντευξης του Προέδρου στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του χρησιμοποίησε την επιχειρηματολογία ότι σημασία έχει το περιεχόμενο της λύσης και όχι η ονοματολογία».
Ένα επιχείρημα, σημείωσε, «το οποίο πρέπει να πω ότι χρονολογείται. Χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν κατά κόρον από διάφορους με αντικειμενικό στόχο να απορρίψουν την ομοσπονδία και να θέσουν στη συζήτηση το θέμα του ενιαίου κράτους με ένα τρόπο πλάγιο».
Ο Πρόεδρος, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, «στη συγκεκριμένη συνέντευξη ρωτήθηκε αν προκρίνει τη λύση ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας και απάντησε ότι δεν έχει σημασία το όνομα». Κάποιος, ανέφερε, «θα μπορούσε εύκολα να εξάγει το συμπέρασμα ότι ο κ. Αναστασιάδης σήμερα υιοθετεί εκείνα τα οποία μέχρι χθες κατηγορούσε».
«Πρέπει να πω ότι η δική μας η άποψη που ήταν η ίδια και χθες και σήμερα είναι ότι στις ονομασίες υπάρχει ουσία», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν είναι μόνο ονομασία. Άλλο είναι η ομοσπονδία και άλλο είναι η συνομοσπονδία. Η ομοσπονδία αφορά σε ένα κράτος και η συνομοσπονδία αφορά σε δύο κράτη».
«Αν θυμηθούμε και τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη ότι δηλαδή δεν παρέλαβε κράτος και θα παραδώσει κοινότητα, δηλώσεις τις οποίες κατακεραύνωνε στο παρελθόν όταν γίνονταν από άλλους, όταν έγιναν από τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο, τότε μπορούμε να πούμε ότι η μεταμόρφωση του κ. Αναστασιάδη είναι εντυπωσιακή», ανέφερε.
«Συνεχίζει στο δρόμο τη υιοθέτησης συνθημάτων που ο ίδιος επέκρινε δριμύτατα στο παρελθόν, με αποτέλεσμα τόσο στο εσωτερικό αλλά δυστυχώς και διεθνώς κανείς να μην γνωρίζει με σιγουριά ποιες είναι οι πραγματικές του προθέσεις,», είπε.
Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει την εξαγγελία συναντήσεων Ελλάδας – Τουρκίας για την ασφάλεια
Αναφερόμενος στη συνάντηση χθες του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «είναι από μόνη της θετικό γεγονός».
«Θεωρούμε ότι με τέτοιου είδους συναντήσεις και επαφές διατηρούνται κανάλια επικοινωνίας και διαλόγου που είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργούνται προϋποθέσεις για επίλυση προβλημάτων», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, πρόσθεσε, «κρίνουμε θετικά τις δηλώσεις που έγιναν από τον Έλληνα Πρωθυπουργό στη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου».
«Χαιρετίζουμε τις εξαγγελθείσες συναντήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες για τη συζήτηση των ζητημάτων της ασφάλειας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι «συμφωνούμε μάλιστα με τις διακηρυγμένες θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στην επίλυση των ζητημάτων της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού και τη θέση τους ότι η εσωτερική πτυχή είναι θέμα που πρέπει να επιλυθεί ανάμεσα στις δύο κοινότητες στην Κύπρο».
Εξέφρασε την ελπίδα ότι «στις συναντήσεις οι οποίες έχουν εξαγγελθεί και οι οποίες ελπίζουμε να πραγματοποιηθούν θα υποβοηθηθεί ουσιαστικά η προσπάθεια για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού».
«Την ίδια στιγμή θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι βασικό καθήκον αυτής της περιόδου είναι η επίτευξη συμφωνίας στους όρους αναφοράς έτσι που να καταστεί κατορθωτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν και διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν», είπε.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμη ότι «όπως, άλλωστε υπογράμμισε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο Κραν – Μοντανά είχαμε φτάσει πολύ κοντά την επίτευξη συμφωνίας στα θέματα της ασφάλειας και εδώ ακριβώς πρέπει να επικεντρώσει ο κ. Αναστασιάδης όλες του τις προσπάθειες».
Σχολιάζοντας τη δημόσια συζήτηση για την αναφορά του κ. Ερντογάν για την πολιτική ισότητα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «η πολιτική ισότητα είναι κάτι που περιλαμβάνεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ από το 1992. Την έχουμε αποδεχθεί το σύνολο των πολιτικών κομμάτων στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, είπε, διευκρινίζοντας «την πολιτική ισότητα, όχι την αριθμητική ισότητα».
«Δεν θα πρέπει να μας ξενίζει λοιπόν η απαίτηση είτε του κ. Ερντογάν είτε του κ. Ακιντζί», σημείωσε. Εκείνο, σύμφωνα με τον ίδιο, «που έχει σημασία και εκεί θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας είναι ποιο περιεχόμενο προσδίδουν σε αυτή την πολιτική ισότητα. Και εκεί ακριβώς είναι που θα πρέπει να διαπραγματευτούμε για να της δοθεί το σωστό περιεχόμενο».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις