ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη λέει ο ΥΠΕΞ - Ο ρόλος της Κύπρου

Χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη λέει ο ΥΠΕΞ - Ο ρόλος της Κύπρου

Η διευθέτηση των πολυάριθμων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα γίνει μέσω μιας λιγότερης Ευρώπης αλλά μέσω μιας περισσότερης Ευρώπης,  μιας ισχυρότερης και αποτελεσματικότερης Ευρώπης, με πιο ισχυρή παρουσία στις διεθνείς σχέσεις, μιας Ευρώπης η οποία να είναι πιο κοντά στους πολίτες της, δήλωσε το Σάββατο (09/02) ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης μιλούσε σε επιστημονικό συνέδριο που διοργάνωσαν στη Λάρνακα το Alexander College, το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας και το Ερευνητικό Κέντρο Alexander με θέμα, "Ευρωπαϊκή Ένωση: Αλλαγές, Μετασχηματισμοί και Προκλήσεις".  
 
Αναπτύσσοντας το θέμα «Η ΕΕ και ο ρόλος της Κύπρου: η γεωπολιτική, οι μετασχηματισμοί και οι προκλήσεις», ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «ο ρόλος της Κύπρου στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον υπαγορεύεται από διάφορους παράγοντες» μεταξύ των οποίων η γεωγραφική της θέση στη νοτιοανατολική γωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, η ιδιότητά της ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι εξαιρετικές σχέσεις με τους γείτονές της, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στον Κόλπο.
 
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο Brexit, μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ, και σημείωσε πως για πρώτη φορά στην ιστορία της `Ενωσης "που σημαδεύτηκε από προοδευτική διεύρυνση και συνεχή ολοκλήρωση, ένα κράτος μέλος της  επέλεξε να την εγκαταλείψει».
 
Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος είχε μια συνεπή θέση στο θέμα του Brexit και πως «καθ’όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων διατηρήσαμε μια εποικοδομητική στάση", τονίζοντας ότι αυτό που έχει ζωτική σημασία είναι να διατηρηθεί ένα ενωμένο μέτωπο μεταξύ των 27 της ΕΕ και να διασφαλιστεί η συνοχή της `Ενωσης.
 
Μια άλλη συνεχιζόμενη κρίση, συνέχισε ο Υπουργός, είναι το μεταναστευτικό.  Σημείωσε πως «η Κύπρος και άλλες χώρες της πρώτης γραμμής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Μεσόγειο, βρίσκεται κάτω από σοβαρές μεταναστευτικές πιέσεις, τόσο λόγω της γεωγραφικής της θέσης όσο και λόγω της συνεχούς παράνομης στρατιωτικής τουρκικής κατοχής μέρους του εδάφους της».

Πρόσθεσε πως «σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά, η Κύπρος ξεκίνησε ένα ταξίδι για να αξιοποιήσει πλήρως τη γεωγραφική της θέση και την ιδιότητά της ως μέλος της ΕΕ» και είπε ότι «η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτό το ταξίδι είναι να ενισχυθεί ο ρόλος της ως γεωστρατηγικής γέφυρας μεταξύ της περιοχής και της Ευρώπης, αλλά και να συμβάλει στο να αυξηθεί η εμπλοκή και το θετικό αποτύπωμα της Ευρώπης στην περιοχή ως μέρος της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των προκλήσεων που έχει ενώπιόν της».

Η Κύπρος, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης «πιστεύει ακράδαντα ότι η σημερινή δύσκολη συγκυρία στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να την αναγκάσει να αναθεωρήσει και να αναζητήσει νέες βάσεις για την καλλιέργεια συνοχής. Πρέπει να αναζητήσουμε απαντήσεις όπου δημιουργούνται πολλές από αυτές τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου, και πιστεύουμε ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.
 
Ανέφερε ακόμα ότι «ενώ η λύση του κυπριακού προβλήματος θα παραμείνει πάντα η πρώτη προτεραιότητα της κυπριακής κυβέρνησης, τα τελευταία έξι χρόνια έχουμε ξεκινήσει μια νέα στρατηγική που επίσης πιστεύουμε ότι εξυπηρετεί τις προσπάθειές μας στο Κυπριακό».
 
Ο Υπουργός μίλησε επίσης για τους πυλώνες της «πολύπλευρης αυτής εξωτερικής πολιτικής». Αναφερόμενος στην ενίσχυση και επέκταση των σχέσεων μας με τις χώρες της άμεσης  περιοχής μας, δηλαδή τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο, είπε πως τον πυρήνα αυτού του πυλώνα είναι η γεωγραφία και η μοναδική γεωγραφική θέση της Κύπρου. Πρόσθεσε πως «τα τελευταία χρόνια, οι αποφασιστικές μας προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στη μετατροπή της γεωγραφικής μας θέσης σε ευλογία, θέτοντάς την στο προσκήνιο της γεωστρατηγικής μας αξίας».

Βασιζόμενοι στις παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις με τους γείτονές μας, συνέχισε «εργαζόμαστε μεθοδικά για την εμβάθυνση των δεσμών μας και για την οικοδόμηση συνεργασίας που αποφέρει απτά αποτελέσματα που είναι  επωφελή όχι μόνο για τις εμπλεκόμενες χώρες αλλά και για ολόκληρη την περιοχή».
 
Αναφέρθηκε στις επισκέψεις που έκανε σε χώρες της περιοχής από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, σημειώνοντας πως τον επόμενο μήνα θα επισκεφθεί και το Μπαχρέιν.

Αναφερόμενος στις Τριμερείς Συνεργασίες Κύπρου και Ελλάδας με χώρες της περιοχής όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Παλαιστίνη, επεσήμανε πως Κύπρος δημιούργησε φόρα περιφερειακής συνεργασίας που αποτελούν εκδήλωση της στρατηγικής μας για τη δημιουργία συνεργιών και τη στενότερη συνεργασία με τις μετριοπαθείς χώρες της περιοχής.
 
'Ενας δεύτερος πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου, συνέχισε, είναι η ενεργότερη συμμετοχή στην ΕΕ, πέραν από θέματα που αφορούν άμεσα το κυπριακό πρόβλημα ή την Τουρκία, σημειώνοντας πως "έχουμε δουλέψει μεθοδικά" για να ακούγεται η φωνή μας  στις Βρυξέλλες σε μια σειρά θεμάτων στα οποία η Κύπρος έχει ισχυρή προστιθέμενη αξία.

Σημείωσε εξάλλου την απόφαση για δημιουργία Μόνιμης Γραμματείας για ευρωπαϊκά θέματα στην Κύπρο προκειμένου να υπάρχει οριζόντια συνεργασία των υπηρεσιών για όλα τα θέματα της ΕΕ και να υπάρχει μια πιο αποτελεσματική και προνοητική συμμετοχή της Κύπρου στις Βρυξέλλες.
 
O κ. Χριστοδουλίδης στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην πρόσφατη 5η Σύνοδο Κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία και είπε ότι κατά τη διάρκειά της, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Μάλτας «είχαν μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σε σειρά σημαντικών θεμάτων της τρέχουσας ευρωπαϊκής ατζέντας που παρουσιάζουν αμοιβαίο ενδιαφέρον αλλά και ανησυχία».

Ανέφερε ακόμα πως «το μήνυμα της Κύπρου εντός της ΕΕ έχει πάντα ως κοινό παρονομαστή την ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα και η αλληλεγγύη της Ενωσης".

Η Κύπρος, σημείωσε «παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των παραδοσιακά άριστων σχέσεων με τους γείτονές της», προσθέτοντας ότι «μέσω μιας μεθοδικής εργασίας που έχει ένα μακροπρόθεσμο όραμα που απαιτεί υπομονή, η Κύπρος θα συνεχίσει να εμβαθύνει τους δεσμούς της στην περιοχή και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργώντας συνέργιες που αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα ευεργετικά για όλους».

ΚΥΠΕ

 
 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top