ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Όχι» στο ΓεΣΥ από τη Νεφρολογική Εταιρεία - Δηλώνει ανοικτή στο διάλογο

«Όχι» στο ΓεΣΥ από τη Νεφρολογική Εταιρεία - Δηλώνει ανοικτή στο διάλογο

Τη θέση ότι η Νεφρολογική Εταιρεία Κύπρου (ΝΕΚ) δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει με το προτεινόμενο Γενικό Σχέδιο Υγείας, εκφράζει ο Πρόεδρος της Δρ. Κυριάκος Ιωάννου, ο οποίος ωστόσο δηλώνει την ετοιμότητα της Εταιρείας σε κάθε ειλικρινή προσπάθεια συνεργασίας.

Σε γραπτή δήλωσή του, αναφορικά στο προτεινόμενο ΓεΣΥ, ο Πρόεδρος της ΝΕΚ αναφέρει ότι «με τη προοπτική της Νεφρολογίας στο προτεινόμενο σχέδιο να είναι ανύπαρκτη, με την ποιότητα και την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας να απομακρύνονται και με το μέλλον των χρόνιων ασθενών να διαγράφεται με ζοφερά χρώματα, ως ΝΕΚ δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με το προτεινόμενο σχέδιο υγείας», ωστόσο, σημειώνει ότι «από την άλλη όταν τα πράγματα διαγράφονται καταστροφικά δεν μπορούμε να κλείνουμε κανάλια επικοινωνίας, γιατί αν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα κάτι να αλλάξει στο αρνητικό κλίμα ανάμεσα στην ιατρική κοινότητα και τη πολιτεία, αυτό θα έρθει μόνο με το διάλογο και τις αμοιβαίες υποχωρήσεις».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Υπουργό Υγείας και τους βουλευτές, ο κ. Ιωάννου αναφέρει πως «το όραμα ενός ολοκληρωμένου συστήματος υγείας, που θα μας εξυπηρετεί και για το οποίο όλοι θα νοιώθουμε περήφανοι, έχει χαθεί», προσθέτοντας ότι «ο στόχος της ελεύθερης πρόσβασης και επιλογής σε όλους τους ιατρούς και όλα τα νοσηλευτήρια έχει, επίσης, χαθεί».

Όπως σημειώνει «στην αποτυχία είμαστε όλοι υπεύθυνοι, άσχετα με το ποιος κερδίζει το επικοινωνιακό παιχνίδι και χάσαμε το δάσος κοιτώντας το δέντρο», για να συμπληρώσει ότι «καταλήγουμε σε ένα Μερικό Σχέδιο Υγείας με όλους μας να είμαστε χαμένοι, μα κυρίως τους ασθενείς».

«Αν πρέπει κάτι να αλλάξει ακόμη και νομοθετικά, ποτέ δεν είναι αργά, και αυτό πρέπει να γίνει χωρίς συνθήματα και εμμονές. Χρόνος υπάρχει», τονίζει ο Πρόεδρος της ΝΕΚ.

Εξάλλου, αναφέρει «στη περίοδο της οικονομικής κρίσης, για το καλό της οικονομίας και των τραπεζών τα νομοσχέδια και οι νόμοι άλλαζαν σε μία νύκτα», προσθέτοντας ότι «για το καλό της υγείας του λαού μας οφείλουμε ψύχραιμα να ξαναδούμε τι είναι μη ρεαλιστικό σε αυτό το σχέδιο».

«Κυνηγώντας το τέλειο σχέδιο κινδυνεύουμε να καταλήξουμε χωρίς σχέδιο. Ας γίνουν οι αλλαγές που να επιτρέψουν την συμμετοχική έναρξη του ΓεΣΥ και σε δύο χρόνια, όταν πλέον θα υπάρχει τέτοια τεράστια βάση πραγματικών δεδομένων για αναλύσεις, θα έχει και η Πολιτεία τη δυνατότητα να κάνει, στη βάση πραγματικοτήτων και όχι στη βάση θεωρητικών, αναλογικών μελετών, τις πρέπουσες διορθώσεις. Οποιοδήποτε νέο και μεγαλόπνοο σχέδιο ξεκινά, η λογική λέει ότι χρειάζεται πρακτικά περισσότερη χρηματοδότηση, μέχρι που το οικοδόμημα να τεθεί στη σωστή του  πορεία και να ελεγχθούν ή να είναι τουλάχιστον πλέον προβλέψιμοι οι πιθανοί κίνδυνοι», είπε.

Είπε ότι «οι εξοικονομήσεις θα έρθουν μεσοπρόθεσμα, με προσαρμογές που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα ή την ασφάλεια των ασθενών», για να σημειώσει ότι «η αντίθετη λογική ότι ‘ξεκινάμε συντηρητικά και στην πορεία βλέπουμε και διορθώνουμε’ είναι το χειρότερο σενάριο και το ανασφαλέστερο για τους ασθενείς, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη διαχρονικά, ποια ήταν και είναι τα αντανακλαστικά των κρατικών μηχανισμών στο να προλαμβάνουν ή να διορθώνουν προβλήματα».

Ανέφερε ακόμα ότι «στην περίπτωση του ΓεΣΥ θα μιλάμε για το αγαθό της Υγείας και το αγαθό της Ζωής που θα χάνεται, μέχρι που οι υπεύθυνοι να έχουν καταγράψει, αναλύσει, αναγνωρίσει και κοστολογήσει το πρόβλημα για να παρθούν τα διορθωτικά μέτρα».

«Ας αναλογιστούμε λοιπόν όλοι τις ευθύνες μας, ιατρικός κόσμος, Πολιτεία και ασθενείς, και ας αναζητήσουμε τη μεγαλύτερη εικόνα, το δάσος. Μπορεί να μην μπορέσουμε να φτιάξουμε το ιδανικό ΓεΣΥ, αλλά σίγουρα μπορεί να πετύχουμε ένα πολύ καλύτερο ΓεΣΥ, από αυτό που θα καταλήξει να είναι αν δεν κάνουμε όλοι τις υποχωρήσεις μας», είπε.

Απηύθυνε έκκληση για διάλογο, τονίζοντας πως «ποτέ δεν είναι αργά, γιατί όλοι θέλουμε να βλέπουμε όλους στα μάτια με συμπάθεια και όχι με εμπάθεια».

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες

• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα

• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• «Τυλίχθηκε» στις φλόγες δομή ανηλίκων στη Λάρνακα - Τρόφιμοι και προσωπικό εκκένωσαν το κτίριο



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top