Κάποια μέλη της ηγεσίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου δεν θέλουν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, για τους δικούς τους λόγους και αυτό φαίνεται από τη σημερινή παραίτηση μέλους τους, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος κάλεσε την ιατρική κοινότητα να αξιολογήσει όλα τα δεδομένα.
Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο επίσκεψης στο ΤΕΠΑΚ και κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση μέλους του ΠΙΣ που διαφώνησε με τη στάση του Συλλόγου, ο κ.Ιωάννου υπενθύμισε ότι ο ίδιος έχει εκφράσει δημόσια την άποψη του για συγκεκριμένα μέλη της ηγεσίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.
"Είναι δεδομένο και φαίνεται από τη σημερινή παραίτηση ότι κάποια μέλη δεν θέλουν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, για τους δικούς τους λόγους", είπε και πρόσθεσε πως "αυτό πρέπει να αντιληφθεί η ιατρική κοινότητα και ο κάθε γιατρός να αξιολογήσει ατομικά τι έχει να κερδίσει, τι έχει να προσφέρει στο ΓεΣΥ, διότι είναι μια κοινωνική προσφορά, την οποία οφείλουμε όλοι να αγκαλιάσουμε".
Σε ερώτηση εάν ο ΠΙΣ προωθεί προσωπικά συμφέροντα, ο Υπουργός Υγείας διερωτήθηκε πως μπορεί κάποιος να διαπραγματεύεται, εκ μέρους των γιατρών, την ένταξη στο ΓεΣΥ και την ίδια μέρα που δημιουργήθηκε το θέμα με το Μνημόνιο Συναντίληψης, ν` ανακοινώνεται και μία ιδιωτική πλατφόρμα, "όπως την ονόμασαν αντι- ΓεΣΥ, από μέλη που οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούνται στον ΠΙΣ και που ισχυρίστηκαν και ότι αξιολόγησαν και το ίδιο το μνημόνιο;".
Εναπόκειται σε εμάς και στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, συνέχισε, να πείσουμε την ιατρική κοινότητα για τα πλεονεκτήματα του Γενικού Σχεδίου Υγείας και με την πάροδο του χρόνου να ενταχθούν.
Την ίδια ώρα ο Κωνσταντίνος Ιωάννου υπογράμμισε ότι κανένας δεν ισχυρίζεται ότι το σχέδιο θα λειτουργήσει ομαλά από την πρώτη μέρα, υποδεικνύοντας πως "καμία αλλαγή δεν είναι τόσο εύκολη, ειδικά όταν μιλούμε για μια τέτοια τεράστιου μεγέθους μεταρρύθμιση".
"Θα υπάρξουν εμπόδια, θα υπάρξουν και προβλήματα στην εφαρμογή, τα οποία θα επιλυθούν σταδιακά και γρήγορα, ούτως ώστε, σε κάποιους μήνες μετά την εφαρμογή, να κυλούν όλα ομαλά", συμπλήρωσε.
Υπενθύμισε δε ότι στα Σχέδια Υγείας άλλων χωρών, μόλις το 25% με 30% των γιατρών εντάσσονται την πρώτη μέρα εφαρμογής τους και πρόσθεσε ότι, "εμάς στόχος μας και του ΟΑΥ είναι να ενταχθεί ο αριθμός αυτός, ώστε την πρώτη μέρα να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε ικανοποιητικά τον Κύπριο ασθενή και με την πάροδο των μηνών να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε στο σημείο και στο όραμα που έχουμε θέσει".
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις