Πόσα θα παίρνουν το μήνα οι Κύπριοι ευρωβουλευτές – Χιλιάδες ευρώ σε μισθούς, επιδόματα και αποζημιώσεις

Πόσα θα παίρνουν το μήνα οι Κύπριοι ευρωβουλευτές – Χιλιάδες ευρώ σε μισθούς, επιδόματα και αποζημιώσεις

Όλοι οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Ιούλιο του 2019 παίρνουν τον ίδιο μισθό, ο οποίος μετά την παρακράτηση φόρων και εισφορών ανέρχεται σε €6.710,67 μηνιαίως, ενώ άλλες τόσες χιλιάδες ευρώ είναι τα επιδόματα και οι αποζημιώσεις.

Του Χαράλαμπου Ζάκου

Στις 26 Μαΐου 2019 θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές στην Κύπρο, με το νησί μας να έχει το δικαίωμα εκλογής έξι ευρωβουλευτών.

Οι έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές οι οποίοι θα εκλεγούν θα λαμβάνουν τον ίδιο μισθό με τους υπόλοιπους 705 συναδέλφους τους – οι έδρες μειώθηκαν από 751 σε 705 από τον Φεβρουάριο του 2018 μετά την αποχώρηση 73 ευρωβουλευτών του Ηνωμένου Βασιλείου και ψήφισμα του ΕΚ υπέρ της μείωσης των εδρών – δηλαδή €8.611,31, ενώ μετά τις αποκοπές αυτός ανέρχεται σε €6.710,67 μηνιαίως και προέρχεται από τον προϋπολογισμό του ΕΚ.

Όσον αφορά το συνταξιοδοτικό, οι ευρωβουλευτές έχουν δικαίωμα σύνταξης γήρατος από την ηλικία των 63 ετών, η οποία θα ανέρχεται στο 3,5% επί του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης της θητείας και δεν θα υπερβαίνει το 70% συνολικά, ενώ και πάλι το κόστος αυτών των συντάξεων καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποζημιώσεις και επιδόματα

Παράλληλα με τον μισθό και το δικαίωμα σύνταξης οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν αποζημιώσεις και επιδόματα για την κάλυψη των διαφόρων δαπανών.

Διαβάστε περισσότερα στο BusinessNews

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

VIDEO - ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

VIDEO - ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

Για εμάς μοναδικός στόχος και επιδίωξη είναι η επανένωση επανένωση μέσω μιας λύσης που θα μετεξελίξει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα σύγχρονο κράτος, κυρίαρχο σε όλη του την επικράτεια, χωρίς κατοχικό στρατό και χωρίς εγγυητές με επεμβατικά δικαιώματα, στο οποίο όλοι οι νόμιμοι πολίτες του θα έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε τηλεοπτικό του μήνυμα για την επέτειο της Ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.