Η Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Βουλής αναμένει από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας εντός Μαρτίου να προχωρήσει και να πάρει απόφαση ως Διοικητικό Συμβούλιο αναφορικά με την εξαίρεση των Ταμείων Προνοίας από τη φορολόγηση για σκοπούς εισφορών στο ΓεΣΥ, ώστε να ετοιμαστεί σχετικό νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση, από το Υπουργείο Υγείας για να κατατεθεί στη Βουλή για ρύθμιση αυτού του ζητήματος.
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ, συζήτησε σήμερα τα ζητήματα που προκύπτουν από την ερμηνεία των νομοθεσιών για την εφαρμογή του ΓεΣΥ και την καταβολή εισφορών, καθώς και τρόπους αντιμετώπισής τους.
Όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας βλέπει θετικά την εξαίρεση των Ταμείων Προνοίας από τη φορολόγηση, απλώς χρειάζεται χρόνος να συζητηθεί το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού για να παρθεί τελική απόφαση.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής Αντρέας Φακοντής, σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία είπε ότι με ικανοποίηση «σημειώνουμε τη θετική τοποθέτηση, τη βούληση του ΟΑΥ, να προωθήσει νομοθετικές ρυθμίσεις για επίλυση του προβλήματος που προέκυψε, δηλαδή για τη φορολόγηση των εισοδημάτων, που προκύπτουν από εισφορές του εργοδότη για σκοπούς εισφορών στα Ταμεία Προνοίας».
Θετική ήταν επίσης «η τοποθέτηση για να υπάρξει απάλειψη αυτής της υποχρέωσης. Όσον αφορά την εργοδοτική πλευρά, τη συνδικαλιστική πλευρά, αλλά επίσης υπήρξε σύμφωνη γνώμη και του Υπουργείου Οικονομικών διότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα και δεν δημιουργείται καμία διατάραξη της βιωσιμότητας του ταμείου του ΟΑΥ, διότι δεν υπήρξε πρόβλεψη για να εισρεύσουν στα ταμεία του οργανισμού χρήματα από τη φορολόγηση των εισφορών στα Ταμεία Προνοίας», πρόσθεσε.
Άρα, συνέχισε ο κ. Φακοντής, «αναμένουμε από τον ΟΑΥ εντός Μαρτίου να προχωρήσει και να πάρει απόφαση ως Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε να ετοιμαστεί σχετικό νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση, από το Υπουργείο Υγείας για να κατατεθεί στη Βουλή για ρύθμιση αυτού του ζητήματος ώστε να επέλθει ηρεμία και να καθησυχαστεί ο κόσμος, ο οποίος έχει εκφράσει έντονη ανησυχία για την περίπτωση να φορολογηθούν τα εφάπαξ ποσά, τα οποία θα πάρει από την αφυπηρέτησή του από τα Ταμεία Προνοίας ή από τα ποσά που παίρνει κάποιος στις περιπτώσεις που αφυπηρετεί, ως ποσό από τέτοιες περιπτώσεις».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φακοντής είπε ότι θα εξαιρεθούν πλήρως οι εισφορές των Ταμείων Προνοίας όσον αφορά τη φορολόγηση για σκοπούς του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).
«Είτε για τα εφάπαξ ποσά, τα οποία θα πάρει κάποιος με την αφυπηρέτηση του, είτε από τα Ταμεία Προνοίας που και πάλι είναι εφάπαξ ποσό, το μέρος Β’ που αφορά την εισφορά του εργοδότη και τα όποια επιπλέον κέρδη έχει κάνει αυτό το ταμείο, ενώ υπήρχε πρόνοια στο νόμο να μην εξαιρεθούν, άρα να καταβληθούν αυτά τα ποσά στον ΟΑΥ, κρίθηκε σωστό ότι δεν μπορεί να διαταραχθεί η όλη κατάσταση, πρέπει να προστατευτεί ο θεσμός των Ταμείων Προνοίας, διότι αντιλαμβάνεστε ότι αν γινόταν κάτι τέτοιο, εγκυμονούσε σοβαρό πρόβλημα, πιθανόν να διαταρασσόταν και η εργατική ειρήνη, αλλά την ίδια στιγμή ο ίδιος ο θεσμός και η φιλοσοφία των Ταμείων Προνοίας, θα είχε πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό», σημείωσε.
Ο αναπληρωτής Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας είπε ότι στον ορισμό για τα εισοδήματα, υιοθέτησαν την ερμηνεία που δίνει ο Περί Φορολογίας Νόμος, άρθρο 5, όμως δεν υιοθέτησαν τις εξαιρέσεις που είναι το άρθρο 8.
«Σε αυτό το άρθρο εξαιρούνται από τη φορολογία τα εφάπαξ ποσά των Ταμείων Προνοίας και όταν λέμε εφάπαξ ποσά είναι η εισφορά του εργοδότη και το κέρδος από το ταμείο και όχι η εισφορά του υπαλλήλου. Με βάση την ερμηνεία που έχουμε δώσει εμείς σε συνεννόηση με το Τμήμα Φορολογίας, η φορολόγηση του εφάπαξ ποσού, θα είναι αυτού του ποσού που θα προκύψει μετά την 1η Μαρτίου 2019, δηλαδή αν κάποιος έχει δουλέψει για 400 μήνες και θα φύγει 1η Απριλίου του 2019 θα φορολογηθεί μόνο για τον ένα μήνα από τους 400. Οπότε το θέμα μας δίνει χρόνο να κάνουμε την προσαρμογή αν κριθεί ότι πρέπει να γίνει αλλαγή. Δεν πρέπει να πανικοβάλει τον κόσμο, διότι δεν θα φορολογηθεί για όλο το ποσό που εργάστηκε μέχρι σήμερα. Θα είναι πολύ μικρό το ποσό προς το παρόν και θα μεγαλώνει όσο περνά ο χρόνος. Οπότε η Βουλή έχει το χρόνο να συζητήσει το θέμα», πρόσθεσε.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι εκείνο που τους καθησυχάζει είναι το γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη στις προβλέψεις που έκανε ο Οργανισμός και στις εκτιμήσεις που έκανε σε σχέση με τα έσοδα του, στο σφαιρικό προϋπολογισμό, ότι θα έχει και ένα κομμάτι που αφορά τα Ταμεία Προνοίας ή τα εφάπαξ ή όλα αυτά που προνοούνται μέσα στην νομοθεσία.
«Άρα, με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι δεν θα δημιουργήσουν αναταραχή στην ισορροπία του ταμείου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε.
Οι εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις ανέφεραν ενώπιον της Επιτροπής ότι θεωρούν πως δεν είναι σωστό να φορολογούνται τα Ταμεία Προνοίας, διότι είναι δεύτερος πυλώνας στήριξης των ατόμων που αφυπηρετούν κ.λπ., και όσοι συμμετέχουν στο ΔΣ του ΟΑΥ δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν τη λογική του να εξαιρεθούν, αφού δεν έχουν προϋπολογιστεί και στα έσοδα του Οργανισμού.
(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΒΑ)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις