ΥΓΕΙΑ

Φόλες: Τι είναι τα ύπουλα δηλητήρια - Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ζώα

Φόλες: Τι είναι τα ύπουλα δηλητήρια - Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ζώα

Σπέρνουν το θάνατο στους αγαπημένους τετράποδους φίλους μας. Τα ύπουλα δηλητήρια που έχει επινοήσει ο άνθρωπος για να τους εξοντώσει, τα συναντάμε, πια, και στα πιο πολυσύχναστα πάρκα. Ένα κομμάτι κρέας ποτισμένο με δηλητήριο, είναι ό,τι πιο δελεαστικό για το κατοικίδιό μας, όπως και για τα αδεσποτάκια.

Τα δηλητηριασμένα δολώματα – φόλες απειλούν, εκτός από τα ζώα, και τα παιδιά μας.

Τα κρούσματα δηλητηριάσεων, τα τελευταία χρόνια, έχουν πάρει διαστάσεις… επιδημίας.

Από τα τελευταία περιστατικά ήταν η θανάτωση, με φόλα, της τετράποδης μασκότ του Αστέρα Τρίπολης, καθώς και άλλων δέκα σκυλιών.

Τι είναι η φόλα; Ποια τα συμπτώματα που εκδηλώνει το άτυχο ζώο; Τι μπορούμε να κάνουμε στην περίπτωση που το κατοικίδιο μας τη φάει; Μπορούμε να την αποφύγουμε;

Η κτηνίατρος Ιωάννα Γιαννακοπούλου, απαντά:

«Η φόλα είναι κάποιο δόλωμα – τροφή, το οποίο το έχουν εμποτίσει με κάποια οργανοφωσφορική ουσία.

Συμπτώματα
Το ζώο που θα καταπιεί δηλητηριασμένη τροφή, έπειτα από λίγο θα εκδηλώσει νευρολογικά και γαστρεντερολογικά συμπτώματα. Δηλαδή, θα αρχίσουν να τρέχουν τα σάλια του, θα προσπαθεί ή και θα κάνει εμετό. Θα αρχίσει να τρέμει, να χάνει την ισορροπία του και, όσο περνά η ώρα, θα χάνει την επαφή με το περιβάλλον. Θα φτάσει στο σημείο να έχει σπασμούς και διαρροϊκές κενώσεις.

Τι πρέπει να κάνουμε
Πηγαίνουμε αμέσως το ζώο στον κτηνίατρό μας. Σε περίπτωση που είμαστε σε μακρινή απόσταση, το μεταφέρουμε στο πλησιέστερο κτηνιατρείο. Επίσης, καλό είναι να έχουμε προμηθευτεί από τον κτηνίατρό μας, αφού πρώτα μας έχει δώσει οδηγίες για το πώς θα το χρησιμοποιήσουμε, ένα ειδικό φάρμακο που προκαλεί εμετό. Είναι η πιο σημαντική ενέργεια που μπορούμε να κάνουμε μέχρι να πάμε το ζώο στον κτηνίατρο.

Στον κτηνίατρο
Ο κτηνίατρος μπορεί να χρειαστεί να κάνει πλύση στομάχου, να χορηγήσει ειδικά φάρμακα στο ζώο μας και να το νοσηλεύσει για κάποιες μέρες με ορό, ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.

Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να κάνει κάποιες εξετάσεις αίματος για να ελέγξει, αν έχει προκληθεί βλάβη στα νεφρά και στο συκώτι.

Συμβουλές

  • Όταν βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα, η προσοχή μας θα πρέπει να είναι στραμμένη σε εκείνον. Να είμαστε συγκεντρωμένοι στον σκύλο μας, έτσι ώστε, αν αρπάξει κάτι από κάτω, να του το πάρουμε αμέσως από το στόμα.
  • Να μάθουμε στον σκύλο μας να δέχεται αυτή μας την κίνηση. Ακόμη καλύτερα, να μάθει με μια δική μας εντολή να αφήνει κάτι που μπορεί να έχει πάρει στο στόμα.
  • Να κάνουμε σχετική καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα. Η φόλα είναι επικίνδυνη και για τα παιδιά.

Από Ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top