Ούτε οι Αμερικανοί δεν μπορούν να μιλήσουν με βεβαιότητα ότι θα σταματήσει η Τουρκική προκλητικότητα. – Επόμενο «μαξιλάρι» οι ψευδοεκλογές.
Η συνάντηση του Ιωάννη Κασουλίδη με την Βικτώρια Νούλαντ ανέδειξε για ακόμη μια φορά αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Η Τουρκία παραμένει το χαϊδεμένο παιδί των Αμερικανών. Η Υφυπουργός Εξωτερικών ζήτησε για ακόμη μια φορά να κάνει κινήσεις η Ε/κ πλευρά την ώρα που με ασαφές τρόπο είπε ότι θα απευθυνθεί και στην Τουρκία.
«Εκανα τη διαπίστωση ότι για να μπορέσουν να ξεκινήσουν εκ νέου «οι συνομιλίες μετά τις τ/κ «εκλογές», κάθε κίνηση έγινε ουσιαστικά με την καλή θέληση της δικής μας πλευράς», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κασουλίδης.
«Ελπίζω να μην εννοεί κανένας”, είπε προειδοποιητικά ο Υπουργός Εξωτερικών, “ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, όλες οι κινήσεις θα προέλθουν από τη δική μας πλευρά. Διότι τότε καταδικάζουμε τις συνομιλίες σε αποτυχία».
Ωστόσο η συνάντηση Κασουλίδη – Νούλαντ έσπασε τον πάγο που δημιουργήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Διπλωματικές πηγές πάντως αναφέρουν ότι η συζήτηση ήταν «πολύ ειλικρινής» και από μέρους του Υπουργού Εξωτερικών τέθηκαν ξεκάθαρα τα παράπονα της κυβέρνησης για τη στάση της Ουάσιγκτον και στο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ και στο Σ.Α. κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Μηνύματα Μαυρογιάννη για το κυπριακό
Την πεποίθηση ότι οι συνομιλίες για λύση στο Κυπριακό θα ήταν πιθανό να επαναρχίσουν τον Απρίλιο, εξέφρασε σε διάλεξή του στο London School of Economics, το βράδυ της Δευτέρας, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.
«Νομίζω ότι πλέον τώρα έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι αυτό (η επανάληψη των συνομιλιών) ίσως να ήταν πιθανό τις προσεχείς εβδομάδες, κάποια στιγμή τον Απρίλιο ίσως, δεν ξέρουμε ακριβώς. Αλλά ίσως να βρίσκαμε μια διέξοδο επειδή από τη μία πλευρά η τουρκική NAVTEX λήγει στις αρχές Απριλίου και επίσης θα έχουμε ένα διάλειμμα στις έρευνες που διεξάγονται από την ΕΝΙ. Άρα ίσως αυτό να σχημάτιζε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επανάληψη των συνομιλιών. Θα δούμε τί θα συμβεί. Το σημαντικό είναι να σταματήσουν οι παραβιάσεις», είπε ο κ. Μαυρογιάννης.
Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας σχολίασε ότι πρέπει να καταλάβει πως η επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργήσει μία κατάσταση από την οποία όλοι θα είναι κερδισμένοι (win-win situation). Τόνισε ότι για να γίνει αυτό πρέπει ασφαλώς η Τουρκία να αποδεχθεί ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει αυτόνομος παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αντιταχθούμε στη λογική της de facto ενσωμάτωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Τουρκία, που ήταν η λογική την οποία παρουσίασε ο Ερντογάν το Σεπτέμβριο, όταν ήρθε στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου», συνέχισε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του ακροατηρίου και του συντονιστή ακαδημαϊκού του LSE δρ. Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ, ο κ. Μαυρογιάννης απέρριψε την ιδέα ενός επιβεβλημένου χρονοδιαγράμματος στις διαπραγματεύσεις. Όπως εξήγησε, η ιδέα αυτή δεν αρέσει στην κυπριακή πλευρά «όχι επειδή δε θέλουμε να εργαστούμε όσο πιο ταχέως γίνεται, αλλά επειδή όταν ορίζεις μια διορία δίνεις την εντύπωση ότι αν δεν την τηρήσεις τότε θα κάνεις κάτι εναλλακτικό». Όπως συμπλήρωσε, «όσον αφορά εμάς, αρνούμαστε ιδέες περί αυτού που κάποιοι αποκαλούν ‘βελούδινο διαζύγιο’ ή λύση δύο κρατών. (…) Προσωπικά από ηθικής άποψης αρνούμαι να αναλογιστώ το μέλλον της χώρας μου με όρους διαίρεσης».
Ο κ. Μαυρογιάννης πρόσθεσε πάντως ότι στη συζήτηση περί χρονοδιαγραμμάτων αν θέλει κανείς να είναι ρεαλιστής δεν μπορεί να αγνοεί κάποια βασικά δεδομένα, το πιο σοβαρό εκ των οποίων είναι ο σημερινός πολιτικός προσανατολισμός της Τουρκίας, τον οποίο χαρακτήρισε «πραγματικά πολύ πολύ ανησυχητικό για όλους μας».
«Υπάρχει μία πλήρης αλλαγή προσανατολισμού προς μία προοδευτική ισλαμοποίηση της κοινωνίας στην Τουρκία. Βλέπουμε ότι δεν ενδιαφέρονται να εκσυγχρονίσουν την κοινωνία τους με το δυτικό τρόπο και δεν ενδιαφέρονται πραγματικά να εργαστούν προς την ένταξή τους στην ΕΕ. Και προσπαθούν να παίξουν πολύ επικίνδυνα παιχνίδια στη γειτονιά», ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης.
«Αν αυτή είναι η κατάσταση της Τουρκίας, πρέπει να βιαστούμε λίγο. Επειδή αν περιμένουμε λίγα ακόμα χρόνια, δεν θα υπάρχει πια τουρκοκυπριακή κοινότητα ή η ηγεσία τους δε θα τους εκπροσωπεί. Αντικειμενικά δημιουργείται ένα χρονοδιάγραμμα. Μας τελειώνει ο χρόνος στην Κύπρο. Πρέπει να κάνουμε κάτι το συντομότερο δυνατό», προειδοποίησε.
Είπε επίσης ότι η Τουρκία από το ’74 και μετά είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων, αλλά για χάρη των διαπραγματεύσεων και μόνο. Όπως σχολίασε, άλλο πράγμα τα λόγια και άλλο η πολιτική βούληση για την επίτευξη λύσης.
Υπερασπίστηκε τέλος την απόφαση αποχώρησης από τις συνομιλίες, διότι, όπως τόνισε, δεν μπορεί κανείς να διαπραγματεύεται υπό απειλή, ενώ μάλιστα υπάρχει ήδη η απειλή της συνεχιζόμενης κατοχής. Ανέφερε πως ο ίδιος λατρεύει τις διαπραγματεύσεις, καθώς αυτή είναι η δουλειά του. «Θα ήμουν άνεργος χωρίς διαπραγματεύσεις», είπε χαριτολογώντας, «Ξέραμε ότι ήταν παγίδα, αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή. Πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, δεν υπάρχει άλλος τρόπος, αλλά χρειάζεται να έχουμε τις κατάλληλες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Μαυρογιάννης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρό τροχαίο: Όχημα παρέσυρε και τραυμάτισε 15χρονο - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
• Ταξίδια στη Βρετανία: Τι πρέπει να προσέξουν οι επισκέπτες - Πόσο θα επηρεάσει τους Κύπριους
• «Πάμε εξπρές»: Επεκτείνεται το ωράριο αργά το βράδυ - Όλες οι λεπτομέρειες
• Καιρός: Πάρτε ομπρέλες γιατί έρχονται βροχές - Πού και πότε θα σημειωθούν
• Τζόκερ: Στην Κύπρο το τυχερό δελτίο - Πόσα κέρδισε και πού παίχτηκε
• Ντόναλντ Τραμπ: Έκανε τον Έλον Μασκ υπουργό Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις