Ανοίγει ο χορός των αποκαλύψεων πολιτικών και πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Επιμέλεια: Μιχάλης Μενελάου
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, 91 πρώην και νυν βουλευτές είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων από πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα ανέρχεται στα 1,194 εκ των οποίων τα 984 αφορούν φυσικά πρόσωπα και 210 νομικά.
Όπως αναφέρεται τον Αύγουστο του 2017 το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανερχόταν στα 153 εκατ. ευρώ με τις διαγραφές δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων να βρίσκονται πέριξ των 10 εκατ. ευρώ.
Αρχή έγινε με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της τηλεόρασης του «Sigma» όπου παρουσίαζε έγγραφο ημερομηνίας 14/05/18 που ζητείτο από τους Δημήτρη Κ. Ματώλη και Γιαννάκη Α. Ανδρέου, εξόφληση δανείου, με αναδιάρθρωση και διαγραφή μέρους του.
Τα πιο πάνω πρόσωπα φέρεται – σύμφωνα με το δημοσίευμα - να διατηρούσαν κοινό τρεχούμενο λογαριασμό με οφειλές προς τη Συνεργατική ύψους συνολικά 110 χιλιάδων ευρώ περίπου.
Λογαριασμός ο οποίος, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, δημιουργήθηκε για σκοπούς ανέγερσης του οικήματος των Λαϊκών Οργανώσεων Δάσους Άχνας και όχι για προσωπικούς σκοπούς.
Έτσι ζήτησαν να διαγραφούν οι 60 χιλιάδες και να μείνουν προς αποπληρωμή μόνο οι 50 χιλιάδες, με τη Συνεργατική Αμμοχώστου να διαγράφει, από τις 110 χιλιάδες της οφειλής, 54 χιλιάδες ευρώ.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως οι πιο πάνω, είναι δημοτικοί σύμβουλοι του ΑΚΕΛ στην Κοινότητα Άχνας.
Ακόμη ένα έγγραφο που αποκάλυψε ο σταθμός, παρουσιάζει - με το λογότυπο της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Αμμοχώστου – πως η αποπληρωμή του ποσού των 60 χιλιάδων ευρώ που απέμεινε μετά την αναδιάρθρωση και διαγραφή, έγινε από το Κόμμα, το οποίο έσπασε γραμμάτιο ύψους 90 χιλιάδων ευρώ.
Έγγραφο το οποίο απευθύνεται προς την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και υπογράφεται από τους Χρύσανθο Ζανέττο, Επαρχιακό Γραμματέα ΑΚΕΛ Αμμοχώστου και τον Παναγιώτη Πέτρου, Οικονομικό Υπεύθυνο ΑΚΕΛ Αμμοχώστου.
Ακόμη ο σταθμός προέβη στην αποκάλυψη του ονόματος, του διαγραφέντα από τον ΔΗΣΥ, πρώην βουλευτή Χρίστο Ρότσα.
Το κανάλι παρουσίασε έκθεση της Μονάδας Εσωτερικής Επιθεώρησης, η οποία διερεύνησε απόφαση παροχής πιστωτικών διευκολύνσεων στον πρώην βουλευτή όπως και σε συνδεδεμένες στον ίδιο εταιρείες.
Διευκολύνσεις που αφορούσαν ποσό ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, όπου διεγράφησαν 907 χιλιάδες και καταβλήθηκαν ποσά 143,500 χιλιάδων σε μετρητά.
Ακόμη δόθηκαν έναντι του δανείου 11 ακίνητα για το ποσό των 220,500 ευρώ..
Παράλληλα στα έγγραφα, αναφερόταν πως το όριο παρατραβήματος στην εταιρεία Yellow Side Development του Χρίστου Ρότσα ενώ στο σύστημα της τράπεζας καταχωρίσθηκε όριο ύψους 87 χιλιάδων ευρώ.
Το όριο εγγυήθηκαν τρία Διευθυντικά στελέχη της πρώην ΣΠΕ Στροβόλου, που ο Χρίστος Ρότσας διατηρούσε λογαριασμό.
Η Μονάδα στην επιστολή της εισηγείται τη λήψη νομικών μέτρων, όπως και την εξέταση από τη Νομική Υπηρεσία του ενδεχομένου ύπαρξης αστικών και ποινικών αδικημάτων εναντίον των στελεχών της πρώην ΣΠΕ Στροβόλου.
Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Sigma» το βράδυ της Τετάρτης 13/03, κάνει λόγο για μη εξυπηρετούμενα δάνεια ακόμη δυο πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.
Ο λόγος για τον νυν βουλευτή Πάφου του κυβερνώντος κόμματος, Κώστα Κωνσταντίνου και την Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου.
Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, ο κύριος Κωνσταντίνου είχε δάνεια στην πρώην συνεργατική ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα δάνεια του αναδιαρθρώθηκαν το 2017.
Οι καθυστερήσεις των εν λόγω δανείων ανέρχονται στο 1,1 εκατομμύρια ευρώ, με την διαδικασία να φέρεται να έγινε νομότυπα.
Από την άλλη η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, μέσω ομίλου και εταιρειών με τις οποίες έχει σχέση – σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ – ελήφθησαν δάνεια 1,4 εκατομμυρίων με τις καθυστερήσεις να ανέρχονται στις 885 χιλιάδες ευρώ.
Ακόμη αναφέρθηκε πως για τα εν λόγω δάνεια ζητήθηκε διαγραφή ποσού ύψους 968 χιλιάδων ευρώ με την τελική πρόβλεψη της συνεργατικής να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Παράλληλα, με δημοσίευμά της την Πέμπτη 14/03, η εφημερίδα «Πολίτης» αναφέρει πως μη εξυπηρετούμενα δάνεια στη ΣΠΕ Μακράσυκας και στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου, με τις καθυστερήσεις να υπολογίζονται στις 300.000 ευρώ μέχρι το έτος 2013, είχε η εταιρεία «Τρουλλής και Κουλίας».
Εταιρεία στην οποία συμμετείχε ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Ζαχαρίας Κουλίας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, δεν προέβησαν σε αναδιάρθρωση.
Για το δημοσίευμα του «Πολίτη», μίλησε ο βουλευτής το πρωί της Πέμπτης 14/03 στην εκπομπή του «Ράδιο Πρώτο», «Πρώτη Εκπομπή», ο οποίος ανέφερε πως όλα όσα έγιναν, έγιναν νομότυπα.
Ο κύριος Κουλίας είπε πως το δάνειο επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση, ενώ πριν την κρίση, αποκληρωνόταν κανονικά.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, δεν παρέλειψε να αφήσει και αιχμές για το δημοσίευμα, καθώς όπως ανέφερε είναι ιστορίες σήψης και διαφθοράς, ενώ είπε πως βλέπει σκοπιμότητες πίσω από τις επιλεκτικές διαρροές ενόψει ευρωεκλογών.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κώστας Κωνσταντίνου, σε δηλώσεις του στο «Sigma» ανέφερε πως υπάρχει παραπληροφόρηση όσον αφορά το ύψος του δανείου, το οποίο όπως ανάφερε δεν ανέρχεται στα 2,5 εκατ. ευρώ αλλά στα 1,8 εκατομμύρια όταν έγινε η αναδιάρθρωση.
Οι υπερχρεώσεις έφταναν στις 300.000 ευρώ, όπως είπε ο βουλευτής.
Ο κύριος Κωνσταντίνου είπε στις δηλώσεις του πως το δάνειό του πληρωνόταν κανονικά ενώ μειώθηκε κατά το ήμισυ.
Όταν όμως ήρθε η οικονομική κρίση, δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του δανείου του, όμως υπήρχαν κάποια τεμάχια γης ως υποθήκη – διασφάλιση.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 2015: Επαναφέρθηκε η λίστα με τους 13 βουλευτές που φέρονταν να είχαν ΜΕΔ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις