Να προβληματιστούμε για το πώς θα φέρουμε την ειρήνη, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, το βράδυ της Πέμπτης (14/3).
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει με πραγματισμό και ρεαλισμό να δουν πώς επιτέλους επικρατεί ειρήνη στον τόπο και "πώς είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης, είτε με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο", ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο αδιέξοδο στις προσπάθειες για λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως «αυτή την ώρα η επικέντρωση της προσοχής μας – και έτσι πρέπει να είναι - είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί, των όσων προβλέπονται στα ψηφίσματα των ΗΕ, αρκεί το αποτέλεσμα να είναι εκείνο που θα δημιουργεί τις συνθήκες λειτουργικού κράτους, βιώσιμου επίσης απόλυτα συμβατού με την ιδιότητά του ως κράτους μέλους της ΕΕ».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντούσε σε ερωτήσεις στο πλαίσιο ανοιχτής εκδήλωσης υπό τον τίτλο «Κατάσταση της Δημοκρατίας» που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο οργανισμός OXygono και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου.
Σε ερώτηση ποιά είναι η επόμενη μέρα ενός νέου αδιεξόδου στο Κυπριακό ανέφερε ότι θα πρέπει κανείς να δει πρώτα πώς δημιουργήθηκαν τα αδιέξοδα.
«Είμαι εξ εκείνων που δεν νομίζω να αμφισβητεί κανένας ότι επιθυμούσα, επιθυμώ και θα επιθυμώ τη λύση του κυπριακού προβλήματος», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι "έπαιξα κορώνα γράμματα την πολιτική μου καριέρα και πρωταγωνίστησα στο να εγκριθεί ένα σχέδιο με την ελπίδα ότι μπορούσε να μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή", σημειώνοντας πως το σχέδιο απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του κυπριακού ελληνισμού.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «το ελάχιστο ήθος που πρέπει να διακρίνει κάποιον είναι ο σεβασμός στην πλειοψηφία. Ο σεβασμός στις ανησυχίες της πλειοψηφίας. Δεν μπορείς να τις διαγράψεις και να ισχυρίζεσαι με επιχειρήματα ότι “μην ανησυχείτε, εγώ θα τους πείσω”».
Αναφέρθηκε στον λόγο για τον οποίο υπάρχουν οι ανησυχίες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ανατρέχοντας σε ιστορικά γεγονότα από το 1960 και μετά.
«Δεν θέλω να κάνω επανάληψη της ιστορίας αλλά να έρθω στο τί θα συμβεί με το αδιέξοδο», ανέφερε.
Χωρίς αμφιβολία, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «κάθε χρόνο που λέμε ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων είναι απαράδεκτη είναι μια χειρότερη κατάσταση πραγμάτων που γίνεται ακόμα πιο απαράδεκτη. Γι αυτό και όταν λέω ότι θα πρέπει να προβληματιστούμε, κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τους κινδύνους από την έλλειψη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα».
Λύσης, είπε, «που να επιτρέπει τόσο και στην επανένωση όσο και στη λειτουργικότητα του κράτους. Λύσης που να απαντά στις ανησυχίες τόσο των Τ/κ αλλά και των Ε/κ. Λύσης που να βασίζεται σε ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, λύσης που να βασίζεται σε προηγούμενα άλλων ευνομούμενων χωρών και όχι στη δημιουργία ενός νέου παραδείγματος ενός κράτους που δεν θα μπορεί να λειτουργήσει».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη από τον Τ/κ ηγέτη, τον ΓΓ και τους συνομιλητές του στην Ευρώπη «δώστε μου ανάλογο παράδειγμα κράτους με πρόνοιες όπως αυτές που επιζητούν οι συμπατριώτες μου Τ/κ ή η Τουρκία αξιώνει, της μιας θετικής ψήφου που θεωρείτε ότι θα πρέπει να ενασκείται για κάθε απόφαση του κεντρικού κράτους, δεν δημιουργεί παρά την έγνοια ότι κάποια στιγμή αυτό το κράτος ενδεχόμενα να παραλύσει ή να καταρρεύσει».
Αυτός ο κίνδυνος της παράλυσης, αυτός ο κίνδυνος της κατάρρευσης της συμφωνίας την επομένη, είναι μια ανησυχία στους Ε/κ που δεν μπορείς να την διαγράψεις και δεν μπορείς να την παραγνωρίσεις όταν παρακολουθείς παραδείγματα όπως του Λιβάνου ή της Βόσνιας Ερζεγοβίνης, σημείωσε.
Αναφορά έκανε σε προηγούμενη πρότασή του για προεδρευόμενη Δημοκρατία με κοινοβουλευτικό σύστημα που απορρίφθηκε καθώς και στην εισήγησή του για αποκέντρωση.
Σημείωσε ότι ένα υπαρκτό πρόβλημα είναι η απουσία γνώσης των πατρογονικών εστιών στις νέες γενιές. Διερωτήθηκε ύστερα από 50 χρόνια, «αν δεν γνωρίζεις και δεν έχεις τον όποιο δεσμό με τη γη των γονιών σου πως θα διεκδικήσεις να πας να επιστρέψεις; Πως θα έχεις το αίσθημα του δεσμού με τη γη»;
«Οι νέοι σήμερα ιδιαίτερα η δεύτερη, και πάμε για τρίτη γενιά, έχουν μεγαλώσει στα διάφορα ελεύθερα μέρη που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Έχουν επαγγελματικά αποκατασταθεί, οικογενειακά αποκατασταθεί. Κάποιοι φέρουν το όνομα του πρόσφυγα, ουδέποτε όμως νοιώθουν τι εστί, απλώς είναι μια ιδιότητα που πολλές φορές μπορεί να σου αποδίδει οφέλη», είπε.
«Μιλώ, και είμαι κάπως ωμός, αλλά κάποια στιγμή, ναι, θα πρέπει προβληματιστούμε πώς επιτέλους μπορεί να φέρουμε ειρήνη και σταθερότητα. Έχουμε προοπτικές να ζήσουμε ειρηνικά, αλλά να μην γίνουμε εστία έντασης και τριβών», πρόσθεσε.
Σε άλλη ερώτηση για το πού οδηγεί ο προβληματισμός αυτός αν υπάρξει νέο αδιέξοδο στις προσπάθειες λύσης ομοσπονδίας, απάντησε ότι «δεν είναι θέμα δεύτερης καλύτερης επιλογής». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει με πραγματισμό, με ρεαλισμό να κάτσουν κάτω να δουν πώς επιτέλους επικρατεί ειρήνη σ’ αυτόν τον τόπο και πώς είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης, είτε με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο».
«Δεν θέλω να προχωρήσω περαιτέρω, αλλά δεν θα διστάσω και θα τολμήσω να προχωρήσω στην σκέψη μου όχι απλά μεταξύ πολιτικών ηγεσιών αλλά να κάνω κοινωνό τον λαό», πρόσθεσε.
Όμως, σημείωσε, «αυτή την ώρα η επικέντρωση της προσοχής μας – και έτσι πρέπει να είναι - είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί, των όσων προβλέπονται στα ψηφίσματα των ΗΕ αρκεί το αποτέλεσμα να είναι εκείνο που θα δημιουργεί τις συνθήκες λειτουργικού κράτους, βιώσιμου επίσης απόλυτα συμβατού με την ιδιότητά του ως κράτους μέλους της ΕΕ».
Απο ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις