Φάρμακο καθιστά «θανατηφόρο» το αίμα μας για τα κουνούπια - Ελπίδες για την εξάλειψη της ελονοσίας

Φάρμακο καθιστά «θανατηφόρο» το αίμα μας για τα κουνούπια - Ελπίδες για την εξάλειψη της ελονοσίας

Ένα φάρμακο που καθιστά «θανατηφόρο» το ανθρώπινο αίμα για τα κουνούπια μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της ελονοσίας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι με τη χορήγηση της δραστικής ουσίας ιβερμεκτίνης σε παιδιά και ενήλικες σε αγροτικές περιοχές της Μπουρκίνα Φάσο τα κρούσματα μαλάριας μειώθηκαν κατά 20%, χωρίς βλαπτικές παρενέργειες .

Μολονότι οι θάνατοι από την ασθένεια μειώθηκαν κατά 48% από το 2000, μόνον τον περασμένο χρόνο 435.000 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους από ελονοσία, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα καταγεγραμμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά τρία εκατομμύρια στα 219 εκ. παγκοσμίως εν μέρει λόγω της αυξανόμενης ανθεκτικότητας των κουνουπιών στα εντομοκτόνα. Όμως η ινβερμεκτίνη μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο εργαλείο στη μάχη κατά της νόσου, όπως αναφέρει η έρευνα που έκανε ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της πολιτείας του Κολοράντο, αφού τα συμβατικά εντομοκτόνα και τα φάρμακα κατά της ελονοσίας εμποδίζουν τις προσπάθειες εξάλειψής της.

«Η ινβερμεκτίνη μειώνει τα νέα κρούσματα μαλάριας καθιστώντας θανατηφόρο για τα κουνούπια που τον τσιμπούν το αίμα ενός ανθρώπου με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες μόλυνσης άλλων», είπε ο δρ Μπράιν Φόι, συντάκτης της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Lancet.

Η ινβερμεκτίνη χρησιμοποιείται ήδη για την αντιμετώπιση άλλων παράσιτων που προκαλούν ογκοκέρκωση (τύφλωση των ποταμών) και ψώρα, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν μελετηθεί εκτενώς οι επιδράσεις της στην μετάδοση της ελονοσίας.

Στην έρευνα που διήρκεσε τεσσερισήμισι μήνες μετείχαν 2.700 άτομα, μεταξύ των οποίων και 590 παιδιά, όλοι τους κάτοικοι οκτώ χωριών. Οι μισοί εξ’ αυτών λάμβαναν μια δόση ινβερμεκτίνης κάθε τρεις εβδομάδες. Όπως αποδείχθηκε τα κρούσματα ελονοσίας από δυόμιση ανά παιδί μειώθηκαν στα δύο (ποσοστό 20%) χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν σε ευρύτερες μελέτες τότε η ινβερμεκτίινη μπορεί να βοηθήσει όχι μόνον στην εξάλειψη της μαλάριας, αλλά και στον έλεγχο του πληθυσμού των κουνουπιών, λένε οι ερευνητές.

Aπό iefimerida.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτρεχε η Πυροσβεστική: Εγκλωβίστηκαν δύο άτομα ενώ έκαναν ορειβασία στο Παλαιχώρι - Δείτε φωτογραφίες από τη διάσωση
Τροχαίο στη Λάρνακα: Όχημα παρέκκλινε της πορείας του και ακινητοποιήθηκε σε χωράφι - Απεγκλωβίστηκε ο οδηγός και παιδί 2 ετών  
Έκρυβαν την «πραμάτεια» τους σε πακέτα εταιρείας μεταφορών - Κατασχέθηκε κάνναβη πέραν των 100 κιλών - Σύλληψη 31χρονου - Φωτογραφίες
VIDEO: Αεροπειρατεία σε πτήση στο Μπελίζ – Επιβάτης πυροβόλησε και σκότωσε τον δράστη
Συμπλοκή στη Λευκωσία: Πιάστηκαν στα χέρια και τον μαχαίρωσε - Στο νοσοκομείο δύο πρόσωπα
Πάσχα στο… mall: Ποιες μέρες θα είναι όλα κλειστά – Πότε θα είναι ανοιχτά εστιατόρια και χώροι διασκέδασης
Πασχαλινές Εκδηλώσεις: Αυτά τα χωριά ετοιμάζονται να μας υποδεχθούν παραδοσιακά - Δείτε αναλυτικά όλα όσα προγραμματίζουν
Πώς να απολαύσετε τα Πασχαλινά εδέσματα χωρίς να χάσετε τον έλεγχο σας - Διατροφολόγος απαντά στο «Τ»

 

 

 

Κυπριακό: Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου

Κυπριακό: Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου

Για μετά το Πάσχα τοποθετούνται οι όποιες εξελίξεις σχετικά με τον διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ανέφεραν τη Μεγάλη Παρασκευή στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές.