Σε διεθνή θεσμό με ευγενή σκοπό συμμετέχει το Γυμνάσιο Φανερωμένης.
Πρόκειται για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» (Young Reporters for the Environment), που όπως υποδηλώνει και η ονομασία του αποσκοπεί στην προώθηση περιβαλλοντικών θεμάτων από μαθητές, μέσω δημοσιογραφικού έργου.
Η ομάδα που απαρτίζεται από τους μαθητές Δημήτρη Μικρόβα, Καλιρρόη Σαλλονικίδου και Έγκορ Στάνσκεβιτς, καθώς και τον υπεύθυνο καθηγητή Νίκο Κωμοδρόμο (Βιολόγος), πραγματεύεται ένα περιβαλλοντικό θέμα που απασχολεί κατοίκους και εργαζόμενους στην περιοχή της Παλιάς Λευκωσίας, αλλά και τους μαθητές του εν λόγω Γυμνασίου.
Τα περιττώματα περιστεριών, που είναι ένα έντονο -αλλά και επιβλαβές- φαινόμενο στο κέντρο της πρωτεύουσας, προκαλούν προβλήματα, τα οποία αναδεικνύονται από την ερευνητική συντακτική ομάδα.
Οι μαθητές αναλύουν τους κινδύνους για το περιβάλλον μέσω επιστημονικών αναφορών, ενώ εμπλουτίζουν την εργασία τους με μαρτυρίες περίοικων αλλά και φωτογραφικά ντοκουμέντα.
Και δεν μένουν μέχρι εκεί, αλλά παραθέτουν και μια σειρά από μέτρα που αν ληφθούν θα περιορίσουν το φαινόμενο, με ευεργετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον.
Παραθέτουμε το δημοσιογραφικό κείμενο των μαθητών που ετοίμασαν στο πλαίσιο της εργασίας τους:
Είναι προφανές ότι στην αυλή του σχολείου μας, υπάρχει ένα πρόβλημα. Αυτά είναι τα περιττώματα που αφήνουν πίσω τους τα περιστέρια που πετάνε γύρω από το σχολείο μας. Για τους μαθητές και τους καθηγητές, μπορεί να μην φαίνεται κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Η αλήθεια είναι διαφορετική!
Για τις καθαρίστριες του σχολείου μας σίγουρα είναι μία επιπρόσθετη εργασία να καθαρίζουν αυτά τα περιττώματα. Αλλά δεν είναι μόνο στην αυλή του σχολείου. Είναι και στη στέγη του κτηρίου, στις προεξοχές της οροφής, στο περβάζι των παραθύρων και ακόμη στις υδρορροές όπου μπορεί να εμποδίσει το νερό να φύγει από την ταράτσα του κτηρίου και αυτό να πλημμυρίσει. Η καθηγήτρια της Χημείας, μας είπε, ότι τα περιττώματα αυτά περιέχουν οξέα τα οποία είναι διαβρωτικά, δηλ. μπορούν να κάνουν ζημιά στο κτήριο αλλά και στην μπογιά των αυτοκινήτων και ο καθηγητής της Βιολογίας, ότι εγκυμονούν ασθένειες, δηλ. κρύβουν κάποιους παθογόνους μικροοργανισμούς έτσι πολύ εύκολα μπορούν να μεταδοθούν στα ζώα και απ΄εκεί στον άνθρωπο ή απευθείας στον άνθρωπο και να δημιουργήσουν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, κυρίως στους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά.
Το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει κάποιος με αυτό το θέμα.
Πήραμε συνέντευξη από τους καταστηματάρχες, γύρω από το σχολείο μας. Οι πιο πολύ μας είπανε ότι, ναι, δημιουργείται πρόβλημα με τα περιστέρια αλλά με κανένα τρόπο δεν θα θέλανε να θανατωθούν. Απλά με διάφορους τρόπους πρέπει να τα αποτρέψουμε.
Ψάξαμε και βρήκαμε κάποιους τρόπους, όπως:
Να αποφεύγεται η σίτιση των περιστεριών, επιτρέποντάς τους να ακολουθήσουν μια φυσική ζωή αναζήτησης τροφής.
Να απομακρύνονται οι πηγές νερού στα μπαλκόνια.
Να καθαρίζονται τακτικά το μπαλκόνια γιατί γεμίζουν με ψίχουλα και φαγητά.
Τοποθέτηση πλαστικών ακίδων, οι οποίες δεν τραυματίζουν τα περιστέρια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις