Το συνολικό ποσό των δανείων είναι 1,2 εκατομμύρια
Σε συμφωνία κατέληξαν έξι, από τις οκτώ, υποθέσεις χρηματοοικονομικών διαφορών που ολοκλήρωσε το γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου σε σχέση με αναδιάρθρωση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) και οι οποίες αφορούν συνολικό ποσό δανείων, ύψους 1,2 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτό ανακοίνωσε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση γιατί ένας πολύ σημαντικός θεσμός, όπως αυτός του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, βρίσκεται “πλέον σε πλήρη λειτουργία”.
Ο ΥΠΟΙΚ διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για αυτό το θεσμό και για την πάρα πέρα ανάπτυξη της δραστηριότητας τους, την αποτελεσματικότητα, τη σωστή στελέχωση, τη βελτίωση ίσως σε κάποιο διάστημα και των νομοθετικών ρυθμίσεων, με την καταγραφή των εμπειριών από τους πρώτους μήνες της λειτουργίας.
Ο κ. Ιωάννου είπε από το γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου τρέχουν 35 υποθέσεις διαμεσολαβήσεων, εκ των οποίων έχουν ολοκληρωθεί οι οκτώ υποθέσεις και έχουν πετύχει οι έξι.
Ανέφερε ότι ο αριθμός των παραπόνων είναι “μεγάλος και ποικιλόμορφος” και πρόσθεσε ότι αναμένει “να έρθουν σύντομα και ένας μεγάλος αριθμός παραπόνων από τις εποπτικές αρχές”.
Τα συνήθη παράπονα αφορούν τράπεζες, αλλά υπάρχουν και παράπονα που σχετίζονται με επενδυτικά προϊόντα, είπε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, ο οποίος κάλεσε τους ενδιαφερόμενους συμπολίτες των οποίων τα χαρακτηριστικά των δανείων τους εμπίπτουν μέσα στις πρόνοιες του νόμου να αναζητήσουν τις υπηρεσίες διαμεσολάβησης του Επιτρόπου.
Ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε ότι ο σκοπός του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου είναι να προσφέρει μια διέξοδο εξωδικαστικής διευθέτησης σε συμπολίτες μας που έχουν διαφορές είτε με τράπεζες είτε με ασφαλιστικές εταιρείες, ένα ευρύτερο φάσμα ζητημάτων που αναπόφευκτα προκύπτουν και για τα οποία μια δικαστική διαδικασία η οποία παραμένει ως επιλογή, θα έπαιρνε χρόνο.
“Η προσπάθεια διαμεσολάβησης και διακανονισμού που προσφέρει η υπηρεσία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου συμπληρώνει ένα σημαντικό κενό, εναρμονίζοντας τον χρηματοοικονομικό μας τομέα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές”, τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, είναι μια υπηρεσία που στελεχώνεται με πέρα των 20 ατόμων, ενώ το κράτος έχει προσωρινά διαθέσει, αποσπάσει προσωπικό για να υποβοηθήσει το έγκαιρο ξεκίνημα της λειτουργίας και έχει διαθέσει το χώρο που στεγάζεται η υπηρεσία του Επιτρόπου.
Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει ήδη ένας κατάλογος πιστοποιημένων διαμεσολαβητών, οι οποίοι ανέρχονται σχεδόν στους 200 και στους οποίους ο Επίτροπος έχει αρχίσει να αναθέτει περιπτώσεις και έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα.
Από την πλευρά του, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του θεσμού της εξώδικης διευθέτησης χρηματοοικονομικών διαφορών και ευχαρίστησε τον Υπουργό Οικονομικών ο οποίος εδώ και δύο χρόνια, όπως είπε, “αντιλήφθηκε και συνειδητοποίησε τη μεγάλη σημασία της υπηρεσίας και βοήθησε τα μέγιστα να είμαστε σήμερα έτοιμοι να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας τις υπηρεσίες και να διευκολύνει σημαντικό αριθμό πολιτών να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και λόγω της κρίσης, μεταξύ άλλων”.
Ανέφερε επίσης ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγκαιρα ενέταξε το σύστημα της εξώδικης διευθέτησης χρηματοοικονομικών διαφορών στην ευρύτερη πολιτική του για προστασία των ευάλωτων ομάδων”.
Οι διαμεσολαβήσεις για αναδιάρθρωση μη εξυπηρετούμενων δανείων αρχίζουν να αποδίδουν.
Ο κ. Ιωάννου κάλεσε τους ενδιαφερόμενους συμπολίτες των οποίων τα χαρακτηριστικά των δανείων τους εμπίπτουν μέσα στις πρόνοιες του νόμου, χωρίς κανέναν δισταγμό να προσφεύγουν στις υπηρεσίες διαμεσολαβητή, στα πλαίσια των διαδικασιών του γραφείου, για τη διευθέτηση των προβλημάτων τους.
“Όσοι συμπολίτες μας έχουν οποιασδήποτε μορφής παράπονο με χρηματοοικονομική επιχείρηση μπορούν πράγματι να έρθουν σε επαφή με τους συνεργάτες μου στο γραφείο και να υποβάλουν στη βάση της διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος το παράπονο τους προς εξέταση από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο”, πρόσθεσε.
Κάτοχοι αξιογράφων
Σε παρατήρηση ότι ο κ. Ιωάννου εξέφρασε παλαιότερα την ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας σε σχέση με τους κατόχους αξιογράφων ούτως ώστε να μπορούν να εξεταστούν τα παράπονα τους από τον Επίτροπο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “είναι ένα επιμέρους ζήτημα”, προσθέτοντας ότι “έχουν ήδη κατατεθεί παράπονα” αλλά δεν θα ήθελε να υπεισέλθει σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις καθώς αυτά είναι ζητήματα, όπως είπε, που αφορούν τον Επίτροπο και την υπηρεσία του.
“Οποτεδήποτε επιβάλλεται η επανεξέταση των νομοθετικών ρυθμίσεων η Κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να συνεργαστεί για να τεθούν ενώπιον της Βουλής οι όποιες εισηγήσεις”, πρόσθεσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις