Την εκτίμηση ότι με το Brexit αποδεικνύεται ότι οι εθνικές λύσεις περιχαράκωσης και συντήρησης δεν βοηθούν και δεν οδηγούν σε λύσεις εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι μόνο η προσπάθεια εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου μπορεί να είναι αποδοτική.
Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, είπε εξάλλου ότι ενημέρωσε τους εταίρους τόσο για το κλίμα της τριμερούς στην Ιερουσαλήμ με την Κύπρο και το Ισραήλ, όσο και για την προ μηνός επίσκεψή του στην Τουρκία.
Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η ενεργειακή αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ «δίνει τη δυνατότητα στην χώρα μας να αποτελεί ένα πόλο σταθερότητας, ασφάλειας και ενεργειακής συνεργασίας, ιδιαίτερα υπολογίσιμη στην περιοχή».
«Με δυο λόγια θα έλεγα ότι η Ελλάδα μέσα σε μια δύσκολη Ευρώπη, μέσα σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται που έχει αναταράξεις έχει καταφέρει με δυσκολίες και με αγώνες και με θυσίες του ελληνικού λαού να γίνει μια χώρα που έχει αναβαθμίσει τόσο το κύρος και το ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις» καθώς και να γίνει μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, είπε.
Σε αυτό, συνέχισε, έχουν βοηθήσει όχι μόνο οι τριμερείς συνεργασίες με μια ιστορικής σημασίας συμφωνία για τον αγωγό Eastmed, αλλά και η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών που έχει αναβαθμίσει το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια.
«Έχουμε εκπλήξει όλους τους εταίρους μας σε ό,τι αφορά την απόδοση της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση» συμπλήρωσε.
Αναφέρθηκε εξάλλου στο δίλημμα των προσεχών Ευρωεκλογών που θα κληθούν να απαντήσουν οι ίδιοι οι πολίτες και οι οποίοι «έχουν να επιλέξουν από τη μια πλευρά τις δυνάμεις της προόδου της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, της συν-ανάπτυξης και από την άλλη τις δυνάμεις του φόβου της συντήρησης».
«Η Ελλάδα είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εξάλλου στη συζήτηση για το Brexit, λέγοντας ότι «πήραμε μια καθαρή απόφαση με βάση τα δεδομένα που έχουμε σε σχέση με τους νομικούς περιορισμούς που έχει η ΕΕ, καθώς είναι σαφές ότι το ΗΒ δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερη παράταση σε ό,τι αφορά την οριστική συμφωνία, πέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωπαϊκές εκλογές».
Με δύο λόγια, συνέχισε «δεν θα μπορούσαμε να διακινδυνεύσουμε μια διαδικασία νομικά δεσμευτική, τη νομιμότητα των Ευρωεκλογών, σε όλες τις χώρες της ΕΕ».
Συνεπώς, είπε ο κ. Τσίπρας, η 22α Μαΐου που είναι μια μέρα πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία, είναι ένα κρίσιμο ορόσημο, καθώς και η ημέρα που το ΗΒ θα πρέπει να πάρει την οριστική απόφαση αν θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές ή όχι, στις 12 Απριλίου.
Ανέφερε εξάλλου, ότι αν υπάρξει μια ακόμα αρνητική απόφαση στο βρετανικό κοινοβούλιο, τότε θα πρέπει να παρθεί μια απόφαση κατά πόσο το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές «οπότε η πιθανότητα παράτασης μπορεί νομικά να δοθεί προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση». «Αν όμως δεν συμμετάσχουν θα πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε την πιθανότητα μιας εξόδου χωρίς Συμφωνία» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό «η δυσκολία που αντιμετωπίζει η Βρετανία, μια πάρα πολύ σημαντική χώρα, το ΗΒ, στην απόφαση για την έξοδο από την ΕΕ, αναδεικνύει το γεγονός ότι καμία λύση εθνικής περιχαράκωσης, καμία εθνική διέξοδος απέναντι σε υπαρκτές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι συλλογικά στην ΕΕ, δεν είναι ούτε εύκολη ούτε γόνιμη».
Έκανε επίσης λόγο για εξαιρετικά δύσκολο δρόμος και για τη Βρετανία και για την ΕΕ, πράγμα που, όπως είπε, πρέπει να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο δύσκολος δρόμος με προοπτική είναι «η προσπάθεια εντός του πλαισίου της ΕΕ να δώσουμε λύσεις και μάλιστα προοδευτικές».
«Ούτε οι λύσεις της εθνικής περιχαράκωσης, πόσο δε μάλλον ο τρόπος με τον οποίο εντός της ΕΕ ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα, ο φοβικός τρόπος, η λογική της δημιουργία περίκλειστων φρουρίων δεν λογική πουθενά» συνέχισε.
Ανέφερε επίσης ότι και στο Brexit υπάρχουν δύο πρόσωπα της Ευρώπης, το πρόσωπο της προοδευτικής Ευρώπης και το πρόσωπο της φοβικής, συντηρητικής Ευρώπης που οδηγεί σε αδιέξοδα.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι όσον αφορά το Brexit, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημοποίησε τις αποφάσεις των 27 και του Ηνωμένου Βασιλείου, για να καθυστερήσει η καταληκτική ημερομηνία και να επιτραπεί η παράταση.
«Προσωπικά, είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή την εξέλιξη. Όπως είπα χθες, αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 12 Απριλίου μπορεί να γίνουν τα πάντα: μια συμφωνία, μια μακρά παράταση - αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να ξανασκεφτεί τη στρατηγική του - ή να ανακαλέσει το άρθρο 50, το οποίο αποτελεί προνόμιο της βρετανικής κυβέρνησης» είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι η τύχη του Brexit «βρίσκεται στα χέρια των Βρετανών φίλων μας». «Είμαστε, ως ΕΕ, προετοιμασμένοι για το χειρότερο, αλλά ελπίζουμε για το καλύτερο. Όπως γνωρίζετε, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», είπε ο κ.Τουσκ.
Εξάλλου, ανέφερε ότι οι ηγέτες συζήτησαν πώς να προετοιμάσουν καλύτερα την ΕΕ για την αύξηση του παγκόσμιου οικονομικού ανταγωνισμού, ενώ συζητήθηκαν και οι προτεραιότητες για την διάσκεψη κορυφής του επόμενου μήνα με την Κίνα.
Στόχος, είπε, είναι να επικεντρωθούμε στην επίτευξη μιας ισορροπημένης σχέσης, η οποία εξασφαλίζει θεμιτό ανταγωνισμό και ισότιμη πρόσβαση στην αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, ελπίζουμε να πείσουμε την Κίνα να συμπεριλάβει τις βιομηχανικές επιδοτήσεις ως κρίσιμο στοιχείο της μεταρρύθμισης του ΠΟΕ.
Είπε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε να συνεχιστεί η συζήτηση για το μέσο δημοσίων συμβάσεων. «Θέλουμε να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ικανότητα αντιμετώπισης των κλοπών τεχνολογίας και των απειλών στον κυβερνοχώρο και προσβλέπουμε στη σύσταση της Επιτροπής για την ασφάλεια των δικτύων 5G», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε τέλος ότι οι ηγέτες ήταν «στέρεοι στην αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν την αλλαγή του κλίματος ως επείγουσα ανάγκη και με φιλοδοξία». Οι Υπουργοί μας, είπε, θα εντείνουν τις εργασίες για τη στρατηγική της ΕΕ για το κλίμα, για την υλοποίηση των στόχων που ορίζονται στη συμφωνία του Παρισιού ενώ το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα αυτό τον Ιούνιο.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες
• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα
• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• «Τυλίχθηκε» στις φλόγες δομή ανηλίκων στη Λάρνακα - Τρόφιμοι και προσωπικό εκκένωσαν το κτίριο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις