ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bergmann στην Επ. Οικονομικών: «Ίσως να μπορούσαν να παρθούν διαφορετικές αποφάσεις για τον Συνεργατισμό»

Bergmann στην Επ. Οικονομικών: «Ίσως να μπορούσαν να παρθούν διαφορετικές αποφάσεις για τον Συνεργατισμό»

Ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης οικονομικών και χρηματοδοτικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Manfred Bergmann δήλωσε την Τρίτη 02/04 σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εργασίας ότι ίσως να μπορούσαν να παρθούν διαφορετικές αποφάσεις για τον Συνεργατισμό, αλλά, πρόσθεσε, η λύση που δόθηκε τελικά «δεν φαίνεται πολύ κακή».

 «Βλέποντας εκ των υστέρων τα πράγματα ίσως να παίρναμε διαφορετικές αποφάσεις, αλλά η λύση δεν φαίνεται πολύ κακή. Στην πραγματικότητα δεν είναι λύση, το μόνο που συνέβη είναι ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον τραπεζικό τομέα, μεταφέρθηκαν στον δημόσιο μέσω της ειδικής οντότητας που δημιουργήθηκε» ανέφερε ο Manfred Bergmann.

O Ευρωπαίος αξιωματούχος απαντούσε σε σχόλια των βουλευτών στο πλαίσιο συζήτησης της Έκθεσης της Κομισιόν για την Κύπρο για το έτος 2019 που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2019.

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους μισθούς στον δημόσιο τομέα, λέγοντας ότι είναι ψηλότεροι σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη, όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν χαμηλότερους μισθούς με αντάλλαγμα την προστασία των θέσεων εργασίας τους. «Στην Κύπρο έχουν και ψηλούς μισθούς και προστασία» είπε, προσθέτοντας ότι αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για την έλλειψη προσοντούχου προσωπικού στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ένας δεύτερος λόγος, εξήγησε, μπορεί να είναι το εκπαιδευτικό σύστημα. «Χρειάζεται συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού τομέα και εκπαίδευσης» είπε.

Ο Manfred Bergmann αναφέρθηκε και στις ιδιωτικοποιήσεις, σημειώνοντας πως «δεν είναι θρησκεία» αλλά «εάν δεν θέλετε να προβείτε σε ιδιωτικοποιήσεις στους τομείς όπου υπάρχει μονοπώλιο, όπως στις τηλεπικοινωνίες ή την ενέργεια, τότε χρειάζεστε ένα σχέδιο β ώστε στο τέλος της ημέρας να έχετε καλό αποτέλεσμα και πολύ αποτελεσματικούς τομείς τηλεπικοινωνιών, μεταφορών ή ενέργειας».

Την ίδια ώρα προειδοποίησε ότι η Κύπρος έχει το μεγάλο μειονέκτημα να έχει μικρή και ανοικτή οικονομία, κάτι που την καθιστά πολύ ευάλωτη στους κινδύνους και καθόλου ανθεκτική. Βασίζεται, είπε, στον τουρισμό, στις κατασκευές και στα «χρυσά διαβατήρια» και «αυτοί οι τομείς μπορεί να είναι πολύ ευάλωτοι».

Η κυπριακή οικονομία, επεσήμανε στο πλαίσιο της παρέμβασής του, βρίσκεται σε ανοδική πορεία, ωστόσο, σημείωσε, οι κίνδυνοι συνεχίζουν να υπάρχουν όσο τα οικονομικά εξαρτώνται από μακροοικονομικές ισορροπίες, κι εξήγησε ότι η Κύπρος έχει μεγάλο δημόσιο χρέος, ιδιωτικό χρέος και εξωτερικό χρέος, καθώς και ψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και κοινωνικής ένταξης Barbara Kaufmann απέρριψε, στην παρέμβασή της, τη θέση ότι τα κράτη μέλη τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης από την Κομισιόν.

Ανέφερε επίσης ότι το ποσοστό των εργαζομένων στην Κύπρο που λαμβάνει μισθό χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό είναι σχετικά πιο χαμηλό σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη.

Η Κύπρος, ανέφερε, χρειάζεται καλύτερες επιδόσεις στον τομέα της εργασίας, ενώ σημείωσε πως υπήρξε αύξηση στην μερική απασχόληση και στην άτυπη εργασία, κάτι, που όπως ανέφερε, προκαλεί ανησυχία.

Στο Έγγραφο Εργασίας της Κομισιόν που συζητήθηκε στην Επιτροπή, επισημαίνεται ότι η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται σε έντονη ανοδική πορεία οικονομικής ανάπτυξης και το ΑΕΠ αναμένεται να υπερβεί το ανώτατο επίπεδο πριν από την κρίση. Παρόλα αυτά παραμένει ευάλωτη στο εξωτερικό περιβάλλον, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν μεταξύ των υψηλότερων στην ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, σημειώνεται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα κερδοφορίας εξαιτίας του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (από τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων στη ζώνη του ευρώ) και των χαμηλών περιθωρίων των επιτοκίων. Οι νέες δανειοδοτήσεις από τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα προς την πραγματική οικονομία παραμένουν πολύ περιορισμένες λόγω των ακόμη πολύ υψηλών αποθεμάτων χρέους.

Γίνεται επίσης αναφορά σε βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, ωστόσο η Κομισιόν κρούει των κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως υπάρχουν κίνδυνοι όσον αφορά τις δημοσιονομικές προοπτικές που οφείλονται κυρίως: i) στη δυνητική πραγματοποίηση ρητών ενδεχόμενων υποχρεώσεων που σχετίζονται με την πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας· ii) στην αύξηση των πιέσεων στις δαπάνες· και iii) στη διατηρησιμότητα των ισχυρών επιδόσεων των φορολογικών εσόδων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αγγελος Βότσης συμφώνησε με τις επισημάνσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι υπάρχουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και βελτιωμένα δημόσια οικονομικά, καθώς και ότι δεν έχει λυθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, για το οποίο, όπως ανέφερε, απαιτείται να υπάρξει ανάπτυξη που θα βελτιώσει τους μισθούς.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής αναγνώρισε ότι υπάρχει μείωση στην ανεργία, ωστόσο εξέφρασε προβληματισμό για την ποιότητα στην εργασία. Παράλληλα σημείωσε ότι ενώ υπάρχει αύξηση κερδών, υπάρχει ταυτόχρονα μείωση μισθών. Υπέδειξε ακόμα ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει κατώτατος μισθός.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης αναφέρθηκε σε μεγάλο χάσμα μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ειδικά σε ό,τι αφορά τους μισθούς, προσθέτοντας πως αυτό το χάσμα αποτελεί στρέβλωση που προκαλεί προβλήματα στην αγορά εργασίας, καθώς οι νέοι επιλέγουν να εργαστούν στο δημόσιο, με αποτέλεσμα ο ιδιωτικός τομέας να στερείται ανθρώπινου δυναμικού.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου είπε ότι το Σχέδιο Εστία δεν προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και ότι υπάρχουν στην Κύπρο εργαζόμενοι που είναι άστεγοι, καθώς τα εισοδήματά τους αλλά και τα ψηλά ενοίκια δεν τους επιτρέπουν να συντηρήσουν στέγη.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top