ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Δεν θα κουραστούμε να αγωνιζόμαστε για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Δεν θα κουραστούμε να αγωνιζόμαστε για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων

Δεν θα κουραστούμε ποτέ να μιλούμε και να αγωνιζόμαστε για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων μας, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της διοργάνωσης του 34ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων.


 
«Δεν νομίζω ότι κομίζουμε γλαύκας εις Αθήνας αλλά και ταυτόχρονα δεν θα κουραστούμε ποτέ να μιλούμε πάντοτε για αυτό το ανθρωπιστικό θέμα που είναι όντως καθαρό ανθρωπιστικό θέμα για τους αγνοούμενους μας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, Πρόεδρος του Παγκύπριου Ταμείου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων.
 
Ο Μακαριότατος ανέφερε ότι «δυστυχώς ανάλγητη είναι πάντοτε η Τουρκία, δεν έχει βοηθήσει καθόλου αυτά τα 44 χρόνια», προσθέτοντας ότι «κάθε χρόνο την καλούμε να ανοίξει τα αρχεία της διότι ξέρει πολύ καλά που βρίσκονται οι νεκροί μας και οφείλει να μας δώσει τις πληροφορίες γιατί οι συγγενείς των αγνοουμένων μας θέλουν να ξέρουν για τους δικούς τους και που βρίσκονται και πως έχουν φύγει από τη ζωή».
 
«Έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα και να γνωρίζουν και να τους κάνουν μια κηδεία, να τους αποχαιρετήσουν από αυτό τον κόσμο και να ησυχάσει η οικογένεια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δυστυχώς οι πιο στενοί συγγενείς έχουν φύγει και το ανθρωπιστικό αυτό θέμα δεν έχει λήξει».
 
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ως εκκλησία αλλά και ως ομάδα «δεν θα κουραστούμε να το αναφέρουμε καθημερινώς και να αγωνιζόμαστε για αυτό μέχρι να πληροφορηθούμε και για τον τελευταίο αγνοούμενο».
 
«Θέλουμε να έχουμε πλήρης στοιχεία για όλους και έχουμε αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα να γνωρίζουμε και να ασχολούμαστε συνεχώς ούτως ώστε να ικανοποιήσουμε όλους και τους συγγενείς και τους φίλους και τους γνωστούς», υπογράμμισε.
 
Επίτροπος Προεδρίας

Εξάλλου, μιλώντας στην διάσκεψη Τύπου, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου ευχαρίστησε τον Μακαριότατο εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας για όλες τις προσπάθειες που κάνει στην μεγάλη πορεία, όπως είπε, «για να επιλυθεί αυτό το μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων μας».
 
Ανέφερε ότι το πρόβλημα των αγνοουμένων είναι ανθρωπιστικό και όχι πολιτικό και πρόσθεσε ότι «η κατοχική δύναμη παίζει πολιτικά παιχνίδια με το θέμα των αγνοουμένων μας».
 
«Είναι ντροπή για την ίδια την ανθρωπότητα να μην μπόρεσε 45 χρόνια μετά να πείσει και να πιέσει την κατοχική δύναμη να συνεργαστεί δίνοντας πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού για τις περισυλλογές των νεκρών μας, για τους ομαδικούς τάφους που έγιναν την περίοδο του 1974 αλλά και για το δεύτερο μεγάλο έγκλημα αυτό των μετακινήσεων των οστών των αγνοουμένων μας», υπογράμμισε.
 
Ο κ. Φωτίου είπε ότι» βρισκόμαστε σε μία τραγική περίοδο όσον αφορά τα αποτελέσματα που έχουμε για τον εντοπισμό οστών Ε/κ και Ελλαδιτών αγνοουμένων στα κατεχόμενα», προσθέτοντας ότι το «το 2018 ήταν η χειρότερη χρονιά καθώς εντοπίστηκαν μόλις 10 αγνοούμενος με λίγα οστά».
 
Ανέφερε πως υπήρξε περίπτωση που δόθηκε στους συγγενείς αγνοουμένου «ένα δόντι», ενώ υπήρξαν περιπτώσεις «που αναγκαστήκαμε να δώσουμε στους συγγενείς ένα ή δύο μικρά οστά για να κάνουν κηδεία».
 
Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι «ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός στην υπόθεση των αγνοουμένων μας γιατί ολοκληρώνεται δυστυχώς ο βιολογικός κύκλος των μανάδων και των πατεράδων και τώρα και των αδελφών χωρίς να έχουν την ευκαιρία να κάνουν μία κηδεία σύμφωνα με τις θρησκευτικές μας παραδόσεις στα αγαπημένα τους πρόσωπα».
 
Ανέφερε ότι «δεν πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον αγώνα και «πρέπει όλοι μαζί να συνεχίσουμε μέχρι να διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενος μας και πρόσθεσε ότι «αυτή είναι η δέσμευση και του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης», αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού.
 
Πρέπει συνεργαζόμενοι όλοι μαζί να βρούμε τους τρόπους να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα για να δώσουμε τις απαντήσεις που επιβάλλεται να δώσουμε στους συγγενείς των αγνοουμένων μας», υπογράμμισε και σημείωσε πως έχει συζητηθεί πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τα θέματα των αγνοουμένων που εμπλέκεται το Υπουργείο Εξωτερικών, το γραφείο του Επιτρόπου, οι συγγενείς των αγνοουμένων, τα οργανωμένα σύνολα, ο εκπρόσωπος στην ΔΕΑ και όλα τα πολιτικά κόμματα.

Ο κ. Φωτίου επανέλαβε την έκκληση του «σε όσους γνωρίζουν, όσους έχουν πληροφορίες, όσους έχουν ακούσει κάτι, όσους έχουν μαρτυρίες για ομαδικούς τάφους, για αγνοούμενους να τις δώσουν».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φωτίου είπε ότι "σημαντικό είναι να βρούμε τους τρόπους να πιεστεί η κατοχική δύναμη να δώσει τις πληροφορίες", προσθέτοντας ότι "υπάρχουν οι πληροφορίες και για τις μετακινήσεις και για τους αρχικούς χώρους ταφών".
 
Αναφορικά με την αναφορά για τους αγνοουμένους στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Φωτίου είπε ότι "δεν μπορεί τα ΗΕ να περιορίζονται σε μία παράγραφο" για το θέμα των αγνοουμένων, προσθέτοντας ότι και η ΕΕ έχει υποχρέωση να πιέσει και να πείσει την κατοχική δύναμη.

Εξάλλου, σε γραπτό χαιρετισμό της στην δημοσιογραφική διάσκεψη, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων Σκεύη Κουκουμά είπε ότι «ο φετινός Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων πραγματοποιείται σε μια δύσκολη περίοδο για τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού εφόσον η μακρά περίοδος απουσίας διαπραγματεύσεων διαιωνίζει επικίνδυνα τα τετελεσμένα της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής», προσθέτοντας ότι «η αδιαλλαξία της Τουρκίας και το γεγονός ότι δεν συναινεί στο να παρέχει την απαραίτητη πληροφόρηση για χώρους ταφής αποτελούν μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο εμπόδιο στο να προχωρήσει το πρόγραμμα αποτελεσματικά και με ταχύτητα».
 
Είπε ακόμη ότι βήμα προς την σωστή κατεύθυνση αποτελεί η προγραμματισμένη εκστρατεία από πλευράς της ΔΕΑ τόσο για την πληροφόρηση Ε/κ και Τ/κ αναφορικά με το έργο της αλλά την ανάδειξη της σημασίας των πληροφοριών για να προχωρήσει το πρόγραμμα και αναφέρθηκε «στις ευθύνες και το ρόλο της δικής μας πλευράς απέναντι στις προσπάθειες».
 
Επίσης, η κ. Κουκουμά είπε ότι θα πρέπει να δίνεται το μήνυμα εντός και εκτός Κύπρου ότι η πλευρά μας είναι αυτή που εργάζεται απρόσκοπτα με απόλυτη αφοσίωση στην θετική εξέλιξη του προγράμματος και πρόσθεσε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων θα παρακολουθεί την διαδικασία και θα παρεμβαίνει όπου θεωρεί πως θα συμβάλει βοηθητικά, ενώ θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στην ΔΕΑ και την απόφαση για διορισμό προσωρινού εκπροσώπου της ε/κ πλευράς στην ΔΕΑ.
 
«Οι οικογένειες των αγνοουμένων έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να ενημερωθούν για την τύχη των δικών τους αλλά αποτελεί και χρέος προς τους αγνοουμένους και καθήκον έναντι της ιστορίας του τόπου μας», σημείωσε.
 
Αναλύοντας την οικονομική κατάσταση του Ταμείου, η Γενική Λογίστρια του κράτους και ταμίας του ιδρύματος Ρέα Γεωργίου είπε ότι από την ίδρυση του ταμείου το 1984 μέχρι σήμερα τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 1,2 εκ. ευρώ και σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια τα έσοδα του Ταμείου προέρχονται από ετήσια εισφορά της Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
 
Αναφέροντας ότι τα σημερινά ταμειακά διαθέσιμα του Ταμείου ανέρχονται σε 37.000 ευρώ, η κ. Γεωργίου είπε ότι το συνολικό ποσό πληρωμών ανήλθε σε 1,17 εκ. ευρώ εκ των οποίων 1 εκ. ευρώ αφορά σε βοηθήματα δικαιούχων και 171.000 σε έξοδα για αποστολές στο εξωτερικό και διαφώτιση των ξένων για το θέμα των αγνοουμένων.
 
Αναφορικά με τα βοηθήματα, η κ. Γεωργίου είπε ότι δόθηκαν ως σπουδαστικό βοήθημα σε παιδιά αγνοουμένων ποσό 413.000 ευρώ, ως βοήθημα γάμου σε παιδιά και αδέλφια αγνοουμένων 237.000 ευρώ και 371.000 ευρώ ως έκτακτα βοηθήματα κυρίως σε γονείς αγνοουμένων.
 
Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος της Ε/κ κοινότητας στην Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) Νίκος Θεοδοσίου, αφού ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την στήριξη που προσφέρει για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, είπε ότι το 2018 ήταν η δυσκολότερη χρονιά από πλευράς ευρημάτων και πρόσθεσε ότι παρά τα διάφορα προβλήματα που υπήρξαν «ενωμένοι, συντονισμένοι με όλους τους φορείς που ασχολούνται με το θέμα των αγνοουμένων θα συνεργαστούμε για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα τα οποία ελέγχει η δική μας πλευρά και μπορεί να βελτιώσει και μέσα από το σχέδιο στο οποίο έχει αναφερθεί ο Επίτροπος Προεδρίας».
 
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριότατο για την στήριξη του, αναφέρθηκε σε φτωχά αποτελέσματα της ΔΕΑ και είπε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε αυτό το όργανο παρά τις αδυναμίες που υπάρχουν».
 
Ανέφερε ότι το κύριο πρόβλημα είναι η μη ύπαρξη ειλικρινούς συνεργασίας από την άλλη πλευρά και πρόσθεσε ότι ξέρουμε που είναι οι πληροφορίες (για τους αγνοούμενους), ποιοι τις έχουν και που βρίσκονται αλλά το θέμα είναι ότι πρέπει να πειστούν αυτοί που τις έχουν να τις δώσουν».
 
«Η ΔΕΑ στα 14 χρόνια που εργάζεται έχει αποτύχει, έπρεπε και όφειλε να βρει εκείνους τους τρόπους να πείσει, να υποχρεώσει αυτούς που έχουν τις πληροφορίες να συνεργαστούν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι και η ίδια η ΔΕΑ και ο ΓΓ του ΟΗΕ υπό την αιγίδα του οποίου τελεί αυτή η επιτροπή, έχουν και τρόπους και μέσα ώστε να πείσουν την άλλη πλευρά και οποιουδήποτε κατέχουν πληροφορίες να τις δώσουν».
 
Ο κ. Σεργίδης απεύθυνε έκκληση σε όλους και ιδιαίτερα στις αρχές να κάνουν ό,τι είναι δυνατό έτσι ώστε αυτές οι πληροφορίες να έρθουν σε γνώση της ΔΕΑ για να κλείσει αυτό το θέμα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σεργίδης είπε ότι ο εκείνοι που έχουν τις πληροφορίες είναι διπλά από τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος μπορεί να τους πείσει να δώσουν πληροφορίες για τους αγνοουμένους.
 
Είπε ακόμη ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει τρόπους να βοηθήσει, προσθέτοντας ότι στην πρόσφατη έκθεση του ο ΓΓ του ΟΗΕ «περιορίστηκε σε δύο γραμμές που ωραιοποιούν την κατάσταση» σε σχέση με την ΔΕΑ.
 
Θα μπορούσε με την έκθεση του να πει τις πραγματικότητες ώστε να αισθανθούν την πίεση εκείνοι που πρέπει ώστε να κάνουν κάτι περισσότερο, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εκδηλώσεων του 34ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, την Τρίτη (9/4/2019) στις 10.30 θα επιδοθεί υπόμνημα στην πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στις 11.00 θα επιδοθεί υπόμνημα στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Στις επόμενες ημέρες θα γίνει επίδοση υπομνήματος και στις πρεσβείες των υπολοίπων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε άλλες πρεσβείες.
 
Την Πέμπτη (11/4/2019) θα τελεστεί στις 9.00 μνημόσυνο για τους πεσόντες και δέηση ανεύρεση των αγνοουμένων στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και μαθητές θα καταθέσουν λουλούδια στους τάφους των ηρώων και την Κυριακή (14/4/2019) θα γίνει ανάγνωση Αρχιεπισκοπικής εγκυκλίου για το θέμα των αγνοουμένων στους ιερούς ναούς.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top