Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες για να υπάρξει συμφωνία επί των όρων εντολής και για να οδηγηθούμε στη λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος σημείωσε ότι η παρέλευση του χρόνου, όχι μόνο παγιώνει τα τετελεσμένα, αλλά δυσκολεύει και τις οποιεσδήποτε πιθανότητες παραμένουν για επίλυση του Κυπριακού.
Σε δηλώσεις του, μετά από την επίσκεψη που πραγματοποίησε την Τετάρτη (10/4) στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού πρέπει να συνεχιστεί, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι χθες η ε/κ και η τ/κ πλευρά αντάλλαζαν κατηγορίες μέσω ανακοινώσεων και σε ερώτηση κατά πόσο πάμε σε «blame game», όπως διερωτάται και στο σημερινό πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα «Αλήθεια», ο κ. Νεοφύτου είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι προσπαθεί να συγκρατείται να μην απαντά. Και αυτό είπε και χθες. Τα πράγματα δεν είναι και τόσο αισιόδοξα για όσους από εμάς θέλουμε διακαώς την επανέναρξη του διάλογου, που θα οδηγούσε στο επιθυμητό για όλους αποτέλεσμα να απαλλαγούμε από την τουρκική κατοχή και τα κατοχικά στρατεύματα».
«Συνεχίζει η δική μας πλευρά και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να κάνει ό,τι μπορεί. Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες, όχι μόνο στο να υπάρξει συμφωνία των όρων εντολής, αλλά και που θα οδηγήσει σε αυτό που θέλουμε, τη λύση του Κυπριακού», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ότι ίσως κάποιες «θεραπείες» στον τομέα της διακυβέρνησης, που συζητήθηκαν στο παρελθόν και απορρίφθηκαν, να μην είναι το πραγματικό αντίδοτο στη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε: «Όταν υπάρχει ένα αδιέξοδο, εγώ πιστώνω τον Πρόεδρο ότι προσπαθεί με κάποιες ιδέες να δει αν μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Δεν έχουμε άλλο δρόμο».
Όπως σημείωσε, «η παρέλευση του χρόνου, όχι μόνο παγιώνει τα τετελεσμένα, δυσκολεύει και τις οποιεσδήποτε πιθανότητες παραμένουν για να επιλύσουμε του Κυπριακό», προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε εναλλακτικές».
«Αφήστε τα σχέδια β’ και γ’. Αν δεν μπορούμε να βρούμε τη λύση στο μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής, τότε με ποιο μοντέλο θα βρούμε λύση; Του ενιαίου κράτους; Ή των δύο κρατών; Ποιες άλλες εναλλακτικές έχουν μείνει; Ενιαίο κράτος βεβαίως και θα το προτιμούσαμε. Ρωτήσαμε τους Τ/Κ; Οι Τ/Κ θα προτιμούσαν δύο κράτη εντός της ΕΕ. Ρώτησαν τους Ε/Κ; Ρώτησαν την Ευρώπη; Δεν είναι να μιλάμε για πλάνα β’ ή γ’. Η Κύπρος μία είναι. Πλάνο ένα υπάρχει. Είτε θα βρούμε λύση μέσα από τα ομόφωνα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, είτε αυτό το παρατεταμένο αδιέξοδο θα εργάζεται εις βάρος των Ελληνοκυπρίων», είπε.
Σε σχέση με νομοσχέδιο, το οποίο έχει κατατεθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο και το οποίο περιλαμβάνει σειρά προνοιών, που έχουν σχέση με την Κύπρο και με την Ελλάδα, αλλά και με τις σχέσεις με το Ισραήλ, ο κ. Νεοφύτου έδωσε τη δική του πολιτική ερμηνεία, λέγοντας ότι «μετά από δεκαετίες περιπλανήσεων εξωτερικής πολιτικής κατανοούμε ποια είναι η κατεύθυνση της χώρας. Και το είπα και θα το ξαναπώ. Δυτικός είναι ο προσανατολισμός αυτής χώρας και φέρνει και αποτελέσματα η παρουσία του ΥΠΕΞ της Αμερικής στην τριμερή Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ. Έστειλε πολλαπλά μηνύματα, όπως και οι συζητήσεις στο Κογκρέσο γι΄ αυτά τα σημαντικά νομοσχέδια, που την πολιτική τους ερμηνεία δίδω, γιατί έχω και μια άποψη», είπε.
Πρόσθεσε πως «η Κύπρος δεν είναι όπλα που χρειάζεται, αλλά πολιτικά εργαλεία, για τη λύση του Κυπριακού.
Επίσης, ανέφερε ότι θεωρεί την Αμερική και το κογκρέσο ως το πιο σημαντικό εργαλείο προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού.
Επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου
---------------------------------------------------------------------------
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε και δημόσια, εκ μέρους του κόμματος του, συγχαρητήρια στην πρυτανεία, τους προηγούμενους και τους νυν, που με δικές τους πρωτοβουλίες, αλλά και με τη στήριξη της οικογένειας Στέλιου Ιωάννου και των παιδιών τους, δημιούργησαν αυτό το κέντρο αριστείας.
Όπως πρόσθεσε, «σε μια εποχή που η δύναμη μια χώρας δεν εξαρτάται από το μέγεθος της, αλλά από τη δύναμη της γνώσης των παιδιών της, είναι εδώ που πρέπει να βάλουμε τον πήχη ψηλά για την Κύπρο της γνώσης, της τεχνολογίας, το ψηλού επιπέδου μόρφωσης και αυτά θα τα πετύχουμε μέσα από μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην παιδεία μας, με επίκεντρο το μαθητή, αλλά ως μεγαλύτερη αξία και ενεργητικό τον Κύπριο δάσκαλο και τον Κύπριο καθηγητή».
«Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ο πνευματικός φάρος της Κύπρου», σημείωσε.
Η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Ιριάνα Διακίδου, εξέφρασε την περηφάνεια της για το κτίριο της Βιβλιοθήκης, λέγοντας ότι «είναι αποτέλεσμα χρόνιων και επίπονων προσπαθειών».
«Είμαστε περήφανοι και για όλη τη δουλειά, που έχει γίνει στα πλαίσια της βιβλιοθήκης και για την ανάδειξή της», είπε.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις