ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμμαχία-Οικολόγοι: Θα κληθεί η Κυβέρνηση να τοποθετηθεί για το πόρισμα του Συνεργατισμού

Συμμαχία-Οικολόγοι: Θα κληθεί η Κυβέρνηση να τοποθετηθεί για το πόρισμα του Συνεργατισμού

Την απόφασή τους να καταθέσουν σχέδιο με την ονομασία «Συνεργατισμός: «Η Βουλή να υιοθετήσει στην ολότητα του το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής Αρέστη», ανέλυσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη 11/04.

Μιλώντας κατά τη συνέντευξη Τύπου και οι δυο Πρόεδροι των κομμάτων, τόνισαν δυο πυλώνες συναντίληψης. Την κοινή επιθυμία να παυθεί ή να παραιτηθεί ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, όπως επίσης και να αναλάβουν τα τέσσερα κόμματα (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ) τις βαρύτατες ευθύνες που τους βαραίνουν, όπως ανέφεραν.

Οι δυο Πρόεδροι ανέφεραν πως μπορεί η ευθύνη να μην είναι ίση, όμως είναι εξίσου σημαντική καθώς ο κόσμος υπέφερε από την κομματική εμπλοκή και πως δεν πρέπει να δούμε στο μέλλον να επαναλαμβάνονται οι ίδιες πολιτικές πρακτικές.

Όσον αφορά το ζήτημα των κόκκινων δανείων των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, οι δυο τους ανέφεραν πως πρέπει να υπάρξει πλήρες διαφάνεια, όμως «το γεγονός πως ένας βουλευτής δεν μπορεί να αποπληρώσει τα επαγγελματικά του δάνεια, δεν μπορεί να θεωρείται έγκλημα. Είναι απλά θέμα επιβαλλόμενης διαφάνειας που στηρίζει το κύρος των θεσμών».

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση των δυο κομμάτων:

«Το Πόρισμα της Επιτροπής Αρέστη, καταγράφει με τεκμηριωμένο τρόπο, όλες τις αιτίες που οδήγησαν στο κλείσιμο του Συνεργατισμού. Αυτή η Έκθεση είναι, ίσως, η πιο πλήρης και τεκμηριωμένη Έκθεση από όλες τις Ερευνητικές Επιτροπές που έχουν διοριστεί μέχρι σήμερα.

Όσοι, τεκμηριωμένα, κρίνονται ότι φέρουν ευθύνες, φάνηκαν πιστοί στην παλαιοκομματική κουλτούρα της απαξίωσης και αμφισβήτησης του Πορίσματος και της ίδιας της Ερευνητικής Επιτροπής για να πετύχουν την συγκάλυψη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εστίασε μόνο στις ευθύνες των κομμάτων ξεχνώντας ότι για 25 χρόνια ήταν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και άρα και από αυτή την ιδιότητα φέρει ευθύνη. Ο Πρόεδρος με την στάση του πλήγωσε το κύρος των θεσμών και ιδιαίτερα αυτόν της Προεδρίας.

Όσον αφορά στα κόμματα, έκαναν το αναμενόμενο. Αντί ανάληψης του δικού τους μεριδίου ευθύνης επέλεξαν την άγονη αντιπαράθεση για το ποιος ευθύνεται περισσότερο. Δεν εξισώνουμε τις ευθύνες. Ούτε και ισχυριζόμαστε ότι τα λάθη πριν από το 2013 οδήγησαν αναπόφευκτα στην κατάρρευση του Συνεργατισμού. Όμως εμείς υιοθετούμε πλήρως τα συμπεράσματα της Επιτροπής Αρέστη και δεν κάνουμε επιλεκτικές επιλογές και αναφορές.

Σε αυτή τη διαδικασία η Βουλή ούτε πρέπει ούτε και δικαιούται να μείνει αμέτοχη. Και αυτό γιατί:

Η Βουλή των Αντιπροσώπων μετά το 2013, κλήθηκε δύο φορές να ψηφίσει νομοσχέδια για την καταβολή ποσών που αφορούσαν την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος με σκοπό να αποφευχθεί η κατάρρευση του, καθιστώντας την Κυπριακή Δημοκρατία τον βασικό μέτοχο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

2- Η πλειοψηφία της Βουλή (ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-ΕΛΑΜ) τον Ιούλιο του 2018 ψήφισε επιπλέον 2,6 δισεκατομμύρια σε κρατικές εγγυήσεις προς την Ελληνική Τράπεζα όπως προνοούσε η κυβερνητική πρόταση για την πώληση του Συνεργατισμού, κάτι που είναι πολύ πιθανών να επιβαρύνει περεταίρω το δημόσιο χρέος. Η τελική απόφαση για διάλυση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας έχει δημιουργήσει υποχρεώσεις που ανέρχονται σε €8 δις, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα το επωμιστούν και πάλι οι φορολογούμενοι.

3- Ευθύνες βαραίνουν την Βουλή και για το ότι κατά πλειοψηφία τον Οκτώβριο του 2016 (ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ) αφαίρεσαν από τον Γενικό Ελεγκτή το δικαίωμα που είχε για να διενεργεί ελέγχους για την διαχείριση του Συνεργατισμού.

Μη ανάληψη ευθύνης, η κρίση των θεσμών και των αξιών αναδεικνύουν μια νωθρή πολιτική κουλτούρα, μια διεφθαρμένη κομματική και πολιτική πρακτική, η οποία αποτελεί μια από τις βασικές παθογένειες του πολιτικού και πολιτειακού μας συστήματος.

Για αυτό και ζητούμε όπως η Βουλή υιοθετήσει στην ολότητα του το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής Αρέστη. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε καταθέσει από κοινού με το κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών ξεχωριστό Σχέδιο Απόφασης.  Ζητούμε η Βουλή να αποφασίσει όπως:

1.Το πόρισμα γίνει πλήρως σεβαστό για όλα τα συμπεράσματα του. Όλα τα πορίσματα ερευνητικών επιτροπών που διορίζονται από την Πολιτεία θα πρέπει να γίνονται σεβαστά και οι ευθύνες να αναλαμβάνονται έμπρακτα.

  1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Οικονομικών οφείλουν να επιδείξουν σεβασμό στην Ανεξάρτητη Ερευνητική Επιτροπή και να τερματίσουν την περιφρόνηση που επιδεικνύουν απέναντι στο τεκμηριωμένο και εμπεριστατωμένο πόρισμα της, αναλαμβάνοντας έμπρακτα τις πολιτικές ευθύνες που τους αναλογούν με παραίτηση ή παύση του Υπουργού Οικονομικών.
  2. Τα πολιτικά κόμματα που έλεγχαν τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα πριν από το 2013 να αναλάβουν εμπράκτως το μερίδιο των ευθυνών που τους αναλογούν και τους καταλογίζει το πόρισμα.

Η μη ανάληψη ευθύνης από την Κυβέρνηση και τα κόμματα είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη γιατί αποδεικνύει πως δεν θα υπάρξουν οι αλλαγές εκείνες που θα αποτρέπουν παρόμοιες πολιτικές πρακτικές στο μέλλον. Το πάθημα δεν θα γίνει μάθημα.

Στο πλαίσιο κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργου Λιλλήκα και τον Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη με θέμα: «Συνεργατισμός - Η Βουλή να υιοθετήσει στην ολότητα του το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής Αρέστη», ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι:

Πρώτον θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι με κοινή επιστολή η οποία υπογράφεται από εμένα και τον κ. Λιλλήκα και απευθύνεται προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη, τονίζουμε την ανάγκη να δημοσιοποιηθεί αυτή την φορά ο κατάλογος των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που έχουν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Ξεκαθαρίζουμε ότι το γεγονός πως ένας βουλευτής δεν μπορεί να αποπληρώσει τα επαγγελματικά του δάνεια, δεν μπορεί να θεωρείται έγκλημα. Είναι απλά θέμα επιβαλλόμενης διαφάνειας που στηρίζει το κύρος των θεσμών.  Γι’ αυτό και πρέπει αυτή τη φορά να γίνει αποδεκτό το αίτημα μας για διαφάνεια που τέθηκε για πρώτη φορά το 2012.

Αυτό έρχεται ως συνέχεια της κατάθεσης από κοινού, την περασμένη βδομάδα, σχεδίου για απόφαση της βουλής για το πόρισμα της τριμελούς ερευνητικής επιτροπής για τον Συνεργατισμό, ως κατάληξη της συζήτησης στην ολομέλεια που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4/4.

Στο ημερήσιο τύπο σήμερα εντοπίζεται μια σύγχυση καθώς γίνεται αναφορά σε δύο ψηφίσματα. Δεν είναι δυο ψηφίσματα, είναι μια απόφαση και ένα ψήφισμα το οποίο κατατέθηκε μόλις χτες από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.

Κάποιοι μιλούν για διάσπαση της αντιπολίτευσης.  Είναι αλήθεια ότι έχουν αποτύχει οι διαβουλεύσεις με τα άλλα κόμματα τις αντιπολίτευσης καθώς επέμεναν ότι στο τέλος της συζήτησης στην ολομέλεια της βουλής θα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα ψήφισμα το οποίο θα επιρρίπτει ευθύνες μόνο στον Υπουργό Οικονομικών. Εμείς αντίθετα θέλουμε να αποδοθεί αφενός η κύρια ευθύνη στον Υπουργό Οικονομικών για τον διορισμό της επιτροπείας, τις πράξεις, τις αποφάσεις και το πλαίσιο λειτουργίας του Συνεργατισμού, εφόσον ο κ. Χάρης Γεωργιάδης ήταν και ο πολιτικός υπεύθυνος αλλά και ο αρμόδιος, αλλά αφετέρου κανένας δεν μπορεί να διαγράψει ότι ευθύνη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού έχουν και τα πολιτικά κόμματα, ειδικά εκείνα που πριν το 2013 καταλάμβαναν μέσα από διαδικασίες διαμοιρασμού θέσεων, τις υπεύθυνες θέσεις στα ΣΠΙ και στην ΣΚΤ. Αυτά ήταν, σύμφωνα και με το πόρισμα, τα 4 μεγάλα κόμματα, δηλαδή ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και το Κ.Σ.ΕΔΕΚ. Ως κόμματα πρέπει να αναλάβουν τις δίκες τους ευθύνες για την προ του 2013 εποχή διότι σημασία  έχει και τι έγινε στην μετά του 2013 εποχή.

Θυμίζουμε ότι το κλειδί του Συνεργατισμού στον κ. Χάρη Γεωργιάδη το έδωσε η απόφαση της βουλής της 5ης Σεπτεμβρίου του 2013. Εκείνη την νύχτα που μετά τα μεσάνυκτα άλλαξαν την απόφαση τους. Σε εκείνο το καταστροφικό φιάσκο συμμετείχαν ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ.

Στη συνέχεια αυτά  τα 4 κόμματα απέτρεψαν τον Γενικό Ελεγκτή από τον έλεγχο του Συνεργατισμού ή δεν του επέτρεψαν να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνας, όταν με πρωτοβουλία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών άλλαξε η νομοθεσία και του επετράπη να διεξάγει διαχειριστικό μόνον έλεγχο στον Συνεργατισμό.

Απέφυγαν να συζητήσουν τα θέματα που αφορούσαν τον Συνεργατισμό το καλοκαίρι του 2017 και τελικά ψήφισαν τον Μάϊο του 2018 - κάποια από αυτά τα κόμματα - το οριστικό κλείσιμο του μαζί με το ΕΛΑΜ αυτή τη φορά.

Θεωρούμε ότι δεν μπορεί έναν πόρισμα με τα ευρήματα αυτά να μείνει ανεκμετάλλευτο. Εφόσον θέλουμε να επιδεικνύεται σεβασμός στα πορίσματα των ερευνητικών επιτροπών, πρώτιστα η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην παύση του Υπουργού Οικονομικών και κατά δεύτερον τα πολιτικά κόμματα που όντως έχουν μερίδιο στην καταστροφή του Συνεργατισμού, να αναλάβουν πολιτικά την δική τους ευθύνη.

Θυμίζω ότι εμείς ως Οικολόγοι έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου για σεβασμό των πορισμάτων των ερευνητικών επιτροπών. Και ο σεβασμός δεν μπορεί να είναι αλά καρτ και κατά το συμφέρον των κομμάτων.»

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κινηματογραφική καταδίωξη στη Λάρνακα: Πέταξαν ουσίες από το παράθυρο και ξυλοφόρτωσαν αστυνομικούς - Τους έστειλαν νοσοκομείο

• Άγριος καβγάς στη Λεμεσό: Βρέθηκαν για να λύσουν τις διαφορές τους και πιάστηκαν στα χέρια - Στο νοσοκομείο δυο πρόσωπα

• Γιος μαχαίρωσε τον πατέρα του στο πόδι - Όλα ξεκίνησαν για ένα κινητό τηλέφωνο

• Ταξίδια στη Βρετανία: Τι πρέπει να προσέξουν οι επισκέπτες - Πόσο θα επηρεάσει τους Κύπριους

• «Πάμε εξπρές»: Επεκτείνεται το ωράριο αργά το βράδυ - Όλες οι λεπτομέρειες

• Θλίψη στον εκπαιδευτικό κόσμο της Κύπρου για τον θάνατο της Ρέας Παπαγεωργίου

• Τζόκερ: Στην Κύπρο το τυχερό δελτίο - Πόσα κέρδισε και πού παίχτηκε

• Ντόναλντ Τραμπ: Έκανε τον Έλον Μασκ υπουργό Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ



Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ετοιμάζεται για τις Προεδρικές του 2028 - Η αλλαγή στάσης Αναστασιάδη δείχνει συμφωνία

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ετοιμάζεται για τις Προεδρικές του 2028 - Η αλλαγή στάσης Αναστασιάδη δείχνει συμφωνία

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ετοιμάζεται για τις Προεδρικές Εκλογές του 2028. Συμπέρασμα που δεν προκύπτει από μία μεμονωμένη δήλωση αλλά μέσω διαφόρων τοποθετήσεων που διαμορφώνουν και προετοιμάζουν το κλίμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top