Το Παρίσι θα καταψηφίσει την πρόταση για έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων ΕΕ-ΗΠΑ

Το Παρίσι θα καταψηφίσει την πρόταση για έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων ΕΕ-ΗΠΑ

Η Γαλλία θα καταψηφίσει την Δευτέρα (15/4) στις Βρυξέλλες -αλλά δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο- την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως έγινε γνωστό απόψε από το Ελυζέ.

Όλες οι υπόλοιπες χώρες ενέκριναν σήμερα κατ` αρχήν την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων.

«Πιθανότατα η Γαλλία θα είναι η μόνη που θα ψηφίσει κατά», παραδέχτηκε η γαλλική Προεδρία, υπενθυμίζοντας ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αρνείται να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με μια χώρα που δεν μετέχει στη Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Γαλλία πρόκειται να ενημερώσει για τις προθέσεις της το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η τελική απόφαση πάντως λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία και δεν απαιτείται ομοφωνία των χωρών - μελών της ΕΕ.

Το Παρίσι εκτιμά εξάλλου ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να ασκεί έντονες πιέσεις καθώς αρνείται να αναθεωρήσει την απόφασή του για την επιβολή δασμών στο αλουμίνιο και τον χάλυβα, ενώ απειλεί ότι θα επιβάλει δασμούς και στα αυτοκίνητα. «Πώς να διαπραγματευτείς σ` αυτό το πλαίσιο;» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Απο ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Αντόνιο Κόστα, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ότι η ΕΕ βασίζεται στην Κύπρο για τη διαχείριση κατά την Προεδρία της, αρκετών σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν την ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα SAFE είπε ότι καμιά τρίτη χώρα, η οποία απειλεί την ασφάλεια κράτους μέλους της ΕΕ, δεν μπορεί να το αξιοποιήσει.

BEST OF TOTHEMAONLINE