Λίβερπουλ και Τσέλσι είναι το πιο… πολυφορεμένο αγλικό ποδοσφαιρικό ζευγάρι μέσα στον 21ο αιώνα, καθώς πέρα από τα δύο φιξ ραντεβού τους κάθε σεζόν στην Premier League έχουν ανταμώσει ουκ ολίγες φορές και σε άλλες διοργανώσεις: FA Cup, League Cup και φυσικά στο Champions League, με τις κόντρες τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της γηραιάς ηπείρου να είναι όλες «μία και μία».
Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε το απόγευμα της Κυριακής (18:30, Live από το Sport24.gr) να διασταυρώσουν για μία ακόμα φορά τα ξίφη τους σε ένα ματς όχι μόνο κομβικό για την επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει «κόκκινοι» και «μπλε» τη φετινή σεζόν αλλά και σε ένα παιχνίδι από το οποίο αναδύονται αναμνήσεις, γλυκές και πικρές.
Οι μυημένοι στα της Premier League έχουν ήδη αντιληφθεί πως η αναμέτρηση της Κυριακής στο «Άνφιλντ» για την 34η αγωνιστική της Premier League έρχεται σχεδόν πέντε χρόνια μετά από το ματς που πληγώνει όσο οτιδήποτε άλλο τους φίλους της Λίβερπουλ αυτά τα 29 χρόνια που μένει χωρίς πρωτάθλημα η ομάδα τους.
Ήταν αυτό της 27ης Απριλίου του 2014 όπου η πρωτοπόρος Λίβερπουλ του Μπρένταν Ρότζερς, προερχόμενη από 11 διαδοχικές νίκες στο πρωτάθλημα από 8 τις Φεβρουαρίου μέχρι και τις 20 Απριλίου (38 υπέρ – 14 κατά τα τέρματα), υποδεχόταν για την 36η αγωνιστική την Τσέλσι του Ζοζέ Μουρίνιο.
Με την ομάδα του δυτικού Λονδίνου να είναι 2η στη βαθμολογία, στο -5 από την κορυφή και με μειονέκτημα σε ενδεχόμενη ισοβαθμία με την Λίβερπουλ (υστερούσε στη διαφορά τερμάτων), γεγονός που την έκανε να παίζει περισσότερο για το γόητρο (την ηθική ικανοποίηση να τελειώσει τη σεζόν με το «4 στα 4» απέναντι σε Σίτι και Λίβερπουλ με τις οποίες κονταροχτυπιόταν από την αρχή της σεζόν) και λιγότερο για το στόχο της επιστροφής στην κορυφή μετά το 2010.
Η βαθμολογία πριν το Λίβερπουλ – Τσέλσι
Θέση
Αγώνες
Βαθμοί
Διαφορά τερμάτων
1. Λίβερπουλ
35
80
+52
2. Τσέλσι
35
75
+41
3. Μαν.Σίτι
34
74
+56
Οι «κόκκινοι» έψαχναν λοιπόν την 12η σερί νίκη στην Premer League που θα τους κρατούσε μόνους στην κορυφή και θα τους μετέτρεπε στο αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο ενώ την ίδια ώρα οι Λονδρέζοι είχαν περισσότερο το μυαλό τους στην Ευρώπη, καθώς το ματς στο Μέρσεϊσαϊντ είχε τύχει να πέσει ανάμεσα στις δύο μάχες τους τους με την Ατλέτικο Μαδρίτης για τα ημιτελικά του Champions League!
Και δεν ήταν μόνο αυτό το γεγονός που έδινε αλατοπίπερο στη μάχη του «Άνφιλντ»! Η Τσέλσι είχε υποβάλλει αίτημα για τη μετάθεση του αγώνα από απόγευμα Κυριακής σε βράδυ Σαββάτου ώστε να είχε περισσότερο χρόνο να ξεκουραστεί ενόψει της καθοριστικής ρεβάνς με την Ατλέτικο στο «Στάμφορντ Μπριτζ|» με φόντο τον τελικό του Champions League.
O αγγλικός τηλεοπτικός σταθμό «Sky» που είχε τα δικαιώματα κάλυψης του πρωταθλήματος εμφανίστηκε ανοιχτός στην πρόταση της Τσέλσι όμως η διοργανώτρια αρχή την απέρριψε χωρίς να ζητήσει τη γνώμη της Λίβερπουλ και ο Ζοζέ Μουρίνιο μπήκε σε πολεμικό… mood.
Κατηγόρησε δημόσια τους ανθρώπους της Premier League για έλλειψη σεβασμού προς την ομάδα του και υποσχέθηκε σαρωτικές αλλαγές στο αρχικό σχήμα για να ξεκουράσει παίκτες ενόψει της επικείμενης ευρωπαϊκής πρόκλησης. Οι απειλές του δεν ήταν κούφια λόγια αλλά έγιναν πράξη: στην 11άδα της Τσέλσι βρήκε χώρο ο Τομάς Κάλας που έκανε το ντεμπούτο του στην Premier League παίρνοντας τη θέση του τραυματία Τζον Τέρι στα μετώπισθεν των Λονδρέζων αλλά και ο… Μοχάμεντ Σαλάχ στη μία από τις λιγοστές (13 τον αριθμό) εμφανίσεις του με τη μπλε φανέλα στην Premier League τη διετία 2013-15!
ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΕΣ, ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΑ (ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ)…
Το πόσο πολύ έχουν αλλάξει Λίβερπουλ και Τσέλσι από εκείνο το ιστορικό προ πενταετία μας φαίνεται και από τους επιβιώσαντες. Από τους 14 «μπλε»που πήραν χρόνο συμμετοχής τότε, στο ρόστερπαραμένουν μόνοι οι Αθπιλικουέτα και Ουίλιαν, ενώ ισάριθμοι είναι ακόμα κάτοικοι Μέρσεϊσαϊντ από τους 13 που έπαιξαν τότε για τους «κόκκινους»: αυτοί ηταν οι Μινιολέ και Στάριτζ (είχε και ένα μικρό πέρασμα ως δανεικός στην Γουέστ Μπρομ στο δεύτερο εξάμηνο της περασμένης σεζόν), με τον Τζόρνταν Χέντερσον να είναι τιμωρημένος.
Πέρα από την εντελώς διαφορετική αφετηρία που είχαν Λίβερπουλ και Τσέλσι στο ματς της 27ης Απριλίου 2014, ιδιαίτερο χρώμα σε εκείνο το ματς έδιναν δύο ακόμα στοιχεία, ένα για κάθε ομάδα. Από πλευράς Λίβερπουλ, το όλο σκηνικό που είχε στηθεί στους δρόμους της πόλης από τους οπαδούς θύμιζε γιορτή, φεστιβάλ, ξεφάντωμα, καρναβάλι. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ήταν έξω από τα σπίτια τους από το πρωί της Κυριακής, φορώντας φανέλες και κασκόλ και κρατώντας σημαίες.
Δεν υπήρχε αλαζονεία, έπαρση και αμετροέπεια αλλά ποδοσφαιρική πίστη από το εκπληκτικό σερί που κουβαλούσε η ομάδα του Ρότζερς και αδημονία για να γίνει ένα ακόμα βήμα, το πλέον αποφασιστικό, για την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος μετά το μακρινό 1990. Εκείνη τη χρονιά άλλωστε οι «κόκκινοι» είχαν ρίξει στο καναβάτσο του «Άνφιλντ» όλους τους φημισμένους αντιπάλους τους: 1-0 την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 4-0 την Έβερτον, 5-1 την Άρσεναλ, 4-0 την Τότεναμ, 3-2 την Μάντσεστερ Σίτι έγραφε ήδη το κοντέρ και έμενε η Τσέλσι για την τελική εκτόξευση.
Την ίδια ώρα, στο αντίπαλο στρατόπεδο, οι παίκτες της Τσέλσι προετοιμάζονταν για το ματς με τον Μουρίνιο παρών-απών. Όχι ελέω της τσαντίλας που είχε με την απόφαση που πήρε η ομοσπονδία να μην διευκολύνει την ομάδα του μεταθέτοντας τον αγώνα μία ημέρα νωρίτερα αλλά εξαιτίας μίας ίωσης που τον ταλαιπωρούσε. Ίωσης που τον εμπόδισε να ταξιδέψει μαζί με την υπόλοιπη αποστολή στο Μέρσεϊσαϊντ, με τον Πορτογάλο να ταξιδεύει μόνος του με το αμάξι του και να προλαβαίνει να συνομιλήσει 10 λεπτά με του παίκτες του πριν τον αγώνα, αφήνοντας το υπόλοιπο κομμάτι δουλειάς/τακτικής/προετοιμασίας στο βοηθό του, Ρουί Φαρία.
«Νιώθαμε ότι πηγαίναμε σε ένα καρναβάλι, υπήρχαν σμήνη ανθρώπων παντού ντυμένοι στα κόκκινα. Οι παίκτες το συζητουσαμε στο πούλμαν και είχαμε την αίσθηση πως ο κόσμος πίστευε πως η Λίβερπουλ είχε κερδίσει το ματς πριν καν αρχίσει. Ο Ζοζέ (Μουρίνιο) μας είπε πως όλοι θεωρούσαν σίγουρη την ήττα μας και ήταν στο χέρι μας να τους αποδείξουμε πως έκαναν λάθος. Ήθελε από εμάς να τους απογοητεύσουμε από το πρώτο λεπτό», θυμάται χαρακτηριστικά ο γκολκίπερ της Τσέλσι σε εκείνο το ματς Μαρκ Σβάρτσερ.
Το σχέδιο του Μουρίνιο εφαρμόστηκε κατά γράμμα από τους 11 παίκτες που παρέταξε στο χορτάρι, με αποτέλεσμα το πρώτο ημίχρονο να κυλήσει ήρεμα για τους «μπλε», με τους γηπεδούχους να μην απειλούν παρά μόνο με μερικά μακρινά σουτ και έτσι να φτάνουμε στη φάση του 45+3′: στη φάση που σίγησε το Άνφιλντ, σόκαρε την Λίβερπουλ και στοιχειώνει ακόμα και τώρα τον εμβληματικό αρχηγό των «κόκκινων» Τζέραρντ.
Ήταν η τελευταία φάση στο πρώτο ημίχρονο που έμελε να κρίνει τους κόπους μίας ολόκληρης χρονιάς, ένα πρωτάθλημα. Η Λίβερπουλ είχε τη μπάλα στην κατοχή της και πήγαινε για την τελευταία επίθεση, έχοντας επτά παίκτες μπροστά από τη σέντρα και μόλις τρεις πίσω από αυτήν: τα δύο κεντρικά μπακ Σακό και Σκρτελ και τον Τζέραρντ. Από πλευράς Τσέλσι, ήταν όλοι σε θέση άμυνας στο δικό τους μισό γήπεδο, με τον μοναδικό που βρισκόταν στο ημικύκλιο και λειτουργούσε ως πρώτη γραμμή άμυνας να είναι ο Ντεμπά Μπα.
Ο Σακό έδωσε πάσα στον Τζέραρντ για να οργανώσει την τελευταία επίθεση όμως συνέβη το αναπάντεχο, το απρόοπτο. Εντελώς ξαφνικά, out of blue που θα έλεγαν οι Άγγλοι. Ο Τζέραρντ υποδέχτηκε την μπάλα αλλά έχασε το βηματισμό του, παραπάτησε, γλίστρησε, και την είδε να στρώνεται στο διάβα του Ντεμπά Μπα που δεν δίστασε δευτερόλεπτο, την πέταξε μπροστά και άρχισε να τρέχει προς την αντίπαλη περιοχή.
Ο Τζέραρντ κατάφερε να σηκωθεί και άρχισε να τον καταδιώκει, το ίδιο έκαναν και οι Σακό και Σκρτελ, όμως ουδείς από τους τρεις μπόρεσε να αποφύγει το μοιραίο. Ο Σενεγαλέζος επιθετικός έφτασε στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής χάρη στο σπριντ του και την κατάλληλη στιγμή έκανε το πλασέ μπροστά στον εξερχόμενο Μινιολέ, για να γράψει το 1-0 για την Τσέλσι στο 47′ 32».
«Η επισκληρίδιος (σ.σ. υπέφερε από πόνους στην πλάτη και χρειάστηκε να κάνει ένεση για να αντέξει τον πόνο και να αγωνιστεί) δεν είναι δικαιολογία για αυτό που συνέβη. Σε καμία περίπτωση. Αυτό που συνέβη ήταν καθαρή κακοτυχία και για αυτό ήταν σκληρό. Δεν είχα χάσει τον παίκτη που έπρεπε να μαρκάρω σε στατική φάση. Δεν έχασα πέναλτι. Δεν έκανα λάθος πάσα.
Κάθε άνθρωπος στον πλανήτη γλιστράει κάποια στιγμή στη ζωή του, είτε είναι στις σκάλες, είτε στο πάτωμα, σε εμένα όμως συνέβη στο χορτάρι σε μία πραγματικά ακατάλληλη στιγμή. Στους μήνες που ακολούθησαν βίωσα αβάσταχτο πόνο. Ήταν η χειρότερη ημέρα της ζωής μου», δήλωσε ο Στίβεν Τζέραρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αγγλική εφημερίδα «Daily Mail» τον Νοέμβριο του 2018 για τη συγκεκριμένη φάση.
Για μία φάση ουσιαστικά, που καταγράφηκε με ανεξίτηλο μελάνι στο βιβλίο της ιστορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου και έχει ανάλογη βαρύτητα με το γκολ-τίτλου του Σέρχιο Αγκουέρο το 2012 στο Μάντσεστερ Σίτι-ΚΠΡ, με το γκολ του Γκιγκς στον ημιτελικό Κυπέλλου Αγγλίας κόντρα στην Άρσεναλ που άνοιξε το δρόμο για το τρεμπλ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1999 ή και με την καρατιά του Ερίκ Καντονά στον οπαδό της Κρίσταλ Πάλας Μάθιου Σίμονς το 1995.
Ήταν τόσο σοκαριστική η στιγμή ώστε στο δεύτερο ημίχρονο το ματς να εξελιχτεί σε θεατρικό δράμα μπροστά σε 40.000 αποσβολωμένους φίλους της Λίβερπουλ. Ο Ζοζέ Μουρίνιο γύρισε ακόμα πιο πίσω τους παίκτες του που είχαν σχηματίσει δύο ζώνες άμυνας κοντά στη μεγάλη περιοχή του Σβάρτσερ (εξού και η ατάκα πικρίας που ξεστόμισε ο Ρότζερς στο φινάλε για «παρκάρισμα δύο πούλμαν μπροστά από την εστία») και οι «κόκκινοι» έβλεπαν εκτός από τον αρχηγό τους να γλιστράει αργά, βασανιστικά και σαδιστικά ο πολυπόθητος τίτλος.
Πέντε σουτ έκανε ο Τζέραρντ στο δεύτερο ημίχρονο και ένα ο Λουίς Σουάρες όμως κανένα από αυτά δεν έφερε την ισοφάριση, για να έρθει μάλιστα η χαριστική βολή στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων. Με όλους τους παίκτες της Λίβερπουλ πάνω από τη σέντρα, ο Ούλιαν έβγαλε ταχύτατα την ομάδα του στην κόντρα και αφού έκανε αμαρκάριστος κούρσα 40 μετρων, έπαιξε το 1-2 με τον (πρώην «κόκκινο») Φερνάντο Τόρες και έκανε το 2-0 σε ανυπεράσπιστη εστία. Ακριβώς με τη συμπλήρωση των τριών από τα τέσσερα λεπτά καθυστερήσεων που είχε δείξει ο διαιτητής Μάρτιν Άτκινσον πως θα κρατήσει.
Η βαθμολογία στο φινάλε της σεζόν 2013-14
Θέση
Αγώνες
Βαθμοί
Διαφορά τερμάτων
1. Μαν.Σίτι
38
86
+65
2. Λίβερπουλ
38
84
+51
3. Τσέλσι
38
82
+44
Εnd of game. «Πιστεύατε ότι η Τσέλσι θα κατέβαζε κλόουν στο γήπεδο για να διασκεδάσετε», φώναζε στη φυσούνα ο Μουρίνιο απευθυνόμενους σε ανθρώπους της Λίβερπουλ, με τον Πορτογάλο να παίρνει έτσι το αίμα του πίσω για τους δύο χαμενούς ημιτελικούς Champions League απέναντι στην Λίβερπουλ του Ράφα Μπενίτεθ (2005, 2007) στην πρώτη θητεία του στο «Στάμφορντ Μπριτζ»…
Αυτά… τότε, σε ένα ματς που όχι μόνο δεν έχει ξεχαστεί αλλά αποτελεί σημείο αναφοράς στην Premier League. Σε τέτοιο μάλιστα βαθμό ώστε να ερωτηθεί μέχρι και ο Γιούργκεν Κλοπ στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, με τον Γερμανό τεχνικό να είναι ξεκάθαρος:
«Δεν είχα σκεφτεί ούτε για ένα δευτερόλεπτο αυτό που συνέβη το 2014 πριν μπω σε αυτή την αίθουσα. Ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Γιατί θα έπρεπε να το κάνω; Πέρυσι ουδείς με ρώτησε για το 2014 πριν το εντός έδρας ματς με την Τσέλσι. Δεν ξέρω πόσοι παίκτες από την Λίβερπουλ και την Τσέλσι από εκείνο το ματς είναι ακόμα στις ομάδες τους, η διαφορά πάντως είναι πως τώρα έχουμε εμείς τον Σαλάχ!».
Κάπως έτσι Λίβερπουλ και Τσέλσι ετοιμάζονται απόψε -στη σκιά του γλιστρήματος του Τζέραρντ πριν από πέντε χρόνια- για ένα καθοριστικό ματς και για τις δύο, με την Λίβερπουλ να θέλει νίκη για να ελπίζει βάσιμα στον τίτλο και την Τσέλσι να ψάχνει θετικό αποτέλεσμα για να βγει στο νέο Champions League.
Θα μπορέσει άραγε η ομάδα του Κλοπ να νικήσει στο «Άνφιλντ» την Τσέλσι, για πρώτη φορά σε αγώνα πρωταθλήματος μετά το 2012, και να ξορκίσει το φάντασμα του 2014 ή μήπως οι «μπλε» θα κάνουν νέο δώρο τίτλου στην Μάντσεστερ Σίτι; Οι απαντήσεις στο χορτάρι του «Άνφιλντ» το απόγευμα της Κυριακής, με 55.000 φιλάθλους να αγωνιούν στις εξέδρες και εκατομμύρια μπροστά από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες σε όλο τον πλανήτη.
Οι συνθέσεις στο ιστορικό ματς του 2014:
Λίβερπουλ (Μπρένταν Ρότζερς): Μινιολέ, Γκλεν Τζόνσον, Σκρτελ, Σακό, Φλάναγκαν (81′ Άσπας), Τζέραρντ, Λούκας Λέιβα (58′ Στάριτζ), Άλεν, Κουτίνιο, Σουάρες, Στέρλινγκ
Τσέλσι (Ζοζέ Μουρίνιο): Σβάρτσερ, Άσλεϊ Κόουλ, Ιβάνοβιτς, Αθπιλικουέτα, Κάλας, Λάμπαρντ, Όμπι-Μίκελ, Μάτιτς, Σίρλε (77′ Κέιχιλ), Ντεμπά Μπα (84′ Τόρες), Σαλάχ (60′ Ουίλιαν)
27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014: ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ – ΤΣΕΛΣΙ 0-2 (HIGHLIGHTS)
Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε το απόγευμα της Κυριακής (18:30, Live από το Sport24.gr) να διασταυρώσουν για μία ακόμα φορά τα ξίφη τους σε ένα ματς όχι μόνο κομβικό για την επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει «κόκκινοι» και «μπλε» τη φετινή σεζόν αλλά και σε ένα παιχνίδι από το οποίο αναδύονται αναμνήσεις, γλυκές και πικρές.
Οι μυημένοι στα της Premier League έχουν ήδη αντιληφθεί πως η αναμέτρηση της Κυριακής στο «Άνφιλντ» για την 34η αγωνιστική της Premier League έρχεται σχεδόν πέντε χρόνια μετά από το ματς που πληγώνει όσο οτιδήποτε άλλο τους φίλους της Λίβερπουλ αυτά τα 29 χρόνια που μένει χωρίς πρωτάθλημα η ομάδα τους.
Ήταν αυτό της 27ης Απριλίου του 2014 όπου η πρωτοπόρος Λίβερπουλ του Μπρένταν Ρότζερς, προερχόμενη από 11 διαδοχικές νίκες στο πρωτάθλημα από 8 τις Φεβρουαρίου μέχρι και τις 20 Απριλίου (38 υπέρ – 14 κατά τα τέρματα), υποδεχόταν για την 36η αγωνιστική την Τσέλσι του Ζοζέ Μουρίνιο.
Με την ομάδα του δυτικού Λονδίνου να είναι 2η στη βαθμολογία, στο -5 από την κορυφή και με μειονέκτημα σε ενδεχόμενη ισοβαθμία με την Λίβερπουλ (υστερούσε στη διαφορά τερμάτων), γεγονός που την έκανε να παίζει περισσότερο για το γόητρο (την ηθική ικανοποίηση να τελειώσει τη σεζόν με το «4 στα 4» απέναντι σε Σίτι και Λίβερπουλ με τις οποίες κονταροχτυπιόταν από την αρχή της σεζόν) και λιγότερο για το στόχο της επιστροφής στην κορυφή μετά το 2010.
Η βαθμολογία πριν το Λίβερπουλ – Τσέλσι
Θέση | Αγώνες | Βαθμοί | Διαφορά τερμάτων |
1. Λίβερπουλ | 35 | 80 | +52 |
2. Τσέλσι | 35 | 75 | +41 |
3. Μαν.Σίτι | 34 | 74 | +56 |
Οι «κόκκινοι» έψαχναν λοιπόν την 12η σερί νίκη στην Premer League που θα τους κρατούσε μόνους στην κορυφή και θα τους μετέτρεπε στο αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο ενώ την ίδια ώρα οι Λονδρέζοι είχαν περισσότερο το μυαλό τους στην Ευρώπη, καθώς το ματς στο Μέρσεϊσαϊντ είχε τύχει να πέσει ανάμεσα στις δύο μάχες τους τους με την Ατλέτικο Μαδρίτης για τα ημιτελικά του Champions League!
Και δεν ήταν μόνο αυτό το γεγονός που έδινε αλατοπίπερο στη μάχη του «Άνφιλντ»! Η Τσέλσι είχε υποβάλλει αίτημα για τη μετάθεση του αγώνα από απόγευμα Κυριακής σε βράδυ Σαββάτου ώστε να είχε περισσότερο χρόνο να ξεκουραστεί ενόψει της καθοριστικής ρεβάνς με την Ατλέτικο στο «Στάμφορντ Μπριτζ|» με φόντο τον τελικό του Champions League.
O αγγλικός τηλεοπτικός σταθμό «Sky» που είχε τα δικαιώματα κάλυψης του πρωταθλήματος εμφανίστηκε ανοιχτός στην πρόταση της Τσέλσι όμως η διοργανώτρια αρχή την απέρριψε χωρίς να ζητήσει τη γνώμη της Λίβερπουλ και ο Ζοζέ Μουρίνιο μπήκε σε πολεμικό… mood.
Κατηγόρησε δημόσια τους ανθρώπους της Premier League για έλλειψη σεβασμού προς την ομάδα του και υποσχέθηκε σαρωτικές αλλαγές στο αρχικό σχήμα για να ξεκουράσει παίκτες ενόψει της επικείμενης ευρωπαϊκής πρόκλησης. Οι απειλές του δεν ήταν κούφια λόγια αλλά έγιναν πράξη: στην 11άδα της Τσέλσι βρήκε χώρο ο Τομάς Κάλας που έκανε το ντεμπούτο του στην Premier League παίρνοντας τη θέση του τραυματία Τζον Τέρι στα μετώπισθεν των Λονδρέζων αλλά και ο… Μοχάμεντ Σαλάχ στη μία από τις λιγοστές (13 τον αριθμό) εμφανίσεις του με τη μπλε φανέλα στην Premier League τη διετία 2013-15!
ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΕΣ, ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΑ (ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ)…
Το πόσο πολύ έχουν αλλάξει Λίβερπουλ και Τσέλσι από εκείνο το ιστορικό προ πενταετία μας φαίνεται και από τους επιβιώσαντες. Από τους 14 «μπλε»που πήραν χρόνο συμμετοχής τότε, στο ρόστερπαραμένουν μόνοι οι Αθπιλικουέτα και Ουίλιαν, ενώ ισάριθμοι είναι ακόμα κάτοικοι Μέρσεϊσαϊντ από τους 13 που έπαιξαν τότε για τους «κόκκινους»: αυτοί ηταν οι Μινιολέ και Στάριτζ (είχε και ένα μικρό πέρασμα ως δανεικός στην Γουέστ Μπρομ στο δεύτερο εξάμηνο της περασμένης σεζόν), με τον Τζόρνταν Χέντερσον να είναι τιμωρημένος.
Πέρα από την εντελώς διαφορετική αφετηρία που είχαν Λίβερπουλ και Τσέλσι στο ματς της 27ης Απριλίου 2014, ιδιαίτερο χρώμα σε εκείνο το ματς έδιναν δύο ακόμα στοιχεία, ένα για κάθε ομάδα. Από πλευράς Λίβερπουλ, το όλο σκηνικό που είχε στηθεί στους δρόμους της πόλης από τους οπαδούς θύμιζε γιορτή, φεστιβάλ, ξεφάντωμα, καρναβάλι. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ήταν έξω από τα σπίτια τους από το πρωί της Κυριακής, φορώντας φανέλες και κασκόλ και κρατώντας σημαίες.
Δεν υπήρχε αλαζονεία, έπαρση και αμετροέπεια αλλά ποδοσφαιρική πίστη από το εκπληκτικό σερί που κουβαλούσε η ομάδα του Ρότζερς και αδημονία για να γίνει ένα ακόμα βήμα, το πλέον αποφασιστικό, για την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος μετά το μακρινό 1990. Εκείνη τη χρονιά άλλωστε οι «κόκκινοι» είχαν ρίξει στο καναβάτσο του «Άνφιλντ» όλους τους φημισμένους αντιπάλους τους: 1-0 την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 4-0 την Έβερτον, 5-1 την Άρσεναλ, 4-0 την Τότεναμ, 3-2 την Μάντσεστερ Σίτι έγραφε ήδη το κοντέρ και έμενε η Τσέλσι για την τελική εκτόξευση.
Την ίδια ώρα, στο αντίπαλο στρατόπεδο, οι παίκτες της Τσέλσι προετοιμάζονταν για το ματς με τον Μουρίνιο παρών-απών. Όχι ελέω της τσαντίλας που είχε με την απόφαση που πήρε η ομοσπονδία να μην διευκολύνει την ομάδα του μεταθέτοντας τον αγώνα μία ημέρα νωρίτερα αλλά εξαιτίας μίας ίωσης που τον ταλαιπωρούσε. Ίωσης που τον εμπόδισε να ταξιδέψει μαζί με την υπόλοιπη αποστολή στο Μέρσεϊσαϊντ, με τον Πορτογάλο να ταξιδεύει μόνος του με το αμάξι του και να προλαβαίνει να συνομιλήσει 10 λεπτά με του παίκτες του πριν τον αγώνα, αφήνοντας το υπόλοιπο κομμάτι δουλειάς/τακτικής/προετοιμασίας στο βοηθό του, Ρουί Φαρία.
«Νιώθαμε ότι πηγαίναμε σε ένα καρναβάλι, υπήρχαν σμήνη ανθρώπων παντού ντυμένοι στα κόκκινα. Οι παίκτες το συζητουσαμε στο πούλμαν και είχαμε την αίσθηση πως ο κόσμος πίστευε πως η Λίβερπουλ είχε κερδίσει το ματς πριν καν αρχίσει. Ο Ζοζέ (Μουρίνιο) μας είπε πως όλοι θεωρούσαν σίγουρη την ήττα μας και ήταν στο χέρι μας να τους αποδείξουμε πως έκαναν λάθος. Ήθελε από εμάς να τους απογοητεύσουμε από το πρώτο λεπτό», θυμάται χαρακτηριστικά ο γκολκίπερ της Τσέλσι σε εκείνο το ματς Μαρκ Σβάρτσερ.
Το σχέδιο του Μουρίνιο εφαρμόστηκε κατά γράμμα από τους 11 παίκτες που παρέταξε στο χορτάρι, με αποτέλεσμα το πρώτο ημίχρονο να κυλήσει ήρεμα για τους «μπλε», με τους γηπεδούχους να μην απειλούν παρά μόνο με μερικά μακρινά σουτ και έτσι να φτάνουμε στη φάση του 45+3′: στη φάση που σίγησε το Άνφιλντ, σόκαρε την Λίβερπουλ και στοιχειώνει ακόμα και τώρα τον εμβληματικό αρχηγό των «κόκκινων» Τζέραρντ.
Ήταν η τελευταία φάση στο πρώτο ημίχρονο που έμελε να κρίνει τους κόπους μίας ολόκληρης χρονιάς, ένα πρωτάθλημα. Η Λίβερπουλ είχε τη μπάλα στην κατοχή της και πήγαινε για την τελευταία επίθεση, έχοντας επτά παίκτες μπροστά από τη σέντρα και μόλις τρεις πίσω από αυτήν: τα δύο κεντρικά μπακ Σακό και Σκρτελ και τον Τζέραρντ. Από πλευράς Τσέλσι, ήταν όλοι σε θέση άμυνας στο δικό τους μισό γήπεδο, με τον μοναδικό που βρισκόταν στο ημικύκλιο και λειτουργούσε ως πρώτη γραμμή άμυνας να είναι ο Ντεμπά Μπα.
Ο Σακό έδωσε πάσα στον Τζέραρντ για να οργανώσει την τελευταία επίθεση όμως συνέβη το αναπάντεχο, το απρόοπτο. Εντελώς ξαφνικά, out of blue που θα έλεγαν οι Άγγλοι. Ο Τζέραρντ υποδέχτηκε την μπάλα αλλά έχασε το βηματισμό του, παραπάτησε, γλίστρησε, και την είδε να στρώνεται στο διάβα του Ντεμπά Μπα που δεν δίστασε δευτερόλεπτο, την πέταξε μπροστά και άρχισε να τρέχει προς την αντίπαλη περιοχή.
Ο Τζέραρντ κατάφερε να σηκωθεί και άρχισε να τον καταδιώκει, το ίδιο έκαναν και οι Σακό και Σκρτελ, όμως ουδείς από τους τρεις μπόρεσε να αποφύγει το μοιραίο. Ο Σενεγαλέζος επιθετικός έφτασε στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής χάρη στο σπριντ του και την κατάλληλη στιγμή έκανε το πλασέ μπροστά στον εξερχόμενο Μινιολέ, για να γράψει το 1-0 για την Τσέλσι στο 47′ 32».
«Η επισκληρίδιος (σ.σ. υπέφερε από πόνους στην πλάτη και χρειάστηκε να κάνει ένεση για να αντέξει τον πόνο και να αγωνιστεί) δεν είναι δικαιολογία για αυτό που συνέβη. Σε καμία περίπτωση. Αυτό που συνέβη ήταν καθαρή κακοτυχία και για αυτό ήταν σκληρό. Δεν είχα χάσει τον παίκτη που έπρεπε να μαρκάρω σε στατική φάση. Δεν έχασα πέναλτι. Δεν έκανα λάθος πάσα.
Κάθε άνθρωπος στον πλανήτη γλιστράει κάποια στιγμή στη ζωή του, είτε είναι στις σκάλες, είτε στο πάτωμα, σε εμένα όμως συνέβη στο χορτάρι σε μία πραγματικά ακατάλληλη στιγμή. Στους μήνες που ακολούθησαν βίωσα αβάσταχτο πόνο. Ήταν η χειρότερη ημέρα της ζωής μου», δήλωσε ο Στίβεν Τζέραρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αγγλική εφημερίδα «Daily Mail» τον Νοέμβριο του 2018 για τη συγκεκριμένη φάση.
Για μία φάση ουσιαστικά, που καταγράφηκε με ανεξίτηλο μελάνι στο βιβλίο της ιστορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου και έχει ανάλογη βαρύτητα με το γκολ-τίτλου του Σέρχιο Αγκουέρο το 2012 στο Μάντσεστερ Σίτι-ΚΠΡ, με το γκολ του Γκιγκς στον ημιτελικό Κυπέλλου Αγγλίας κόντρα στην Άρσεναλ που άνοιξε το δρόμο για το τρεμπλ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1999 ή και με την καρατιά του Ερίκ Καντονά στον οπαδό της Κρίσταλ Πάλας Μάθιου Σίμονς το 1995.
Ήταν τόσο σοκαριστική η στιγμή ώστε στο δεύτερο ημίχρονο το ματς να εξελιχτεί σε θεατρικό δράμα μπροστά σε 40.000 αποσβολωμένους φίλους της Λίβερπουλ. Ο Ζοζέ Μουρίνιο γύρισε ακόμα πιο πίσω τους παίκτες του που είχαν σχηματίσει δύο ζώνες άμυνας κοντά στη μεγάλη περιοχή του Σβάρτσερ (εξού και η ατάκα πικρίας που ξεστόμισε ο Ρότζερς στο φινάλε για «παρκάρισμα δύο πούλμαν μπροστά από την εστία») και οι «κόκκινοι» έβλεπαν εκτός από τον αρχηγό τους να γλιστράει αργά, βασανιστικά και σαδιστικά ο πολυπόθητος τίτλος.
Πέντε σουτ έκανε ο Τζέραρντ στο δεύτερο ημίχρονο και ένα ο Λουίς Σουάρες όμως κανένα από αυτά δεν έφερε την ισοφάριση, για να έρθει μάλιστα η χαριστική βολή στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων. Με όλους τους παίκτες της Λίβερπουλ πάνω από τη σέντρα, ο Ούλιαν έβγαλε ταχύτατα την ομάδα του στην κόντρα και αφού έκανε αμαρκάριστος κούρσα 40 μετρων, έπαιξε το 1-2 με τον (πρώην «κόκκινο») Φερνάντο Τόρες και έκανε το 2-0 σε ανυπεράσπιστη εστία. Ακριβώς με τη συμπλήρωση των τριών από τα τέσσερα λεπτά καθυστερήσεων που είχε δείξει ο διαιτητής Μάρτιν Άτκινσον πως θα κρατήσει.
Η βαθμολογία στο φινάλε της σεζόν 2013-14
Θέση | Αγώνες | Βαθμοί | Διαφορά τερμάτων |
1. Μαν.Σίτι | 38 | 86 | +65 |
2. Λίβερπουλ | 38 | 84 | +51 |
3. Τσέλσι | 38 | 82 | +44 |
Εnd of game. «Πιστεύατε ότι η Τσέλσι θα κατέβαζε κλόουν στο γήπεδο για να διασκεδάσετε», φώναζε στη φυσούνα ο Μουρίνιο απευθυνόμενους σε ανθρώπους της Λίβερπουλ, με τον Πορτογάλο να παίρνει έτσι το αίμα του πίσω για τους δύο χαμενούς ημιτελικούς Champions League απέναντι στην Λίβερπουλ του Ράφα Μπενίτεθ (2005, 2007) στην πρώτη θητεία του στο «Στάμφορντ Μπριτζ»…
Αυτά… τότε, σε ένα ματς που όχι μόνο δεν έχει ξεχαστεί αλλά αποτελεί σημείο αναφοράς στην Premier League. Σε τέτοιο μάλιστα βαθμό ώστε να ερωτηθεί μέχρι και ο Γιούργκεν Κλοπ στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, με τον Γερμανό τεχνικό να είναι ξεκάθαρος:
«Δεν είχα σκεφτεί ούτε για ένα δευτερόλεπτο αυτό που συνέβη το 2014 πριν μπω σε αυτή την αίθουσα. Ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Γιατί θα έπρεπε να το κάνω; Πέρυσι ουδείς με ρώτησε για το 2014 πριν το εντός έδρας ματς με την Τσέλσι. Δεν ξέρω πόσοι παίκτες από την Λίβερπουλ και την Τσέλσι από εκείνο το ματς είναι ακόμα στις ομάδες τους, η διαφορά πάντως είναι πως τώρα έχουμε εμείς τον Σαλάχ!».
Κάπως έτσι Λίβερπουλ και Τσέλσι ετοιμάζονται απόψε -στη σκιά του γλιστρήματος του Τζέραρντ πριν από πέντε χρόνια- για ένα καθοριστικό ματς και για τις δύο, με την Λίβερπουλ να θέλει νίκη για να ελπίζει βάσιμα στον τίτλο και την Τσέλσι να ψάχνει θετικό αποτέλεσμα για να βγει στο νέο Champions League.
Θα μπορέσει άραγε η ομάδα του Κλοπ να νικήσει στο «Άνφιλντ» την Τσέλσι, για πρώτη φορά σε αγώνα πρωταθλήματος μετά το 2012, και να ξορκίσει το φάντασμα του 2014 ή μήπως οι «μπλε» θα κάνουν νέο δώρο τίτλου στην Μάντσεστερ Σίτι; Οι απαντήσεις στο χορτάρι του «Άνφιλντ» το απόγευμα της Κυριακής, με 55.000 φιλάθλους να αγωνιούν στις εξέδρες και εκατομμύρια μπροστά από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες σε όλο τον πλανήτη.
Οι συνθέσεις στο ιστορικό ματς του 2014:
Λίβερπουλ (Μπρένταν Ρότζερς): Μινιολέ, Γκλεν Τζόνσον, Σκρτελ, Σακό, Φλάναγκαν (81′ Άσπας), Τζέραρντ, Λούκας Λέιβα (58′ Στάριτζ), Άλεν, Κουτίνιο, Σουάρες, Στέρλινγκ
Τσέλσι (Ζοζέ Μουρίνιο): Σβάρτσερ, Άσλεϊ Κόουλ, Ιβάνοβιτς, Αθπιλικουέτα, Κάλας, Λάμπαρντ, Όμπι-Μίκελ, Μάτιτς, Σίρλε (77′ Κέιχιλ), Ντεμπά Μπα (84′ Τόρες), Σαλάχ (60′ Ουίλιαν)
27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014: ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ – ΤΣΕΛΣΙ 0-2 (HIGHLIGHTS)
27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014: ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ – ΤΣΕΛΣΙ 0-2 (HIGHLIGHTS)
Λίβερπουλ και Τσέλσι είναι το πιο… πολυφορεμένο αγλικό ποδοσφαιρικό ζευγάρι μέσα στον 21ο αιώνα, καθώς πέρα από τα δύο φιξ ραντεβού τους κάθε σεζόν στην Premier League έχουν ανταμώσει ουκ ολίγες φορές και σε άλλες διοργανώσεις: FA Cup, League Cup και φυσικά στο Champions League, με τις κόντρες τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της γηραιάς ηπείρου να είναι όλες «μία και μία».
Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε το απόγευμα της Κυριακής (18:30, Live από το Sport24.gr) να διασταυρώσουν για μία ακόμα φορά τα ξίφη τους σε ένα ματς όχι μόνο κομβικό για την επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει «κόκκινοι» και «μπλε» τη φετινή σεζόν αλλά και σε ένα παιχνίδι από το οποίο αναδύονται αναμνήσεις, γλυκές και πικρές.
Οι μυημένοι στα της Premier League έχουν ήδη αντιληφθεί πως η αναμέτρηση της Κυριακής στο «Άνφιλντ» για την 34η αγωνιστική της Premier League έρχεται σχεδόν πέντε χρόνια μετά από το ματς που πληγώνει όσο οτιδήποτε άλλο τους φίλους της Λίβερπουλ αυτά τα 29 χρόνια που μένει χωρίς πρωτάθλημα η ομάδα τους.
Ήταν αυτό της 27ης Απριλίου του 2014 όπου η πρωτοπόρος Λίβερπουλ του Μπρένταν Ρότζερς, προερχόμενη από 11 διαδοχικές νίκες στο πρωτάθλημα από 8 τις Φεβρουαρίου μέχρι και τις 20 Απριλίου (38 υπέρ – 14 κατά τα τέρματα), υποδεχόταν για την 36η αγωνιστική την Τσέλσι του Ζοζέ Μουρίνιο.
Με την ομάδα του δυτικού Λονδίνου να είναι 2η στη βαθμολογία, στο -5 από την κορυφή και με μειονέκτημα σε ενδεχόμενη ισοβαθμία με την Λίβερπουλ (υστερούσε στη διαφορά τερμάτων), γεγονός που την έκανε να παίζει περισσότερο για το γόητρο (την ηθική ικανοποίηση να τελειώσει τη σεζόν με το «4 στα 4» απέναντι σε Σίτι και Λίβερπουλ με τις οποίες κονταροχτυπιόταν από την αρχή της σεζόν) και λιγότερο για το στόχο της επιστροφής στην κορυφή μετά το 2010.
Η βαθμολογία πριν το Λίβερπουλ – Τσέλσι
Θέση Αγώνες Βαθμοί Διαφορά τερμάτων
1. Λίβερπουλ 35 80 +52
2. Τσέλσι 35 75 +41
3. Μαν.Σίτι 34 74 +56
Οι «κόκκινοι» έψαχναν λοιπόν την 12η σερί νίκη στην Premer League που θα τους κρατούσε μόνους στην κορυφή και θα τους μετέτρεπε στο αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο ενώ την ίδια ώρα οι Λονδρέζοι είχαν περισσότερο το μυαλό τους στην Ευρώπη, καθώς το ματς στο Μέρσεϊσαϊντ είχε τύχει να πέσει ανάμεσα στις δύο μάχες τους τους με την Ατλέτικο Μαδρίτης για τα ημιτελικά του Champions League!
Και δεν ήταν μόνο αυτό το γεγονός που έδινε αλατοπίπερο στη μάχη του «Άνφιλντ»! Η Τσέλσι είχε υποβάλλει αίτημα για τη μετάθεση του αγώνα από απόγευμα Κυριακής σε βράδυ Σαββάτου ώστε να είχε περισσότερο χρόνο να ξεκουραστεί ενόψει της καθοριστικής ρεβάνς με την Ατλέτικο στο «Στάμφορντ Μπριτζ|» με φόντο τον τελικό του Champions League.
O αγγλικός τηλεοπτικός σταθμό «Sky» που είχε τα δικαιώματα κάλυψης του πρωταθλήματος εμφανίστηκε ανοιχτός στην πρόταση της Τσέλσι όμως η διοργανώτρια αρχή την απέρριψε χωρίς να ζητήσει τη γνώμη της Λίβερπουλ και ο Ζοζέ Μουρίνιο μπήκε σε πολεμικό… mood.
Κατηγόρησε δημόσια τους ανθρώπους της Premier League για έλλειψη σεβασμού προς την ομάδα του και υποσχέθηκε σαρωτικές αλλαγές στο αρχικό σχήμα για να ξεκουράσει παίκτες ενόψει της επικείμενης ευρωπαϊκής πρόκλησης. Οι απειλές του δεν ήταν κούφια λόγια αλλά έγιναν πράξη: στην 11άδα της Τσέλσι βρήκε χώρο ο Τομάς Κάλας που έκανε το ντεμπούτο του στην Premier League παίρνοντας τη θέση του τραυματία Τζον Τέρι στα μετώπισθεν των Λονδρέζων αλλά και ο… Μοχάμεντ Σαλάχ στη μία από τις λιγοστές (13 τον αριθμό) εμφανίσεις του με τη μπλε φανέλα στην Premier League τη διετία 2013-15!
ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΕΣ, ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΑ (ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ)…
Το πόσο πολύ έχουν αλλάξει Λίβερπουλ και Τσέλσι από εκείνο το ιστορικό προ πενταετία μας φαίνεται και από τους επιβιώσαντες. Από τους 14 «μπλε»που πήραν χρόνο συμμετοχής τότε, στο ρόστερπαραμένουν μόνοι οι Αθπιλικουέτα και Ουίλιαν, ενώ ισάριθμοι είναι ακόμα κάτοικοι Μέρσεϊσαϊντ από τους 13 που έπαιξαν τότε για τους «κόκκινους»: αυτοί ηταν οι Μινιολέ και Στάριτζ (είχε και ένα μικρό πέρασμα ως δανεικός στην Γουέστ Μπρομ στο δεύτερο εξάμηνο της περασμένης σεζόν), με τον Τζόρνταν Χέντερσον να είναι τιμωρημένος.
Πέρα από την εντελώς διαφορετική αφετηρία που είχαν Λίβερπουλ και Τσέλσι στο ματς της 27ης Απριλίου 2014, ιδιαίτερο χρώμα σε εκείνο το ματς έδιναν δύο ακόμα στοιχεία, ένα για κάθε ομάδα. Από πλευράς Λίβερπουλ, το όλο σκηνικό που είχε στηθεί στους δρόμους της πόλης από τους οπαδούς θύμιζε γιορτή, φεστιβάλ, ξεφάντωμα, καρναβάλι. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ήταν έξω από τα σπίτια τους από το πρωί της Κυριακής, φορώντας φανέλες και κασκόλ και κρατώντας σημαίες.
Δεν υπήρχε αλαζονεία, έπαρση και αμετροέπεια αλλά ποδοσφαιρική πίστη από το εκπληκτικό σερί που κουβαλούσε η ομάδα του Ρότζερς και αδημονία για να γίνει ένα ακόμα βήμα, το πλέον αποφασιστικό, για την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος μετά το μακρινό 1990. Εκείνη τη χρονιά άλλωστε οι «κόκκινοι» είχαν ρίξει στο καναβάτσο του «Άνφιλντ» όλους τους φημισμένους αντιπάλους τους: 1-0 την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 4-0 την Έβερτον, 5-1 την Άρσεναλ, 4-0 την Τότεναμ, 3-2 την Μάντσεστερ Σίτι έγραφε ήδη το κοντέρ και έμενε η Τσέλσι για την τελική εκτόξευση.
Την ίδια ώρα, στο αντίπαλο στρατόπεδο, οι παίκτες της Τσέλσι προετοιμάζονταν για το ματς με τον Μουρίνιο παρών-απών. Όχι ελέω της τσαντίλας που είχε με την απόφαση που πήρε η ομοσπονδία να μην διευκολύνει την ομάδα του μεταθέτοντας τον αγώνα μία ημέρα νωρίτερα αλλά εξαιτίας μίας ίωσης που τον ταλαιπωρούσε. Ίωσης που τον εμπόδισε να ταξιδέψει μαζί με την υπόλοιπη αποστολή στο Μέρσεϊσαϊντ, με τον Πορτογάλο να ταξιδεύει μόνος του με το αμάξι του και να προλαβαίνει να συνομιλήσει 10 λεπτά με του παίκτες του πριν τον αγώνα, αφήνοντας το υπόλοιπο κομμάτι δουλειάς/τακτικής/προετοιμασίας στο βοηθό του, Ρουί Φαρία.
«Νιώθαμε ότι πηγαίναμε σε ένα καρναβάλι, υπήρχαν σμήνη ανθρώπων παντού ντυμένοι στα κόκκινα. Οι παίκτες το συζητουσαμε στο πούλμαν και είχαμε την αίσθηση πως ο κόσμος πίστευε πως η Λίβερπουλ είχε κερδίσει το ματς πριν καν αρχίσει. Ο Ζοζέ (Μουρίνιο) μας είπε πως όλοι θεωρούσαν σίγουρη την ήττα μας και ήταν στο χέρι μας να τους αποδείξουμε πως έκαναν λάθος. Ήθελε από εμάς να τους απογοητεύσουμε από το πρώτο λεπτό», θυμάται χαρακτηριστικά ο γκολκίπερ της Τσέλσι σε εκείνο το ματς Μαρκ Σβάρτσερ.
Το σχέδιο του Μουρίνιο εφαρμόστηκε κατά γράμμα από τους 11 παίκτες που παρέταξε στο χορτάρι, με αποτέλεσμα το πρώτο ημίχρονο να κυλήσει ήρεμα για τους «μπλε», με τους γηπεδούχους να μην απειλούν παρά μόνο με μερικά μακρινά σουτ και έτσι να φτάνουμε στη φάση του 45+3′: στη φάση που σίγησε το Άνφιλντ, σόκαρε την Λίβερπουλ και στοιχειώνει ακόμα και τώρα τον εμβληματικό αρχηγό των «κόκκινων» Τζέραρντ.
Ήταν η τελευταία φάση στο πρώτο ημίχρονο που έμελε να κρίνει τους κόπους μίας ολόκληρης χρονιάς, ένα πρωτάθλημα. Η Λίβερπουλ είχε τη μπάλα στην κατοχή της και πήγαινε για την τελευταία επίθεση, έχοντας επτά παίκτες μπροστά από τη σέντρα και μόλις τρεις πίσω από αυτήν: τα δύο κεντρικά μπακ Σακό και Σκρτελ και τον Τζέραρντ. Από πλευράς Τσέλσι, ήταν όλοι σε θέση άμυνας στο δικό τους μισό γήπεδο, με τον μοναδικό που βρισκόταν στο ημικύκλιο και λειτουργούσε ως πρώτη γραμμή άμυνας να είναι ο Ντεμπά Μπα.
Ο Σακό έδωσε πάσα στον Τζέραρντ για να οργανώσει την τελευταία επίθεση όμως συνέβη το αναπάντεχο, το απρόοπτο. Εντελώς ξαφνικά, out of blue που θα έλεγαν οι Άγγλοι. Ο Τζέραρντ υποδέχτηκε την μπάλα αλλά έχασε το βηματισμό του, παραπάτησε, γλίστρησε, και την είδε να στρώνεται στο διάβα του Ντεμπά Μπα που δεν δίστασε δευτερόλεπτο, την πέταξε μπροστά και άρχισε να τρέχει προς την αντίπαλη περιοχή.
Ο Τζέραρντ κατάφερε να σηκωθεί και άρχισε να τον καταδιώκει, το ίδιο έκαναν και οι Σακό και Σκρτελ, όμως ουδείς από τους τρεις μπόρεσε να αποφύγει το μοιραίο. Ο Σενεγαλέζος επιθετικός έφτασε στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής χάρη στο σπριντ του και την κατάλληλη στιγμή έκανε το πλασέ μπροστά στον εξερχόμενο Μινιολέ, για να γράψει το 1-0 για την Τσέλσι στο 47′ 32».
«Η επισκληρίδιος (σ.σ. υπέφερε από πόνους στην πλάτη και χρειάστηκε να κάνει ένεση για να αντέξει τον πόνο και να αγωνιστεί) δεν είναι δικαιολογία για αυτό που συνέβη. Σε καμία περίπτωση. Αυτό που συνέβη ήταν καθαρή κακοτυχία και για αυτό ήταν σκληρό. Δεν είχα χάσει τον παίκτη που έπρεπε να μαρκάρω σε στατική φάση. Δεν έχασα πέναλτι. Δεν έκανα λάθος πάσα.
Κάθε άνθρωπος στον πλανήτη γλιστράει κάποια στιγμή στη ζωή του, είτε είναι στις σκάλες, είτε στο πάτωμα, σε εμένα όμως συνέβη στο χορτάρι σε μία πραγματικά ακατάλληλη στιγμή. Στους μήνες που ακολούθησαν βίωσα αβάσταχτο πόνο. Ήταν η χειρότερη ημέρα της ζωής μου», δήλωσε ο Στίβεν Τζέραρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αγγλική εφημερίδα «Daily Mail» τον Νοέμβριο του 2018 για τη συγκεκριμένη φάση.
Για μία φάση ουσιαστικά, που καταγράφηκε με ανεξίτηλο μελάνι στο βιβλίο της ιστορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου και έχει ανάλογη βαρύτητα με το γκολ-τίτλου του Σέρχιο Αγκουέρο το 2012 στο Μάντσεστερ Σίτι-ΚΠΡ, με το γκολ του Γκιγκς στον ημιτελικό Κυπέλλου Αγγλίας κόντρα στην Άρσεναλ που άνοιξε το δρόμο για το τρεμπλ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1999 ή και με την καρατιά του Ερίκ Καντονά στον οπαδό της Κρίσταλ Πάλας Μάθιου Σίμονς το 1995.
Ήταν τόσο σοκαριστική η στιγμή ώστε στο δεύτερο ημίχρονο το ματς να εξελιχτεί σε θεατρικό δράμα μπροστά σε 40.000 αποσβολωμένους φίλους της Λίβερπουλ. Ο Ζοζέ Μουρίνιο γύρισε ακόμα πιο πίσω τους παίκτες του που είχαν σχηματίσει δύο ζώνες άμυνας κοντά στη μεγάλη περιοχή του Σβάρτσερ (εξού και η ατάκα πικρίας που ξεστόμισε ο Ρότζερς στο φινάλε για «παρκάρισμα δύο πούλμαν μπροστά από την εστία») και οι «κόκκινοι» έβλεπαν εκτός από τον αρχηγό τους να γλιστράει αργά, βασανιστικά και σαδιστικά ο πολυπόθητος τίτλος.
Πέντε σουτ έκανε ο Τζέραρντ στο δεύτερο ημίχρονο και ένα ο Λουίς Σουάρες όμως κανένα από αυτά δεν έφερε την ισοφάριση, για να έρθει μάλιστα η χαριστική βολή στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων. Με όλους τους παίκτες της Λίβερπουλ πάνω από τη σέντρα, ο Ούλιαν έβγαλε ταχύτατα την ομάδα του στην κόντρα και αφού έκανε αμαρκάριστος κούρσα 40 μετρων, έπαιξε το 1-2 με τον (πρώην «κόκκινο») Φερνάντο Τόρες και έκανε το 2-0 σε ανυπεράσπιστη εστία. Ακριβώς με τη συμπλήρωση των τριών από τα τέσσερα λεπτά καθυστερήσεων που είχε δείξει ο διαιτητής Μάρτιν Άτκινσον πως θα κρατήσει.
Η βαθμολογία στο φινάλε της σεζόν 2013-14
Θέση Αγώνες Βαθμοί Διαφορά τερμάτων
1. Μαν.Σίτι 38 86 +65
2. Λίβερπουλ 38 84 +51
3. Τσέλσι 38 82 +44
Εnd of game. «Πιστεύατε ότι η Τσέλσι θα κατέβαζε κλόουν στο γήπεδο για να διασκεδάσετε», φώναζε στη φυσούνα ο Μουρίνιο απευθυνόμενους σε ανθρώπους της Λίβερπουλ, με τον Πορτογάλο να παίρνει έτσι το αίμα του πίσω για τους δύο χαμενούς ημιτελικούς Champions League απέναντι στην Λίβερπουλ του Ράφα Μπενίτεθ (2005, 2007) στην πρώτη θητεία του στο «Στάμφορντ Μπριτζ»…
Αυτά… τότε, σε ένα ματς που όχι μόνο δεν έχει ξεχαστεί αλλά αποτελεί σημείο αναφοράς στην Premier League. Σε τέτοιο μάλιστα βαθμό ώστε να ερωτηθεί μέχρι και ο Γιούργκεν Κλοπ στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, με τον Γερμανό τεχνικό να είναι ξεκάθαρος:
«Δεν είχα σκεφτεί ούτε για ένα δευτερόλεπτο αυτό που συνέβη το 2014 πριν μπω σε αυτή την αίθουσα. Ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Γιατί θα έπρεπε να το κάνω; Πέρυσι ουδείς με ρώτησε για το 2014 πριν το εντός έδρας ματς με την Τσέλσι. Δεν ξέρω πόσοι παίκτες από την Λίβερπουλ και την Τσέλσι από εκείνο το ματς είναι ακόμα στις ομάδες τους, η διαφορά πάντως είναι πως τώρα έχουμε εμείς τον Σαλάχ!».
Κάπως έτσι Λίβερπουλ και Τσέλσι ετοιμάζονται απόψε -στη σκιά του γλιστρήματος του Τζέραρντ πριν από πέντε χρόνια- για ένα καθοριστικό ματς και για τις δύο, με την Λίβερπουλ να θέλει νίκη για να ελπίζει βάσιμα στον τίτλο και την Τσέλσι να ψάχνει θετικό αποτέλεσμα για να βγει στο νέο Champions League.
Θα μπορέσει άραγε η ομάδα του Κλοπ να νικήσει στο «Άνφιλντ» την Τσέλσι, για πρώτη φορά σε αγώνα πρωταθλήματος μετά το 2012, και να ξορκίσει το φάντασμα του 2014 ή μήπως οι «μπλε» θα κάνουν νέο δώρο τίτλου στην Μάντσεστερ Σίτι; Οι απαντήσεις στο χορτάρι του «Άνφιλντ» το απόγευμα της Κυριακής, με 55.000 φιλάθλους να αγωνιούν στις εξέδρες και εκατομμύρια μπροστά από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες σε όλο τον πλανήτη.
Οι συνθέσεις στο ιστορικό ματς του 2014:
Λίβερπουλ (Μπρένταν Ρότζερς): Μινιολέ, Γκλεν Τζόνσον, Σκρτελ, Σακό, Φλάναγκαν (81′ Άσπας), Τζέραρντ, Λούκας Λέιβα (58′ Στάριτζ), Άλεν, Κουτίνιο, Σουάρες, Στέρλινγκ
Τσέλσι (Ζοζέ Μουρίνιο): Σβάρτσερ, Άσλεϊ Κόουλ, Ιβάνοβιτς, Αθπιλικουέτα, Κάλας, Λάμπαρντ, Όμπι-Μίκελ, Μάτιτς, Σίρλε (77′ Κέιχιλ), Ντεμπά Μπα (84′ Τόρες), Σαλάχ (60′ Ουίλιαν)
27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014: ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ – ΤΣΕΛΣΙ 0-2 (HIGHLIGHTS)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις