Με τη Ρωσία να πρωτεύει στον πίνακα μεταλλίων και την Κυπριακή Ομοσπονδία Σάμπο να λαμβάνει γι΄ άλλη μια φορά τις καλύτερες κριτικές για τη φιλοξενία της, διεξήχθη στο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό το τριήμερο 12-14 Απριλίου 2019 το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σάμπο U21 (Youth) & U18 (Junior).
Με 25 χρυσά και 39 συνολικά μετάλλια, η Ρωσία πήρε την πρωτιά στον αγωνιστικό τομέα, ενώ ακολούθησε η Ουκρανία με 6 χρυσά και 29 μετάλλια. Τρία χρυσά πήρε η Γεωργία και από δύο οι Λευκορωσία, Αρμενία και Βουλγαρία. Συνολικά δεκαοκτώ χώρες ανέβηκαν στο βάθρο, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, που πήρε ένα αργυρό και τέσσερα χάλκινα.
Είναι η δεύτερη φορά που το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U21 & U18 διεξήχθη στην Κύπρο, μετά το 2013, με τους κορυφαίους σαμπίστες της ηπείρου μου στη συγκεκριμένη ηλικία να αγωνίζονται στο τατάμι της Λεμεσού.
Το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σάμπο U21 & U18 συνδιοργάνωσαν η Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIAS), η Ευρωπαϊκή (Eurosambo), η Κυπριακή Ομοσπονδία Σάμπο και ο Δήμος Λεμεσού. Χορηγοί της διεθνής διοργάνωσης ήταν η Geraklion, το Υφυπουργείο Τουρισμού, η RCB Bank, η Landas Colour και η ACS Courier.
Πάνω από 300 αθλητές και αρκετοί άλλοι συνοδοί και προπονητές ταξίδεψαν στην Κύπρο, γεμίζοντας τρία ξενοδοχεία στην παραλιακή πόλη, σε περίοδο εκτός τουριστικής αιχμής.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Σάμπο, Μάριος Ανδρέου, σχολίασε για τη διοργάνωση: «Τα σχόλια από τους επισκέπτες ήταν εξαιρετικά. Έμειναν όλοι ικανοποιημένοι με τις συνθήκες διαμονής, τον αγωνιστικό χώρο, την υποστήριξη εντός και εκτός αγώνων. Αρκετοί εθελοντές δούλεψαν σκληρά για να βγει ο αγώνας και θέλω να τους στείλω όλους τις ευχαριστίες μου εμένα προσωπικά αλλά και εκ μέρους της ομοσπονδίας».
Η FIAS εμπιστεύεται συχνά την Κυπριακή Ομοσπονδία Σάμπο στη διοργάνωση μεγάλων αγώνων, κάτι που τόνισε και ο κ. Ανδρέου: «Μας δείχνουν συνεχώς εμπιστοσύνη και εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο όταν έρχονται στην Κύπρο οι αθλητές. Η χώρα μας προσφέρεται για τέτοιες διοργανώσεις, αφού έχουμε τις ιδανικές εγκαταστάσεις και υποδομές», είπε. Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, οι δέκα Κύπριοι αθλητές δεν κατάφεραν να διεκδικήσουν θέση στο βάθρο, κάτι όμως που πεισμώνει την ομοσπονδία: «Οι αθλητές μας πάλεψαν, αλλά δεν μπόρεσαν να φτάσουν μακριά. Αυτό, όμως, δεν μας απογοητεύει, αλλά μας πεισμώνει, για να δουλέψουμε και άλλο και να γίνουμε καλύτεροι. Είναι σημαντικό οι αθλητές μας να αγωνίζονται απέναντι σε ξένους αθλητές για να βελτιώνονται και να ανεβαίνει το επίπεδο τους».
Το σάμπο είναι ένα δυναμικό πολεμικό σπορ, που πλησιάζει τα 100 χρόνια ιστορίας, αφού δημιουργήθηκε στις αρχές του 1920 στην τότε Σοβιετική Ένωση. Σήμερα, 118 χώρες απ΄ όλες τις ηπείρους ανήκουν στη δύναμη της FIAS, ενώ το άθλημα του σάμπο βρίσκεται στο καλεντάρι των Ευρωπαϊκών Αγώνων της EOC και της Παγκόσμιας Πανεπιστημιάδας της FISU. Τον Νοέμβριο του 2018 η ΔΟΕ παραχώρησε Ολυμπιακή αναγνώριση στο άθλημα, μια πολύ σημαντική εξέλιξη για το σπορ, στην προσπάθεια που κάνει για συμπερίληψη στο Ολυμπιακό πρόγραμμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις