O Ιρανός ΥΠΕΞ προειδοποιεί τις ΗΠΑ σε περίπτωση που εμποδίσουν τις πωλήσεις πετρελαίου της Τεχεράνης

O Ιρανός ΥΠΕΞ προειδοποιεί τις ΗΠΑ σε περίπτωση που εμποδίσουν τις πωλήσεις πετρελαίου της Τεχεράνης

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ με "συνέπειες" αν προσπαθήσουν να εμποδίσουν την πρόσβαση της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο στρατηγικής σημασίας Στενό του Χορμούζ, βασικό θαλάσσιο δίαυλο για το πετρέλαιο στον Κόλπο.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν τη Δευτέρα από τους αγοραστές ιρανικού αργού να σταματήσουν τις αγορές έως την 1η Μαίου διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, τερματίζοντας έξι μήνες εξαιρέσεων που επέτρεψαν στους οκτώ μεγαλύτερους αγοραστές του Ιράν -κυρίως στην Ασία- να συνεχίσουν να εισάγουν περιορισμένες ποσότητες.

"Πιστεύουμε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να πουλά το πετρέλαιο του, θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε αγοραστές για το πετρέλαιο μας και θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το Στενό του Χορμούζ ως ένα ασφαλές πέρασμα για τις πωλήσεις του πετρελαίου μας", τόνισε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας από την Νέα Υόρκη, όπου παρευρέθηκε σε μια εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών.

"Αλλά αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στο τρελό βήμα να επιχειρήσουν να μας εμποδίσουν να το πράξουμε αυτό, τότε θα πρέπει να είναι έτοιμοι για συνέπειες", πρόσθεσε, χωρίς να επεκταθεί.

"Είναι προς το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλειας να παραμείνει ανοικτός ο Περσικός Κόλπος, να παραμείνει ανοιχτό Στενό του Χορμούζ, το κάναμε στο παρελθόν και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο μέλλον", ανέφερε ο Ζαρίφ.

"Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να γνωρίζουν όταν εισέρχονται στο Στενό του Χορμούζ ότι πρέπει να μιλούν με εκείνους που προστατεύουν το Στενό του Χορμούζ- τους Φρουρούς της Ιρανικής Επανάστασης", συμπλήρωσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές Απριλίου κατέταξαν τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων στη λίστα των "ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων".

Ο διοικητής του Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης απείλησε τη Δευτέρα ότι το Ιράν θα κλείσει το Στενό του Χορμούζ, εάν απαγορευθεί η χρήση του από την Τεχεράνη.

 ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΠτΔ μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη - «Οτιδήποτε ξεφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου δεν είναι θέμα προς συζήτηση»

ΠτΔ μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη - «Οτιδήποτε ξεφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου δεν είναι θέμα προς συζήτηση»

«Οτιδήποτε ξεφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου δεν είναι καν θέμα προς συζήτηση, και χαίρομαι, γιατί αυτή είναι και η θέση της διεθνούς κοινότητας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της διευρυμένης Συνόδου που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Μαρτίου 2025, στη Γενεύη.

BEST OF TOTHEMAONLINE