Αναπαράσταση της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού στον Κάθηκα

Αναπαράσταση της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού στον Κάθηκα

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε την Μεγάλη Παρασκευή 26/4 στην ορεινή κοινότητα του Κάθηκα για να βιώσουν το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού, την αναπαράσταση του θείου δράματος που τηρεί με ευλάβεια η κοινότητα, από το 1965.


Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Κάθηκα Μενέλαος Τούρβας  περιστοιχιζόμενος από μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής αλλά και κατοίκων της κοινότητας, υποδύοντας τον Ιησού Χριστό και μεταφέροντας το Τίμιο Σταυρό, διένυσε πορεία μήκους μισού χιλιομέτρου από το παρεκκλήσι του Αγίου Ονουφρίου μέχρι την Παναγία Ευαγγελίστρια.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τούρβας είπε « πιστοί στα ήθη και τα έθιμα της κοινότητας μας και περισσότερο στις παραδόσεις σήμερα τελούμε την αναπαράσταση της μεταφοράς του Σταυρού από τον Ιησού τον Ναζωραίο προς τον Γολγοθά» 



Ο τότε είπε, αείμνηστος  ιερέας του Κάθηκα Παπασάββας είχε επισκεφτεί τα Ιεροσόλυμα και είδε την αναπαράσταση και όταν επέστρεψε στον Κάθηκα άρχισε το έθιμο της αναπαράστασης και μετέφερε ο ίδιος τον Σταυρό κάθε χρόνο μέχρι τον θάνατο του.

Μετά ανέλαβε ο εκάστοτε Kοινοτάρχης και μεταφέρει αυτό τον Σταυρό από το εκκλησάκι του Αγίου Ονουφρίου στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας.

Ο κ. Τούρβας ανέφερε πως πρόκειται για μια παράδοση την οποία η κοινότητα παρέλαβε, την συνεχίζει και θα την παραδώσει στις νεότερες γενιές, σημειώνοντας πως ο κόσμος συμμετέχει σ’ αυτό το έθιμο, το οποίο παρακολουθούν επισκέπτες από τις άλλες πόλεις του τόπου μας, αλλά και από το εξωτερικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Το 2028 ξεκίνησε στον ΔΗΣΥ: Η Αννίτα, η υποψηφιότητα Αβέρωφ και το ανοιχτό κεφάλαιο Χριστοδουλίδη

Το 2028 ξεκίνησε στον ΔΗΣΥ: Η Αννίτα, η υποψηφιότητα Αβέρωφ και το ανοιχτό κεφάλαιο Χριστοδουλίδη

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου επιστρέφει στη διεκδίκηση της προεδρίας μέσω της κομματικής διαδικασίας, η Αννίτα Δημητρίου καλείται να διαχειριστεί τις εσωτερικές ισορροπίες και η συζήτηση για τον Νίκο Χριστοδουλίδη αποκαλύπτει ότι η πληγή του 2023 παραμένει ανοιχτή.

BEST OF TOTHEMAONLINE