ΔΙΕΘΝΗ

Β. Ιρλανδία: Σχέδιο Μέι-Βαράντκαρ για αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας

Β. Ιρλανδία: Σχέδιο Μέι-Βαράντκαρ για αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας

Νέα διαδικασία συνομιλιών με σκοπό την αποκατάσταση του διαμοιρασμού της εξουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία ανακοίνωσαν με κοινή δήλωσή τους οι πρωθυπουργοί Ηνωμένου Βασιλείου και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η διακυβέρνηση στη Βόρεια Ιρλανδία ασκείται από κοινού από τα μεγαλύτερα κόμματα ενωτικών και ρεπουπλικανών

Η από κοινού διακυβέρνηση, ωστόσο, έχει ανασταλεί από τον Ιανουάριο του 2017, λόγω διαφωνιών μεταξύ του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) και του Σιν Φέιν.

Η κοινή δήλωση της Τερέζα Μέι και του Λίο Βαράντκαρ έρχεται λίγες ημέρες μετά από την παρουσία αμφοτέρων στην κηδεία της 29χρονης δημοσιογράφου Λίρα ΜακΚι, που έπεσε νεκρή από τα πυρά του «Νέου IRA» κατά τη διάρκεια επεισοδίων με την αστυνομία στο Λόντοντερι στις 18 Απριλίου.

Ο θάνατος της Λίρα ΜακΚι έχει προξενήσει γενικευμένη κατακραυγή από τους πολίτες και τον πολιτικό κόσμο στη Βόρεια Ιρλανδία και έχει δυναμώσει τις φωνές υπέρ αποκατάστασης της αποκεντρωμένης εξουσίας και σεβασμού της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.

Οι δύο ηγέτες ενημερώνουν με τη δήλωσή τους ότι στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν όλα τα κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας, μαζί με τις κυβερνήσεις Λονδίνου και Δουβλίνου.

«Ο στόχος αυτών των συνομιλιών είναι να αποκατασταθεί γρήγορα η πλήρης λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της συμφωνίας του Μπέλφαστ ή Μ. Παρασκευής, ώστε να μπορούν να υπηρετούν αποτελεσματικά όλους τους πολίτες για το μέλλον», αναφέρουν η κα Μέι και ο κ. Βαράντκαρ.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top