ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με τίτλο «Κρατούμε αναμμένη μόνο τη φλόγα της ζωής» άρχισε η Εβδομάδα Πυρασφάλειας

Με τίτλο «Κρατούμε αναμμένη μόνο τη φλόγα της ζωής» άρχισε η Εβδομάδα Πυρασφάλειας

Με τίτλο «Κρατούμε αναμμένη μόνο τη φλόγα της ζωής» και στόχο τη διαφώτιση του κοινού σε θέματα πρόληψης πυρκαγιών άρχισε σήμερα η Εβδομάδα Πυρασφάλειας που διοργανώνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε συνεργασία με την CNP Ασφαλιστική.

 

 
Σε χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ανδρέας Ασσιώτης, o Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι θέμα της φετινής εβδομάδας Πυρασφάλειας είναι «Κρατούμε αναμμένη μόνο τη φλόγα της ζωής» και σημείωσε πως η εβδομάδα αρχίζει σήμερα 6 Μαϊου και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 του μήνα, με στόχο την ευρεία διαφώτιση του κοινού σε θέματα πρόληψης πυρκαγιών.
 
Πρόσθεσε ότι «η φετινή θερινή περίοδος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη από την άποψη των κινδύνων έκρηξης πυρκαγιών, καθότι η ευεργετική βροχόπτωση έχει δημιουργήσει και ευνοϊκές συνθήκες για πυρκαγιές. Όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες που εμπλέκονται στο θέμα πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών βρίσκονται σε εγρήγορση για αυτό τον κίνδυνο και προετοιμάζονται κατάλληλα» είπε και σημείωσε ότι για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Υπουργείο Εσωτερικών σύσκεψη μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων και Υπηρεσιών, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας και του σωστού προγραμματισμού της αντιμετώπισης πυρκαγιών κατά την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο.
 
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στη συνομολόγηση Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών, στο θέμα της ενίσχυσης της συνεργασίας της Αστυνομίας με την Εθνική Φρουρά και στην δρομολογούμενη αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
 
Αναφέρθηκε ακόμα στην ολοκλήρωση των εργασιών των Πυροσβεστικών Σταθμών Αθηένου και Πέρα Χωρίου Νήσου, στην δημιουργία νέων Πυροσβεστικών Σταθμών και παρατηρητηρίων, στην υπό κατασκευή δύο μεγάλων σύγχρονων Πυροσβεστικών Σταθμών στο Μαρί και στη Λεμεσό, στον πρόσθετο αριθμό περιπόλων στην ύπαιθρο, στην πρόσληψη 50 πυροσβεστών,  στην πρόσληψη 169 εργατών πυρόσβεσης για 11μηνη απασχόληση, στην ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης ακόμα 56 πυροσβεστών.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, «στα πλαίσια αύξησης των δυνατοτήτων ανταπόκρισης των μέσων πυρόσβεσης, η Κυβέρνηση προωθεί την αγορά και εγκατάσταση δύο φορητών καμερών σε ελικόπτερα, ώστε να εξασφαλίζεται εικόνα από το πεδίο της πυρκαγιάς στο Συντονιστικό Κέντρο, σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των πτητικών και επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης. Ακόμα βρισκόμαστε στη διαδικασία προσφορών για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου, που θα διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα παρακολούθησης της πυρκαγιάς και αποτελεσματικού συντονισμού όλων των επίγειων και εναέριων δυνάμεων πυρόσβεσης».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ακόμα ότι «οι προσπάθειες για πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών δεν πρέπει να εξαντλούνται στα μέσα και στο σχεδιασμό από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους», αναφέρθηκε στοn καθοριστικής σημασίας ρόλο στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «των εθελοντικών οργανώσεων, των τοπικών αρχών, του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, των ΜΚΟ και κάθε μεμονωμένου Εθελοντή Πυροσβέστη» και πρόσθεσε πως «είναι μέσα από τη δική τους συνδρομή, που θα έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, τόσο στον τομέα της πρόληψης,  όσο και στον καθαυτό αγώνα ενάντια στην  πύρινη λαίλαπα».
 
Σημείωσε ακόμα ότι «το Υπουργείο, αναγνωρίζοντας τοn σημαντικό ρόλο των εθελοντών στο έργο της κατάσβεσης πυρκαγιών, κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Ιανουάριο  2019 νομοσχέδιο για τους εθελοντές πυροσβέστες, με το οποίο καθορίζονται, μεταξύ άλλων, τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις τους, τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για την απόκτηση της ιδιότητας του εθελοντή πυροσβέστη και η εκπαίδευση που θα λαμβάνουν, με απώτερο σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των εθελοντών πυροσβεστών και την πρόληψη ατυχημάτων κατά τη συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών».

Κηρύττοντας την έναρξη της Εβδομάδας Πυρασφάλειας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, εξέφρασε την ελπίδα για «άριστη συνεργασία με όλες τις τοπικές αρχές» και κάλεσε όλες «τις κρατικές υπηρεσίες, τις τοπικές αρχές, τους ΜΚΟ, αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά να εργαστούν και να συνεργαστούν με τον ίδιο ζήλο που επέδειξαν σε κάθε σχετική περίπτωση στο παρελθόν, για να προστατεύσουμε τη γη αυτή που ανήκει σε όλους εμάς σήμερα, αλλά και στις μελλοντικές γενεές».
 
Ακόμη εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο ανθρώπινος παράγοντας δεν θα αποτελέσει και αυτή τη χρονιά την κύρια αιτία πρόκλησης πυρκαγιών στην Κύπρο», και σημείωσε πως «ο σεβασμός προς το φυσικό περιβάλλον και η μέριμνα για την προστασία κάθε σπιθαμής της γης μας από κάθε μορφής κίνδυνο, είναι ζήτημα ουσιώδους σημασίας για την ίδια την ανθρώπινη επιβίωση και ως εκ τούτου, τα μέτρα πυροπροστασίας αποτελούν εντέλει ευθύνη όλων μας».
 
Στο χαιρετισμό του που ανέγνωσε ο Βοηθός Διευθυντής του Σώματος Πολύβιος Χατζηβασιλείου, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας, ανέφερε ότι  «η καθιερωμένη εδώ και αρκετά χρόνια Εβδομάδα Πυρασφάλειας στοχεύει στην ευρεία διαφώτιση του κοινού σε θέματα πρόληψης και στόχο έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του σχετικά με τους κινδύνους από τις πυρκαγιές σε αστικές αλλά και υπαίθριες περιοχές.  Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα γίνουν διαλέξεις, θα δοθούν συμβουλές και θα διανεμηθεί έντυπο υλικό σε σχολεία στρατόπεδα, ξενοδοχεία, βιομηχανικές μονάδες, σε Δήμους, Κοινότητες και σε άλλα οργανωμένα σύνολα. Στο πρόγραμμα διαφώτισης συμμετέχουν και οι Βρετανικές Βάσεις με ενημέρωση του κοινού στην περιοχή ευθύνης τους».
 
Ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε ότι την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 θα διεξαχθούν πυροσβεστικοί αγώνες στην Πάφο με τη συμμετοχή πυροσβεστών από την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και τις Βρετανικές Βάσεις.
 
Αφού ανέφερε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία άρχισε τις προετοιμασίες της για να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τη καλοκαιρινή περίοδο, εξήγησε πως μεταξύ άλλων στελεχώθηκαν οι σταθμοί υπαίθρου και τα παρατηρητήρια, επανεκπαιδεύτηκαν οι εποχικοί εργάτες Πυρόσβεσης, αρχίζει εντός των ημερών η παραλαβή 10 νέων οχημάτων παντός εδάφους και εξασφαλίστηκε υδραυλική πλατφόρμα για σκοπούς πυρόσβεσης/διάσωσης.
 
Στον χαιρετισμό του, ο Γενικός Διευθυντής της CNP Ασφαλιστική Ανδρέας Στυλιανού ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η κοινωνική προσφορά είναι αναπόσπαστο μέρος της αποστολής» της εταιρείας και πρόσθεσε πως «στην αντιμετώπιση μεγάλων κοινωνικών προκλήσεων και ευαίσθητων θεμάτων, απαιτείται συλλογική προσπάθεια και δημιουργική συνεργασία του ιδιωτικού τομέα και των κρατικών φορέων».
 
Είπε ακόμα ότι στο θέμα των πυρκαγιών «η πρόληψη είναι προτιμότερη από οποιαδήποτε θεραπεία» και σημείωσε πως «έτσι μπορούμε να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές, να περιορίσουμε τις υλικές ζημιές σε περιουσίες και να διαφυλάξουμε το φυσικό περιβάλλον».
 
Η αξία του έργου και της προσφοράς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας υπερβαίνει τα όποια λόγια και τις όποιες ευχαριστίες, είπε ο κ. Στυλιανού, πρόσθεσε πως το έργο της Δύναμης «αναγνωρίζεται από το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας και χαίρει καθολικής αναγνώρισης», εξέφρασε περηφάνεια για τη συνεργασία της CNP Ασφαλιστική με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και διαβεβαίωσε πως η εταιρεία θα είναι πάντα δίπλα της για να στηρίζει την αποστολή της.
 
Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησαν ασκήσεις πυρόσβεσης. Το σενάριο της πρώτης άσκησης αφορούσε μια μικρή πυρκαγιά στον τοίχο ενός δωματίου που βρισκόταν σε εξέλιξη, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να ανταποκρίνεται και να προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά η θερμοκρασία της οποίας ανήλθε γύρω στους 700 βαθμούς Κελσίου.
 
Το σενάριο της δεύτερης άσκησης αφορούσε πυρκαγιά μετά από διαρροή υγρού καυσίμου (βενζίνης) σε τερματικό φορτοεκφόρτωσης καυσίμων εγκαταστάσεων εταιρείας στο Βασιλικό, ενώ τεχνικός της εταιρείας στην προσπάθεια του να κλείσει την παροχή καυσίμων έχασε τις αισθήσεις του. Η ΕΜΑΚ ανταποκρίθηκε στην πυρκαγιά, σύμφωνα με τις πρόνοιες του σχετικού Σχεδίου Δράσης, με το ανάλογο προσωπικό, οχήματα και εξοπλισμό για πρώτη ανταπόκριση.
 
Σημειώνεται ότι την τελετή έναρξης της Εβδομάδας Πυρασφάλειας και τις ασκήσεις παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας, κοινοτάρχες της περιοχής, εκπρόσωποι της VTTV, εταιρειών υδρογονανθράκων, της Υπηρεσίας Θήρας, του Τμήματος Δασών, της  Πολιτικής Αμυνας και παιδιά της 6ης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κοφίνου με την Διευθύντρια τους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Απόδραση «κομμωτή»: Μαρτυρίες πολιτών «καίνε» τον ισοβίτη - Είχαν γνωριστεί στις φυλακές με τον 26χρονο

• Τροχαίο στη Λευκωσία: Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση 31χρονος μοτοσικλετιστής

• Υπερτουρισμός: Πρώτη ανάμεσα στις χώρες που πλήττονται - Κόκκινη κάρτα σε δύο ελληνικά νησιά

• Έρχονται τα έξυπνα φώτα στη Λευκωσία - Ποιος ο σκοπός τους και πότε αναμένεται να λειτουργήσουν - Φωτογραφίες

• Οι IDF ανακοίνωσαν πως σκότωσαν τον Νασράλα: «Δεν θα τρομοκρατεί πλέον τον κόσμο»

• Πυροβολισμοί σε καφενείο: Εντός του υποστατικού τρία πρόσωπα – Εντοπίστηκαν κάλυκες και στο όχημα του 42χρονου διαχειριστή  

• Γιώργος Μαζωνάκης: Πόζαρε γυμνός στο Instagram - «Οίκος ανοχής, μην μπερδεύετε την υπομονή μου με την ανοχή» - Φωτογραφία



Ο Νασράλα πέθανε, η Χεζμπολάχ όχι - Τα σενάρια για την απάντηση του Ιράν και οι κίνδυνοι για το Ισραήλ

Ο Νασράλα πέθανε, η Χεζμπολάχ όχι - Τα σενάρια για την απάντηση του Ιράν και οι κίνδυνοι για το Ισραήλ

Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα είναι και επίσημα νεκρός. Ο Νασράλα ο οποίος ανέλαβε τη θέση στην κεφαλή, σε μία από τις πιο επικίνδυνες και ισχυρές παραστρατιωτικές οργανώσεις στον κόσμο το 1992, εξουδετερώθηκε από ακόμη μία απόλυτα στοχευμένη επίθεση των ισραηλινών μαχητικών στα νότια προάστια της Βηρυτού έχοντας πάντως καταφέρει να γιγαντώσει σε κάθε επίπεδο τη Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top