Ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και ιδιαίτερα στο εσωτερικό μέτωπο, όπως είπε, ότι ανεξάρτητα των επικείμενων Ευρωεκλογών, «θα πρέπει υπεράνω όλων αυτές τις κρίσιμες ώρες να τεθεί το συμφέρον της πατρίδας, το οποίο εξυπηρετείται μέσα από την ενότητα και τις δράσεις μας, την ενότητα των δράσεων μας», έστειλε το βράδυ της Δευτέρας (6/5) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σε χαιρετισμό του στη 19η Απονομή του Βραβείου της Χρονιάς της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του ΔΗΣΥ «Μανώλης Χριστοφίδης», στον τέως Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν είναι νοητό να δίδεται από οποιονδήποτε δικαιολογία για τις ενέργειες της Τουρκίας διότι δεν παραδοθήκαμε ή δεν αποδεχθήκαμε τις απαράδεκτες απαιτήσεις της».
«Μου είναι αδιανόητο να ακούω, και δεν θέλω να προκαλέσω αλλά επιτέλους κάπου πρέπει να υπάρχει μέτρο στον μηδενισμό και την κριτική, να δικαιολογείται η Τουρκία γιατί τάχα πρέπει να συμμετέχει στα ενεργειακά δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου. Κανένας δεν απέκλεισε εκεί και όπου νομίμως δικαιούται να το πράξει», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Πρόσθεσε πως «είναι αδιανόητο το να λέμε ότι πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα συμφέροντα της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να έχει μερίδιο, εν γνώσει μας ότι είναι επιδίωξη της η αξίωση εκμετάλλευσης, κατά παράβαση διεθνούς δικαίου νόμιμων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές πως «δεν θέλω αυτή την ώρα να δημιουργήσω το οποιοδήποτε ρήγμα, αλλά θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι πως ό,τι λέγεται εδώ μεταδίδεται και στο εξωτερικό και αλίμονο αν εντός των τειχών υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι δικαιολογούν παράνομες κατά το διεθνές δίκαιο πράξεις και αλίμονο αν δικαιολογείται μια νέα εισβολή και παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Με την φράση «και τί δεν έμεινε να πράξω προκειμένου να επιστρέψουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άρχισε τη αναφορά του στο Κυπριακό επαναλαμβάνοντας ότι «από την ίδια μέρα που διακόπηκαν οι συνομιλίες τόνισα στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι είμαι έτοιμος όποτε αυτός το θελήσει να συνεχίσουμε από εκεί που διακόπηκε ο διάλογος».
Επίσης, «επτά μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές δεν διστάσαμε να δώσουμε γραπτώς τις προτάσεις μας όταν η άλλη πλευρά παρέλειψε να το πράξει ενώ είπαμε ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δηλαδή τις παράλογες αξιώσεις της άλλης πλευράς, με καινοτόμες ιδέες, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε ότι «τόλμησα να βάλω στο τραπέζι την αποκέντρωση των εξουσιών, προκειμένου να κατανοήσουν οι συμπατριώτες μας ότι δεν μπορούν να αξιώνουν περισσότερα από ό,τι καμιά κοινότητα στον κόσμο ή κράτος δεν προβλέπει για συγκεκριμένη ομάδα πολιτών».
Ως απάντηση σε όλα αυτά η ε/κ πλευρά έλαβε πολιτική ανισότητα.
Όπως εξήγησε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ένα είναι η πολιτική ισότητα και άλλο είναι η πολιτική ανισότητα και πολιτική ανισότητα είναι αυτό που διεκδικούν, να έχουν δηλαδή το αποκλειστικό δικαίωμα για κάθε απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης ή του όποιου θεσμικού οργάνου, να αποφασίζουν εκείνοι, διότι αν δεν δώσουν, όπως αξιώνουν, τη δική τους θετική ψήφο, δεν θα μπορεί να λαμβάνεται απόφαση».
Με βάση αυτά τα δεδομένα απευθύνει το ερώτημα «τί είδους κράτος θα δημιουργούσαμε και σε ποια άλλη χώρα του κόσμου υπάρχει ανάλογο σύστημα με αυτό που διεκδικούν; προσκαλώντας και καλώντας κατ΄ επανάληψη τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αλλά και όσους προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, να δώσουν μια απάντηση.
Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «έχουμε τις πλέον άριστες των σχέσεων με τα γειτονικά μας κράτη, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο, Παλαιστίνη, τις χώρες του Αραβικού Κόλπου, τη Σαουδική Αραβία που για πρώτη φορά από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει διαπιστεύσει Πρέσβη και έχουμε διαπιστεύσει Πρέσβη».
Επίσης, «έχουμε άριστες σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, διατηρούμε άριστες σχέσεις με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, εμβαθύνοντας τις σχέσεις μας και με τις ΗΠΑ μη εγκαταλείποντας παραδοσιακούς φίλους όπως η Ρωσία».
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις η λιλιπούτεια χώρα μας ή ο Πρόεδρος της να γίνεται δεκτός με απόλυτο σεβασμό από τον Πρόεδρο της Κίνας, από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, από όλους τους εταίρους μας ως ισότιμους και ενεργούς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς και προϋποθέσεις συμμαχιών με τέτοιες συνέργειες που να γινόμαστε σεβαστοί αλλά και πυλώνας σταθερότητας και να δημιουργούμε εκείνες τις προϋποθέσεις του αξιόπιστου φίλου και συμμάχου».
Σημείωσε ότι «αυτά έχουν κτιστεί και ως αποτέλεσμα της παρουσίας του Ιωάννη Κασουλίδη στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος τιμάται και είναι ένας πολιτικός άνδρας με τον οποίον ξεκινήσαμε μαζί την πολιτική μας διαδρομή».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «πάντοτε στενά συνεργαζόμενοι, με τον τέως ΥΠΕΞ, υπήρξαν και στιγμές που πετύχαμε να διεκδικούμε το ίδιο αξίωμα και ουδέποτε οι σχέσεις μας μολύνθηκαν διότι το ήθος του Κασουλίδη, η αξιοπρέπεια που τον διακρίνει ουδέποτε επέτρεψαν να παρεισφρήσουν συναισθήματα πικρίας στον σεβασμό που έτρεφε ο ένας προς τον άλλον».
«Και όταν ήρθε η στιγμή δεν δίστασα, αλλά προέτρεψα τον Γιαννάκη Κασουλίδη το 2008 να διεκδικήσει την προεδρία του κράτους, στάθηκα στο πλευρό του, ήρθε πρώτος στον πρώτο γύρο των εκλογών, και αν δεν λαμβάνονταν οι παράδοξες αποφάσεις μετά διήμερο, ενδεχομένως ο Γιαννάκης Κασουλίδης να ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όχι ο Αναστασιάδης», δήλωσε ο ίδιος.
Πρόσθεσε ότι «η αλλαγή της τελευταίας στιγμής της απόφασης του ΔΗΚΟ έφερε στην εξουσία άλλους».
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της ΟΝΕ «για την απόφαση τους να τιμήσουν ένα άνδρα που πραγματικά τίμησε την πατρίδα μας από όποιο αξίωμα βρέθηκε ιδιαίτερα ως Υπουργός Εξωτερικών, και αν είναι κάτι το οποίο ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει είναι ότι διακρίνεται από πολιτικό ήθος».
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις