Πρέσβης Κροατίας: Οι χώρες μας μπορούν να ενεργούν σταθεροποιητικά

Πρέσβης Κροατίας: Οι χώρες μας μπορούν να ενεργούν σταθεροποιητικά

Μέσω ευρωπαϊκών και άλλων μηχανισμών, η Κροατία και η Κύπρος διαθέτουν τη δυνατότητα να ενεργούν σταθεροποιητικά στην περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε ο Πρέσβης της Δημοκρατίας Κροατίας στην Κύπρο με έδρα την Αθήνα Aleksandar Sunko, ο οποίος επέδωσε την Τρίτη (7/5) τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κροατίας, μιλώντας στα Ελληνικά, είπε πως η χώρα του παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τα σημαντικά αποτελέσματα της έρευνας των ενεργειακών αποθεμάτων που διενεργήθηκαν στην Κύπρο, προσθέτοντας πως οι εκκρεμείς επενδύσεις στην ενεργειακή υποδομή στην Κροατία ανοίγουν μια ευκαιρία για τους εκπροσώπους των σχετικών χαρτοφυλακίων Κροατίας και Κύπρου να συναντηθούν και να συζητήσουν κοινές δραστηριότητες για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου ενεργειακού δικτύου στη Μεσόγειο.

"Δεδομένων των πολιτικών εξελίξεων στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και των προβλημάτων που προκύπτουν από το μεταναστευτικό, η ανάγκη πανευρωπαϊκής πολιτικής αλληλεγγύης είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η περιφερειακή συνεργασία και τα κοινά συμφέροντα Κροατίας και Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να ανοίξουν τη προοπτική οι δύο χώρες να αναλάβουν έναν ακόμη πιο ισχυρό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή", ανέφερε.

Ο κ. Sunko ανέφερε επίσης πως η Κροατία υποστηρίζει την προσπάθεια για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Σημείωσε ακόμη πως η χώρα του, ενώ προετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020, επιθυμεί να ενισχύσει και να αναπτύξει περαιτέρω τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να βοηθήσει στην επέκτασή της προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

"Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη διεύρυνση της Ένωσης, υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί ενώπιον τους. Στο άμεσο μέλλον, ο στόχος μας για την Κροατία είναι να ανταποκριθούμε στα απαραίτητα κριτήρια προκειμένου να υιοθετήσουμε το ευρώ και να γίνουμε μέρος του χώρου Σένγκεν. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων την Κυπριακή Δημοκρατία για την υποστήριξη των φιλοδοξιών μας", κατέληξε.

Απο ΚΥΠΕ

*Φωτογραφία αρχείου

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Ανασχηματισμός: Οι τελευταίες πινελιές Χριστοδουλίδη και η αντίδραση Καρούσου

Ανασχηματισμός: Οι τελευταίες πινελιές Χριστοδουλίδη και η αντίδραση Καρούσου

Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, φαίνεται να ολοκληρώνει τις τελευταίες του αποφάσεις πριν παρουσιάσει τη νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αν και οι ανακοινώσεις αναμένονταν την χθεσινή ημέρα, τελικά μετατέθηκαν, με το Προεδρικό να κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο κορμός των αλλαγών έχει ουσιαστικά κλειδώσει, με τις τελευταίες ώρες να αφιερώνονται στις τελικές ισορροπίες. Στο επίκεντρο των σεναρίων βρίσκεται η Τίνα Παύλου, η οποία φέρεται να αποτελεί την επικρατέστερη επιλογή για το Υπουργείο Υγείας. Εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία, η κίνηση αυτή ερμηνεύεται και ως άνοιγμα του Προέδρου προς στελέχη που προέρχονται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Η πιθανή μετακίνηση της κ. Παύλου στο Υπουργείο Υγείας φέρνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τον Νεόφυτο Χαραλαμπίδη στο Υπουργείο Μεταφορών, θέση που αναμένεται να αφήσει ο Αλέξης Βαφεάδης. Στο κυβερνητικό σχήμα φέρεται επίσης να εντάσσεται η Εύη Τσολάκη, η οποία προορίζεται για το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε η Κλέα Παπαέλληνα αναμένεται να μετακινηθεί στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, διαδεχόμενη τη Βασιλική Κασσιανίδου. Για το Υπουργείο Γεωργίας, μετά την αποχώρηση της Μαρίας Παναγιώτου, συνεχίζει να ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρίστου Σενέκη. Παράλληλα, πληροφορίες φέρουν τον Παναγιώτη Παλατέ να αναλαμβάνει τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου, γεγονός που, εφόσον υλοποιηθεί, αφήνει κενή τη θέση του Επιτρόπου του Πολίτη. Την ίδια ώρα, τα σενάρια που ήθελαν τον Χρίστο Αγγελίδη να αναλαμβάνει το Υφυπουργείο Τουρισμού φαίνεται να απομακρύνονται, διατηρώντας ανοιχτό το ζήτημα της παραμονής ή μη του Κώστα Κουμή. Αντίδραση από τον ΔΗΣΥ

BEST OF TOTHEMAONLINE