ΕΛΛΑΔΑ

Ψήφο εμπιστοσύνης με πλειοψηφία 153 βουλευτών έλαβε η ελληνική κυβέρνηση

Ψήφο εμπιστοσύνης με πλειοψηφία 153 βουλευτών έλαβε η ελληνική κυβέρνηση

Με 153 ψήφους υπέρ η ελληνική κυβέρνηση έλαβε το βράδυ της Παρασκευής από τη Βουλή των Ελλήνων ψήφο εμπιστοσύνης. Συνολικά στην ψηφοφορία συμμετείχαν 289 βουλευτές, με τους 136 εξ αυτών να αρνούνται την ψήφο εμπιστοσύνης. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και τρεις βουλευτές του κόμματός του απείχαν από τη διαδικασία, ενώ αντιθέτως ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Σαρίδης στήριξε την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η συζήτηση εξελίχθηκε σε ηπιότερους τόνους σε σχέση με αυτήν της Τετάρτης, καθώς τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξαν να αναπτύξουν στις ομιλίες τους τα βασικά σημεία του πολιτικού τους προγράμματος ενόψει εκλογών.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι οξύνει το πολιτικό κλίμα, επιχειρώντας να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μέσα σε συνθήκες “αρένας”, όπως είπε χαρακτηριστικά.“Εγώ θα μιλώ για τις πολιτικές που θα βγάλουν τους πολλούς από τη κρίση. Ό,τι απαντήσεις είχα να σας δώσω τις έδωσα και δεν πρόκειται να ασχοληθώ ξανά με τις προσωπικές επιθέσεις και με την αθλιότητα των κατασκευασμένων ειδήσεων", δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, λέγοντας ότι ο εκλογικός θρίαμβος που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης είναι μόνο δημοσκοπικός και ότι η πραγματικότητα θα τον διαψεύσει. Επιπλέον, εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη ότι αποφεύγει την προγραμματική συζήτηση, επιχειρώντας, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, να αποκρύψει τον ιδεολογικό προσανατολισμό των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας.

”Γιατί το επιλέγετε αυτό; Αφού εδώ και τρία χρόνια μας διαβεβαιώνετε ότι έχετε, όχι απλά τη νίκη, αλλά το θρίαμβο στο τσεπάκι σας; Αφού και χθες μάς είπατε ότι είσαστε ο βέβαιος νικητής των εκλογών. Όχι απλά νικητής αλλά θριαμβευτής με 10-15 μονάδες, σε όποια κάλπη κι αν στηθεί, όποτε κι αν στηθεί. Γιατί δείχνετε τέτοιο άγχος, τέτοια ανασφάλεια και τέτοιο πανικό; Γιατί πέφτετε τόσο χαμηλά; Μήπως τελικά δεν είναι έτσι τα πράγματα;”, διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη για “κιτρινισμό” και “τοξικότητα”.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πολιτική φωτοβολίδα και ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, καθώς, όπως είπε ο ίδιος, είναι ο μεγαλύτερος εκφραστής της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης στη χώρα, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των πολλών.

Υπογράμμισε ότι τα θετικά μέτρα στήριξης που θα κατατεθούν στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα είναι μόνιμα, χαρακτηρίζοντάς τα ως ανταμοιβή των θυσιών της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Τέλος, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το πρόγραμμά τους ευνοεί τις ελίτ. "Η Ελλάδα των πολλών και η Ελλάδα των ελίτ είναι δύο κόσμοι ανειρήνευτοι, δεν συμβιβάζονται", είπε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη σημείωσε: "Για αυτό σας λέω ότι όταν σας αποδίδω ότι είστε ο εκπρόσωπος των ελίτ, δεν μέμφομαι ούτε την καταγωγή σας, ούτε το πώς μεγαλώσατε και ανατραφήκατε μέσα στις τάξεις των ελίτ. Τη πολιτική σας κρίνω και τις θέσεις σας".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επικαλούμενος το επιχείρημα του Έλληνα Πρωθυπουργου ότι οι Ευρωεκλογές έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση, κάλεσε τον κ. Τσίπρα, το βράδυ της 26ης Μαΐου, μετά το αποτέλεσμα της κάλπης, να προκηρύξει αμέσως εθνικές εκλογές, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους Έλληνες πολίτες “να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους”, όπως είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την παρούσα κυβέρνηση ως τη χειρότερη που γνώρισε η Ελλάδα από τη μεταπολίτευση και υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης αναδείχθηκαν τέσσερα βασικά σημεία.

Το πρώτο σημείο που ανέδειξε ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει απεριόριστη ανοχή σε πολιτικές συμπεριφορές που δεν χωρούν στη δημοκρατία. «Τσίπρας ίσον Πολάκης και Πολάκης ίσον Τσίπρας. ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει Τσίπρας, συνεπώς και ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει Πολάκης. Όλοι μαζί είστε Πολάκης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο στάθηκε ο πρόεδρος της Νέας ήταν ότι η συζήτηση εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, καθώς ο Πρωθυπουργός πιέστηκε και έβγαλε στην επιφάνεια το πραγματικό του ύφος και ήθος.

«Μίλησε με ύφος ανοίκειο και απαράδεκτο για αντιπαράθεση πολιτικών αρχηγών. Δεν θυμάμαι, ακόμα και σε ταραγμένες εποχές κανένα πρωθυπουργό να απευθύνεται με τέτοιο ύφος σε οποιονδήποτε πολιτικό του αντίπαλο. Δεν θίγετε εμένα, θίγετε το αξίωμά σας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και καλώντας τον να απολογηθεί γιατί χαρακτήρισε τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιο Κυμπουρόπουλο ως “περιφερόμενη γλάστρα”.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε για ποιο λόγο ο κ. Τσίπρας δεν δημοσιοποίησε, ως όφειλε, το μέρος και τον τρόπο καλοκαιρινών διακοπών του και απέκρυψε το γεγονός ότι πέρασε ορισμένες μέρες σε κότερο εφοπλιστή.

Τέλος, ανέβασε του τόνους της κριτικής του στην κυβέρνηση και για τα θέματα της ασφάλειας. «Με ενδιαφέρει ο κάθε Έλληνας να ζει με ασφάλεια στο σπίτι και στη γειτονιά του και η Αθήνα να πάψει να διαλύεται, όπως χθες, για να βολτάρει ελεύθερος ο κάθε Κουφοντίνας», σημείωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απο ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top