ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανησυχία εκφράζει το Συμβούλιο για τη μείωση της αναπτυξιακής βοήθειας της ΕΕ

Ανησυχία εκφράζει το Συμβούλιο για τη μείωση της αναπτυξιακής βοήθειας της ΕΕ

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ, ενέκρινε την Πέμπτη 16/05 συμπεράσματα σχετικά με τους στόχους αναπτυξιακής βοήθειας της ΕΕ, με τη μορφή της ετήσιας έκθεσής του για το 2019 προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η έκθεση αναλύει τις τάσεις όσον αφορά τις δεσμεύσεις και την υλοποίηση της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας (ΕΑΒ) της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για την αρνητική τάση της συλλογικής ΕΑΒ της ΕΕ, η οποία μειώθηκε για δεύτερο κατά σειρά έτος, και εκφράζει τη λύπη του για το διευρυνόμενο χάσμα ως προς την επίτευξη του συλλογικού στόχου. Το Συμβούλιο επιβεβαιώνει τον πολιτικό ηγετικό του ρόλο και την προσήλωσή του στην αναπτυξιακή βοήθεια και υπενθυμίζει τις ατομικές και συλλογικές δεσμεύσεις της ΕΕ και των κρατών μελών της όσον αφορά την ΕΑΒ, όπως καθορίζονται στη νέα ευρωπαϊκή κοινή αντίληψη για την ανάπτυξη.

Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της διατήρησαν τη θέση τους ως μεγαλύτεροι πάροχοι ΕΑΒ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 57 % της συνολικής ΕΑΒ προς τις αναπτυσσόμενες χώρες από μέλη της επιτροπής αναπτυξιακής βοήθειας του ΟΟΣΑ.

Το 2018 η ΕΑΒ της ΕΕ ανήλθε σε 74,4 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 0,47 % του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της ΕΕ. Το συνολικό αυτό ποσό ήταν κατά 731 εκατ. ευρώ χαμηλότερο σε σχέση με το 2017, όταν η αναλογία ήταν επίσης υψηλότερη, κατά 0,50 %.

Η ΕΑΒ αποτελεί σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και τα ευάλωτα κράτη τα οποία πάσχουν ιδίως από έλλειψη εγχώριων ικανοτήτων άντλησης χρηματοδότησης από άλλες πηγές.

Παρομοίως το Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα συμπεράσματα σχετικά με τη συνοχή των πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης.

Το Συμβούλιο υπενθυμίζει πως οι Συνθήκες ορίζουν ότι οι στόχοι της συνεργασίας για την ανάπτυξη πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές. Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία που έχει η συνοχή των πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης (ΣΠΑ) ως θεμελιώδες στοιχείο της συμβολής της ΕΕ στην υλοποίηση της Ατζέντας του 2030 και στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Το Συμβούλιο αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τη ΣΠΑ και ζητεί να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες ώστε οι μη αναπτυξιακές πολιτικές να λαμβάνουν υπόψη τους αναπτυξιακούς στόχους των χωρών εταίρων, ελαχιστοποιώντας έτσι τις αρνητικές επιπτώσεις. Το Συμβούλιο τονίζει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη βιωσιμότητα, να διαμορφωθούν αμοιβαίως επωφελείς συνθήκες και να ενισχυθεί ο θετικός αντίκτυπος των πολιτικών της ΕΕ στις αναπτυσσόμενες χώρες, μεταξύ άλλων με την προώθηση των συνεργειών και τον περιορισμό των αντιθέσεων μεταξύ των διαφόρων πολιτικών.

Το Συμβούλιο αναγνωρίζει επίσης ότι η πολιτική βούληση έχει καθοριστική σημασία για την επίτευξη της ΣΠΑ. Επαναλαμβάνει την πολιτική του δέσμευση να προωθήσει προσεγγίσεις που εμπλέκουν το σύνολο των διοικητικών βαθμίδων, να εξασφαλίσει την πολιτική εποπτεία και την καταβολή συντονιστικών προσπαθειών σε όλα τα επίπεδα και να στηρίξει την τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικών και λήψη αποφάσεων με σκοπό την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top