ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Θετικές οι αξιολογήσεις της Ευρώπης για τις Κ.Φυλακές - Πρώτη φορά στην Κύπρο το 24ο Συνέδριο Διευθυντών

ΚΥΠΡΟΣ: Θετικές οι αξιολογήσεις της Ευρώπης για τις Κ.Φυλακές - Πρώτη φορά στην Κύπρο το 24ο Συνέδριο Διευθυντών

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών, την Δευτέρα (20/5), στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνη, της Ilina Taneva, Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου Ποινολογικής Συνεργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και του κ. Hans Meurisse, Σύμβουλο Πολιτικής Europris.

Όπως ανάφερε στον χαιρετισμό της η Διευθύντρια των Κεντρικών φυλακών κα. Άννα Αριστοτέλους, τα τελευταία 5 χρόνια το Τμήμα δείχνει ανθρωποκεντρική προσέγγιση στους κρατούμενους με βάση των αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης για εκσυγχρονισμό των Σωφρονιστικών Υπηρεσιών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η κα. Αριστοτέλους εξήγησε ότι οι νέες μεθόδοι διοίκησης και σωφρονισμού που έχουν εφαρμόσει με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και διαφορετικότητα, έχουν επιφέρει εκ βάθρων αλλαγές στο Τμήμα, οι οποίες εκτιμώνται πολύ θετικά από τις Επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και από Επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες αξιολογούν τις Σωφρονιστικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Επιτηρητών.

Μάλιστα, αριθμός πρακτικών έχουν αξιολογηθεί ως βέλτιστες πρακτικές και έχουν συμπεριληφθεί σε εκδόσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και σε φόρα του EUROPRIS, όπως είναι η επικοινωνία μέσω SKYPE η οποία καταγράφεται το 2016 ως μία καλή πρακτική, και στην έκδοση “Handbook for the prevention of ill-treatment in Prisons” καταγράφονται δύο διαδικασίες που εφαρμόζονται στα πλαίσια πρόληψης της κακοποίησης στις Φυλακές, από τις πέντε πρακτικές που καταγράφονται στην εν λόγω έκδοση.

Τα τελευταία δύο χρόνια, το εκπαιδευτικό σύστημα στις Κεντρικές φυλακές, το οποίο τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι το ίδιο με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, όπως προβλέπεται και στους Ευρωπαϊκούς Κανόνες Φυλακών, έχει ψηφιστεί το 2017-2018 από τα κράτη μέλη του οργανισμού EUROPRIS στο PRISON REGIME FORUM για την εκπαίδευση στις Φυλακές, ως μία καλή πρακτική.

Επίσης, αρκετοί ξένοι συνεργάτες από διάφορες χώρες, αλλά και βουλευτές από την Γερμανία, έχουν επισκεφθεί τις Φυλακές στα πλαίσια εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού τους συστήματος, καθώς και αναζήτησης ανάπτυξης συνεργασίας στα θέματα της εκπαίδευσης, αλλά και ανταλλαγής καλών πρακτικών στα θέματα διοίκησης και διαφόρων άλλων θεμάτων που αφορούν στην διαχείριση και μεταχείριση των κρατουμένων, αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας θετικά το έργο και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί σε όλους τους τομείς στο τμήμα.

Επισφράγιση όλων των θετικών αλλαγών που έχουν επιτευχθεί στις Κεντρικές Φυλακές,είναι η ανάθεση στο Τμήμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης, της φιλοξενίας του 24ου Συνεδρίου των Διευθυντών Σωφρονιστικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Επιτηρητών των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και από τον οργανισμό EUROPRIS, η ανάθεση φιλοξενίας της 8ης Ετήσια Γενικής Συνέλευσης και Συνεδρίου του οργανισμού EUROPRIS, τιμή τόσο για το Τμήμα αλλά και γενικότερα για τη χώρα μας. 

Τα εν λόγω Συνέδρια, ελκύουν τον μεγαλύτερο αριθμό συνέδρων, από τις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, στο 24ο Συνέδριο των Διευθυντών Σωφρονιστικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Επιτηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα συμμετέχουν γύρω στους 140 Διευθυντές και άλλα υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη από τις Σωφρονιστικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Επιτηρητών από 40 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οποίου οι εργασίες αρχίζουν αύριο Τρίτη 21 Μαΐου, και ολοκληρώνονται την Τετάρτη 22 Μαΐου. Επίσης η 8η Ετήσια Γενική Συνέλευση και Συνέδριο του οργανισμού EUROPRIS τα οποία ολοκληρώνονται σήμερα. Σαράντα από τους συνέδρους, θα επισκεφθούν την Πέμπτη πριν την αναχώρησή τους τις Φυλακές μας. 

Τα πιο πάνω Συνέδρια δεν έχουν φιλοξενηθεί ποτέ προηγουμένως στην Κύπρο και η φιλοξενία των εν λόγω Συνεδρίων τόσο μεγάλης διεθνούς εμβέλειας, αποτελεί πρόκληση και τιμή τόσο για το Τμήμα Φυλακών όσο και για τη χώρα μας με όλα τα θετικά που μπορεί να αποκομίσουμε από μια τέτοια διοργάνωση Συνεδρίων όλοι μας, και ειδικότερα, φέτος που το Συμβούλιο της Ευρώπης, γιορτάζει την 70κοστή του επέτειο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και προσωπικά την Ilina Taneva Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου Ποινολογικής Συνεργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης στο οποίο συμμετέχουμε με εκπρόσωπο των Φυλακών μας, καθώς και τον Hans Meurisse Σύμβουλο Πολιτικής του EUROPRIS, για την συνεργασία που έχει αναπτύξει το Τμήμα μας με το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και τον Οργανισμό EUROPRIS. Περαιτέρω, ευχαριστούμε το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον οργανισμό EUROPRIS, για την εμπιστοσύνη τους να φιλοξενήσουμε τα μεγαλύτερα συνέδρια των εν λόγω οργανισμών, καθώς και για την ιδιαίτερη τιμή να προεδρεύσουμε των εργασιών του Συνεδρίου Διευθυντών Φυλακών και Υπηρεσιών Επιτήρησης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πήρε εξιτήριο ο Μάριος Καρογιάν - Θα παραμείνει σπίτι για ξεκούραση

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού - Πληροφορίες για ένα νεκρό και ένα τραυματία

Μονή Αββακούμ: Ανανεώθηκε το διάταγμα κράτησης του Νεκτάριου - Στο κελί για ακόμα 8 ημέρες

Στο Netflix η πρώτη κυπριακή ταινία - Από πότε θα είναι διαθέσιμη



Φόνος στην Ορμήδεια: Στη δημοσιότητα το όνομα του 52χρονου θύματος - Καταζητείται 45χρονος

Φόνος στην Ορμήδεια: Στη δημοσιότητα το όνομα του 52χρονου θύματος - Καταζητείται 45χρονος

Στη δημοσιότητα δόθηκε το όνομα του θύματος, για τον φόνο που διαπράχθηκε το βράδυ της Τρίτης 25 Ιουνίου, στην Ορμήδεια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top