Έκκληση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών όπως προχωρήσουν σε επίλυση του προβλήματος των δανειοληπτών που αγόρασαν κατοικίες από αφερέγγυους εργολάβους ανάπτυξης γης χωρίς να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους παρά το ότι εξυπηρετούν ή έχουν αποπληρώσει τα δάνειά τους, απεύθυναν οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Εσωτερικών.
Το θέμα ηγέρθη κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ για απαγόρευση εκποίησης ενυπόθηκου ακινήτου που έχει ήδη πωληθεί. Δηλαδή να μην εκποιούνται ακίνητα τα οποία ενώ ήταν υποθηκευμένα από έναν ντιβέλοπερ για σκοπούς δανείου για ανέγερση κατοικιών πωλήθηκαν σε δανειολήτες χωρίς να τους εκδοθεί τίτλος ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα, οι δανειολήπτες αυτοί να κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους όχι διότι οι ίδιοι δεν αποπληρώνουν τις οφειλές τους, αλλά διότι ο εργολάβος είναι αφερέγγυος.
Μιλώντας στην Επιτροπή, ο Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε πως το κόμμα του κατέθεσε την πρόταση νόμου διότι η σχετική διάταξη της σχετικής νομοθεσίας που απαγορεύει την πώληση ακινήτων που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία λήγει στις 30 Απριλίου.
«Υπάρχει έκτακτη κατάσταση στην αγορά ακινήτων και άνθρωποι, οι οποίοι είναι πλήρως εντάξει με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις κινδυνεύουν να μπουν σε περιπέτειες. Είναι χιλιάδες άνθρωποι και κινδυνεύουμε να μπούμε ένα φαύλο κύκλο», είπε ο κ. Λουκαΐδης.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως οι Υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών είχαν δεσμευτεί να επιλύσουν το πρόβλημα, το οποίο χαρακτήρισε τεράστιο.
Αξιολόγηση του προβλήματος μέχρι τέλος Μαΐου
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως με βάση την πρόνοια του μνημονίου θα συσταθεί ομάδα αποτελούμενη από τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ, της ΚΤΚ και του Κτηματολογίου προκειμένου να επιμετρηθεί μέχρι το τέλος Μαΐου το ύψος του προβλήματος και το κόστος των δανείων αυτών.
«Προσπαθούμε πολύ πιεστικό τρόπο αν βρούμε λύσεις», είπε η εκπρόσωπος, η οποία διατύπωσε όμως επιφυλάξεις διότι διατύπωση της πρότασης νόμου δίνονται κίνητρα σε όσους έχουν εξασφαλίσει αγόρασαν κατοικία με τη χρήση αγοαραπωλητήριου εγγράφου να μην επιδιώξουν ποτέ να αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας. Πρέπει να υπάρξει περισσότερη μελέτη της πρότασης, συμπλήρωσε.
Ο κ. Παπαδόπουλος εισηγήθηκε δε τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού (escrow account) όπου να κατατίθενται τα χρήματα που δόθηκαν για αγορά μιας κατοικίας για την οποία δεν εκδόθηκε τίτλος, ένα παράδειγμα που ακολούθησαν και άλλες χώρες.
Εκδόθηκαν τίτλοι αλλά προς τους ντιβέλοπερς
Ο εκπρόσωπος του Κτηματολογίου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους αναφέρθηκε στη μνημονιακή υποχρέωση για μείωση των τίλων που εκκρεμούν, λέγοντας ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014 εκδόθηκαν 14.000 τίτλοι, που αντιστοιχούν στο 80% της υποχρέωσης που είχε το Κτηματολόγιο με βάση το μνημόνιο.
Διευκρίνισε ότι η μνημονιακή υποχρέωση αφορά την έκδοση τίτλων στο όνομα του εργολάβου και όχι στους καταναλωτές.
Σημείωσε δε πως η έκδοση τίτλων δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αφού η υποθήκη που είχε θέσει ο εργολάβος σε ένα πιστωτικό ίδρυμα προηγείται της υποθήκης που είχε θέσει ένας δανειολήπητης για σκοπούς στεγαστικού δανείου. «Αν προηγείται μια υποθήκη της τράπεζας δεν μπορεί να μεταβιβαστεί», είπε,
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Λουκαΐδης είπε πως αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση και επιβάλλεται μια προσωρινή απαγόρευση των πωλήσεων των δανείων που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.
Εξάλλου, στη αρχικό σκέλος της συνεδρίας συζητήθηκε και νομοσχέδιο της Συμμαχίας Πολιτών για απαγόρευση μαζικής πακέτων πώλησης δανείων σε τρίτους.
Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας είπε υπάρχουν ήδη διαδικασίες για το εν λόγω θέμα, προσθέτοντας ότι η ΚΤΚ βρίσκεται στη διαδικασία ετοιμασίας σχετικής νομοθεσίας σε διαβούλευση με την Τρόικα.
Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, υπογράμμισε ότι το θέμα δεν είναι αν θα πωλούνται πακέτα δανείων αλλά ποιοι θα τα αγοράζουν. «Οπότε θεωρώ πως κάπου εδώ είναι που πρέπει να εξετάσουμε τις δικλείδες ασφαλείας για έλεγχο αυτών που πιθανόν θα αγοράσουν πακέτα δανείων», είπε.
Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών επεσήμανε πως δεν είναι προς το συμφέρον των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων η μαζική εκποίηση περιουσιών, αφού θα ρίξει περαιτέρω τις αξίες των εξασφαλίσεων κάτι που συνεπάγεται επιπλέον προβλέψεις και κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες.
Σημείωσε ότι το κρίσιμο είναι να τεθεί περιορισμός επί τη βάση συγκεκριμένων περιοχών, διότι ενδεχόμενη μαζική εκποίηση σε μια περιοχή θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των τιμών στη συγκεκριμένη περιοχή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις