ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κατηγορούν την αστυνομία για δολοφονία και βία - Έκθεση φωτιά από την Αρχή Διερεύνυσης Ισχυρισμών και Παραπόνων

Κατηγορούν την αστυνομία για δολοφονία και βία - Έκθεση φωτιά από την Αρχή Διερεύνυσης Ισχυρισμών και Παραπόνων

Σοβαρές καταγγελίες διατυπώνει στην έκθεσή της η Αρχή Διερεύνυσης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Δυο πρωτοφανείς περιπτώσεις

Στη χρήση υπέρμετρης βίας από την Αστυνομία αποδίδει η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας το περιστατικό πυροβολισμού από αστυνομικούς, μετά από καταδίωξη, εναντίον υπόπτου για ληστεία το 2012, που είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.

Αυτό δήλωσε σήμερα το μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας Ευαγόρας Αναστασίου σε δηλώσεις του μετά την επίδοση της ετήσιας έκθεσης της Αρχής για το 2013 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την τελετή διαβεβαίωσης του νέου μέλους της Αρχής κ. Γεώργιου Παπαντωνίου, στην παρουσία και του Προέδρου της Αρχής Ανδρέα Σπυριδάκη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Αναστασίου αναφέρθηκε σε περιστατικό κατά το οποίο, όπως είπε, μετά από καταδίωξη υπόπτου από την Αστυνομία για ληστεία τα μέλη της Δύναμης «χρησιμοποίησαν τα όπλα και τον δολοφόνησαν. Τον πυροβόλησαν και πέθανε».

Ανέφερε ότι «η Αρχή διερεύνησε το επεισόδιο αυτό και κατέληξε ότι τα μέλη της Αστυνομίας άσκησαν υπέρμετρη βία με τη χρήση των όπλων με αποτέλεσμα να δολοφονηθεί το άτομο αυτό».

«Όμως δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε το πρόσωπο το οποίο είχε πυροβολήσει», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Αναστασίου είπε ότι η Αρχή κατέληξε ότι «ο θάνατος του προήλθε από την Αστυνομία και ότι κακώς η Αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει το περίστροφο, κακώς είχε πυροβολήσει με αποτέλεσμα να πεθάνει ένας νέος».

Ερωτηθείς πόσοι αστυνομικοί εμπλέκονταν στο περιστατικό αυτό, είπε ότι «εμπλέκονταν δύο περιπολικά», προσθέτοντας ότι «οι πυροβολισμοί πρέπει να έχουν ριφθεί από 4-5 μέλη».

Ερωτηθείς κατά πόσο έγινε βαλλιστικός έλεγχος, ο κ. Αναστασίου απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι «ο τρόπος με τον οποίο είχε δολοφονηθεί το πρόσωπο αυτό (ήταν τέτοιος που) δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε από ποιο αυτοκίνητο είχε πυροβοληθεί».

Ανέφερε ότι «έγινε ενδελεχής έλεγχος και δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε στο πρόσωπο» που πυροβόλησε, σημειώνοντας ότι «δεν βρέθηκε ούτε κάλυκας».

Ανέφερε ότι το περιστατικό αυτό συνέβη το 2012.

Αναφέρθηκε επίσης και σε ένα άλλο περιστατικό κατά το οποίο ένας 20χρονος έχασε το μάτι του από την άσκηση υπέρμετρης βίας από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια επεισοδίων σε ποδοσφαιρικό αγώνα.

Όπως είπε, «έγινε διερεύνηση και βρήκαμε ότι η Αστυνομία άσκησε υπέρμετρη βία, ειδικά τα μέλη της ΜΜΑΔ, όμως ένεκα του ότι τα μέλη αυτά φορούν τα κράνη και δεν έχουν τα διακριτικά, δεν μπορεί η Αρχή να καταλήξει στο πρόσωπο το οποίο ήταν εκείνο που είχε χρησιμοποιήσει το γκλοπ για να κτυπήσει, με αποτέλεσμα η διερεύνηση να μείνει ημιτελής».

«Έχουμε ζητήσει από τον Αρχηγό Αστυνομίας επανειλημμένως όπως τα μέλη αυτά της ΜΜΑΔ -τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ασκούν υπέρμετρη βία- να έχουν τα διακριτικά τους για να γνωρίζει ο κόσμος ποίος είναι αυτός, ο οποίος χρησιμοποιεί το γκλοπ και τους λόγους που το χρησιμοποιεί. Αναμένουμε μέχρι σήμερα να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις μας», είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Σπυριδάκης, αναφερόμενος στην ετήσια έκθεση της Αρχής, είπε ότι «βασικό αίτημα είναι το θέμα του προϋπολογισμού γιατί με βάση την εγκύκλιο του Γενικού Εισαγγελέα του Ιουλίου του 2014 η Αστυνομία δεν θα εξετάζει κανένα παράπονο το οποίο θα της υποβάλλεται από πολίτες αλλά θα τα παραπέμπει στην Αρχή».

«Η Αρχή έχει επιφορτιστεί με παράπονα, τα οποία έχουν αυξηθεί κατά 50%, από 80 έως 130 που ήταν την περίοδο 2006 -2013, τώρα έχουν αυξηθεί πάνω από 200 και πλησιάζουν τα 220 για το 2014», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «για το 2013 υπήρχαν 130 παράπονα», σημειώνοντας ότι «για τα 50 παράπονα έχουν διοριστεί ποινικοί ανακριτές, εκ των οποίων τα έξι έχουν σταλεί για ποινική δίωξη και ο Γενικός Εισαγγελέας έχει συμφωνήσει και βρίσκονται στο δικαστήριο και άλλα έξι παράπονα αφορούν πειθαρχική δίωξη».

«Από τα παράπονα που υποβάλλονται τα μισά περίπου αφορούν ποινική δίωξη και τα άλλα μισά πειθαρχική δίωξη», είπε.

Εξήγησε ότι τα παράπονα αφορούν κυρίως σε συμπεριφορές αστυνομικών σε διάφορα περιστατικά που έχουν σχέση με ποδοσφαιρικούς αγώνες, με τα γεγονότα στο Μαρί και με τα κρατητήρια της Μεννόγειας.

Ερωτηθείς εάν η Αρχή εξέτασε καθόλου παράπονα διαφθοράς αστυνομικών, ο κ. Σπυριδάκης απάντησε αρνητικά.

Είπε, επίσης, ότι «υπήρξαν παράπονα κακοποίησης πολιτών από αστυνομικούς κατά την κράτηση ή μετά τη σύλληψη» αναφέροντας ότι μια τέτοια περίπτωση έχει διερευνηθεί και βρίσκεται στο στάδιο της ποινικής δίωξης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Τήρησε την υπόσχεση του ο ΠτΔ: Θέτει σε πιλοτική λειτουργία την εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» - Το μήνυμα του προς όλες τις γυναίκες

Τήρησε την υπόσχεση του ο ΠτΔ: Θέτει σε πιλοτική λειτουργία την εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» - Το μήνυμα του προς όλες τις γυναίκες

Την πιλοτική λειτουργία της εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε μήνυμα του για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top