ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Κιζίλγιουρεκ: Θα εργαστώ για την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων

Ν. Κιζίλγιουρεκ: Θα εργαστώ για την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων

Την πρόθεσή του να εργαστεί για να έρθουν οι δύο κοινότητες πιο κοντά η μία στην άλλη, αλλά και πιο κοντά στην ΕΕ, υπογράμμισε σήμερα (30/5) ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ξεκαθαρίζοντας ότι στο Ευρωκοινοβούλιο δεν θα εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά το σύνολο του κυπριακού λαού και των Ευρωπαίων πολιτών, σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία με το ΑΚΕΛ.

Ο κ. Κιζίλγιουρεκ μιλούσε σε διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε από κοινού με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, στην Εζεκία Παπαϊωάννου, προκειμένου όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, να απαντήσουν σε όσα λέχθηκαν τα οποία με κάποιο τρόπο «υποσκάπτουν» την προοπτική της συνεργασίας ΑΚΕΛ – Κιζίλγιουρεκ αλλά και την ίδια την προσωπικότητα του νεοεκλεγέντα ευρωβουλευτή, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η εκλογή του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ δεν μπορεί να αποτελέσει μοντέλο λύσης του Κυπριακού.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως τόσο το ΑΚΕΛ όσο και ο κ. Κιζίλγιουρεκ συνειδητοποιούν πλήρως την ευθύνη που αναλαμβάνουν έναντι του τόπου, της κοινής πατρίδας, και έναντι του κυπριακού λαού. «Έχουμε και τη βούληση και τη θέληση να εργαστούμε για την επιτυχία αυτής της συνεργασίας και θέλουμε αυτή να καταστεί ένα πραγματικά ιστορικό γεγονός που θα κάνει τομές σε ό,τι αφορά την ιστορία και την προοπτική της χώρας και του λαού», Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένους και Λατίνους, σημείωσε.

«Ξεκαθαρίσαμε ότι θα είμαστε σε στενή επικοινωνία και σε συνεργασία έτσι ώστε να καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο που καθορίσαμε», είπε.

Απαντώντας σε όσα προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά λέγονται, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι η υποψηφιότητα του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ δεν είναι κοινοτική και δεν εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα. «Ο Νιαζί είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αυτή την έννοια είναι και πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε δικαίωμα συμμετοχής και ως υποψήφιος και ως ψηφοφόρος σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση και με αυτή του την ιδιότητα συμμετείχε στις εκλογές και όχι ως εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής κοινότητας», επεσήμανε ο κ. Κυπριανού.

Είπε ότι με αυτή την υποψηφιότητα το ΑΚΕΛ επεδίωξε να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα: Οτι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να συνεργαστούν φτάνει να έχουν την ίδια αγάπη για την κοινή τους πατρίδα και τους ίδιους πολιτικούς στόχους, που είναι η επανένωση της Κύπρου και η ειρηνική συμβίωση.

Ανέφερε ακόμα ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις Ευρωεκλογές, υπενθυμίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί ολόκληρη στην ΕΕ και ότι έχει ανασταλεί η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στις περιοχές που δεν ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Παράλληλα είπε ότι είναι εκτός πραγματικότητας η προσέγγιση ότι εφόσον η εκλογή του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είναι απόδειξη ότι δεν χρειάζεται πολιτική ισότητα. «Η πολιτική ισότητα πρέπει να ισχύσει μετά τη λύση του Κυπριακού, είναι εκ των ων ουκ άνευ», σημείωσε. Παρέπεμψε επίσης στη σύγκλιση που υπάρχει ότι μετά τη λύση του Κυπριακού οι Ελληνοκύπριοι θα διεκδικούν τις τέσσερις έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο και οι Τουρκοκύπριοι τις δύο. Αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο που δέχθηκε η υποψηφιότητα Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και διερωτήθηκε αν θα είχε τη δυνατότητα εκλογής εάν ήταν σε οποιοδήποτε άλλο ψηφοδέλτιο εκτός από αυτό του ΑΚΕΛ. Η εκλογή του Νιαζί, σημείωσε, δεν μπορεί να αποτελέσει το μοντέλο λύσης του Κυπριακού.

Σχολιάζοντας την επίθεση του «αναπληρωτή προέδρου» της «βουλής» του ψευδοκράτους, Ζορλού Τορέ ότι το ΑΚΕΛ επιδιώκει αφομοίωση της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και άλωση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, ο κ. Κυπριανού υπέδειξε ότι η επίθεση προέρχεται από έναν ακροδεξιό οπαδό της διχοτόμησης που δεν αποδέχθηκε ποτέ τη λύση της ομοσπονδίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν είναι αυτός ο στόχος του ΑΚΕΛ και ότι η συνεργασία με τον κ. Κιζίλγιουρεκ δεν υποσκάπτει την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ από την τουρκοκυπριακή κοινότητα ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και από τους Ελληνοκύπριους ότι θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως ο κ. Κιζίλγιουρεκ έχει εκλεγεί με τις ψήφους Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και έχει ευθύνη έναντι όλων των ψηφοφόρων.

«Έχουμε συνεννοηθεί ότι θα λειτουργούμε σε πλήρη αρμονία και συνεννόηση με τον Νιαζί. Κι εμείς και πιστεύω και ο Νιαζί έχει πλήρη συνείδηση ότι στόχος μας είναι να εξυπηρετήσουμε και τα συμφέροντα των λαών των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε και σημείωσε ότι «θα κριθεί ο καθένας από εμάς από το έργο του».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι το κόμμα ανέλαβε ένα πολιτικό ρίσκο και εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ «αγκάλιασε» αυτή την προσπάθεια, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι κάποιοι ψηφοφόροι του κόμματος την αντιμετώπισαν με επιφύλαξη και ενδεχομένως να μην προσήλθαν στην κάλπη για να ψηφίσουν, διαχωρίζοντας τη θέση τους. «Ο καθένας θα κριθεί από την ιστορία. Κι εμείς και ο Νιαζί θα αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αντιστοιχεί και θα λειτουργήσουμε με τρόπο που θα μετατρέψουμε αυτή τη συνεργασία σε ιστορικής σημασίας για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό», συμπλήρωσε. Κληθείς να διευκρινίσει τι σημαίνει πολιτικό ρίσκο για το ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού είπε πως «εάν πετύχει αυτή η προσπάθεια δεν νομίζω ότι θα μας δώσουν πολλοί μπράβο, θα είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά όμως στην προσπάθεια να γκρεμίσουμε τα διαχωριστικά τείχη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αν δεν πετύχει, είμαι βέβαιος ότι πολλοί θα βιαστούν να μας επικρίνουν, γι΄αυτό κι εμείς θα κάνουμε το καθετί για να πετύχει». Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν διατηρεί καμία επιφύλαξη ως προς την επιτυχία αυτής της συνεργασίας.

Σημείωσε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ είναι το μόνο κόμμα που λειτουργεί με συντονισμό μεταξύ των οργάνων του και των ευρωβουλευτών του, μέσω του γραφείου Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, απαντώντας σε ερώτηση, επεσήμανε επίσης πως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το ΑΚΕΛ δεν ήταν αλάνθαστο, αλλά είπε πως «άλλοι έριξαν το επίπεδο χαμηλά» και σημείωσε πως όλοι έχουν ευθύνες να διαμορφώσουν ένα καλύτερο επίπεδο πολιτικού διαλόγου και πολιτικού πολιτισμού. Αναφέρθηκε ακόμα στην έξαρση των fake news που έχει ως αποτέλεσμα να απαξιώνονται με τη μεγαλύτερη ευκολία, όπως είπε, πολιτικά πρόσωπα.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ ευχαρίστησε το ΑΚΕΛ που έδωσε, όπως είπε, την ευκαιρία για πρώτη φορά σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συμπράξουν.

Είπε πως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας διαπίστωσε πολλή καχυποψία και αμφισβήτηση και σημείωσε ότι πολλοί μπέρδεψαν τις ευρωεκλογές με τις εθνικές εκλογές. Στην Ευρωβουλή εκπροσωπούνται πρωτίστως οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε και τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπηθεί με έξι ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο, όμως τα κράτη και τα έθνη και οι εθνοτικές ομάδες εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή. «Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στέλνει έξι εκπροσώπους στην Ευρωβουλή, όμως στην Ευρωβουλή είμαστε εκεί για να λογοδοτήσουμε και να υπερασπίσουμε το συμφέρον όλων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και σε αυτήν ανήκουν και οι Ελληνοκύπριοι, οι Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, ακόμα και κοινοτικοί που ζουν στην Κύπρο, εξήγησε.

«Δεν ήμουν υποψήφιος επειδή είμαι τουρκοκυπριακής καταγωγής. Ήμουν υποψήφιος επειδή είμαι Ευρωπαίος πολίτης και ζω εδώ που ζω», υπογράμμισε. Συμφώνησε με τη θέση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι είναι λάθος να θεωρείται ότι η εκλογή του καθιστά αχρείαστη την πολιτική ισότητα και ανέφερε ότι αν υπάρξει ομοσπονδιακή λύση, οι τέσσερις έδρες θα αποδίδονται στη συνιστώσα ελληνοκυπριακή πολιτεία και οι δύο στη συνιστώσα τουρκοκυπριακή πολιτεία, και όχι σε εθνοτική βάση, λέγοντας πως ένας Ελληνοκύπριος που θα ζει στην Κερύνεια θα μπορεί να διεκδικήσει μια από τις δύο έδρες της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν υποψήφιος στη Γερμανία. «Οι ευρωεκλογές βασίζονται στην ιδέα του πολίτη και τη διαμονή. Ούτε τα έθνη ούτε τα κράτη ούτε οι εθνοτικές ομάδες είναι η βάση των ευρωεκλογών».

Ανέφερε ακόμα ότι με την εκλογή του δεν αλλάζει καθόλου το στάτους των Τουρκοκυπρίων, όπως αυτό διατυπώνεται στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου γίνεται αναφορά σε κοινότητα και όχι σε μειονότητα.

Επανέλαβε ότι δεν εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα ως πολιτική οντότητα, αλλά τους ψηφοφόρους, τον κυπριακό λαό στο σύνολό του και όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Ανέφερε ότι επρόκειτο για μια «ιστορικής σημασίας» εκλογική διαδικασία, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι υποστήριξαν ένα ψηφοδέλτιο από κοινού.

«Κατά πόσον θα είναι ιστορικό αυτό το γεγονός εξαρτάται από εμάς και από το πόσο σκληρά θα δουλέψουμε για να πετύχουμε αυτά που θέλουμε», είπε, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει Νιαζί Κιζίλγιουρεκ ξεχωριστά, χωρίς το ΑΚΕΛ και χωρίς απόλυτη συνεργασία και συναίνεση με το ΑΚΕΛ».

Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είπε ακόμα ότι η Ευρωβουλή δεν είναι ένας χώρος όπου θα λυθεί το Κυπριακό και ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ως προς τα ευρωπαϊκά θέματα.

«Εγώ επιλέγω -και νομίζω αυτό θέλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση- να βοηθήσουμε τις δύο κοινότητες να έρθουν πιο κοντά», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η εμπειρία της ΕΕ στη συμφιλίωση των λαών θα είναι πολύ ωφέλιμη για την Κύπρο. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από εμάς να έρθουν πιο κοντά οι δύο κοινότητες, και το ζητά με ψηφίσματα και αποφάσεις του Συμβουλίου», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κιζίλγιουρεκ είπε επίσης ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμο και αποτελεί απόφαση του Συμβουλίου, οι Τουρκοκύπριοι ως Ευρωπαίοι πολίτες, όχι ως πολιτική οντότητα να είναι κοντά στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα κινηθεί εντός των πλαισίων των ψηφισμάτων της ΕΕ που θέλουν τις δύο κοινότητες να έρθουν πιο κοντά η μία στην άλλη, αλλά και πιο κοντά στην ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως ο σκοπός του είναι η προσέγγιση των δύο κοινοτήτων, σημειώνοντας ότι η εκλογική διαδικασία της ευρωβουλής δίνει την ευκαιρία για να συνεργασία, διότι το Σύνταγμα δεν δίνει αυτή την ευκαιρία. Σημείωσε ακόμα ότι ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση να ενθαρρυνθούν οι Τουρκοκύπριοι να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές γιατί υπήρχε ένα ολόκληρο κατεστημένο στα κατεχόμενα που ήταν κατά αυτής της συμμετοχής.

«Δεν ήθελα να εκλεγώ μόνο με ψήφους Ελληνοκυπρίων, όπως δεν ήθελα να εκλεγώ μόνο με ψήφους Τουρκοκυπρίων», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τη δυσπιστία που υπάρχει από κομματικούς χώρους σχετικά με το πώς θα τοποθετηθεί σε ζητήματα που αφορούν την άρση της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, είπε πως «ποτέ δεν μίλησα για άρση εμπάργκο πουθενά» και «δεν υπήρχε ποτέ θέμα να τερματιστεί η απομόνωση, το εμπάργκο των Τουρκοκυπρίων».

Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ για την εκλογή του, αντιλαμβανόμενα, όπως είπε, την ιστορικότητα αυτού του βήματος και εξέφρασε λύπη που κάποιοι στην Κύπρο αμφισβήτησαν τις προθέσεις του. «Αυτό σημαίνει διαστρέβλωση του "είναι" ενός πολίτη και παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματός του, γιατί δεν αναγνωρίστηκε γι΄αυτό που είναι», σημείωσε, λέγοντας ότι «ρίχνει πολύ χαμηλά την πολιτική κουλτούρα του τόπου».

Καταλήγοντας διαβεβαίωσε ότι «αυτή η σύμπραξη με το ΑΚΕΛ έχει να κάνει με ένα στόχο μόνο: Να κάνουμε το καλύτερο για την Κύπρο» και «προς αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψουμε σκληρά».

Απαντώντας σε ερώτηση για την έκθεση προόδου της Τουρκίας, ο κ. Κιζίλγιουρεκ ανέφερε ότι είναι προφανές ότι στην Τουρκία δεν τηρούνται καθόλου τα κριτήρια της ΕΕ, ιδιαίτερα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, όπως και οι κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας. «Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στις ευρωτουρκικές σχέσεις και για την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε και παράλληλα ανέφερε πως είναι εναντίον των ακροδεξιών και συντηρητικών που με πολιτισμικές και θρησκευτικές τοποθετήσεις έρχονται να αποκλείσουν την Τουρκία. «Με οικουμενικά πολιτικά κριτήρια τοποθετούμαστε. Η Τουρκία έχει σοβαρά προβλήματα να εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια» είπε, όμως, πρόσθεσε, δεν πρέπει να καταφεύγουμε σε πολιτισμικοθρησκευτικές τοποθετήσεις για να αποκλείσουμε μια χώρα επειδή δεν είναι χριστιανή, θέση με την οποία συμφώνησε και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Απο ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top