ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tα έψαλλε στους Ευρωπαίους ο ΚΕ: Η αλληλεγγύη πρέπει να είναι αμφίδρομη

Tα έψαλλε στους Ευρωπαίους ο ΚΕ: Η αλληλεγγύη πρέπει να είναι αμφίδρομη

Την απογοήτευση και λύπη της κυπριακής κυβέρνησης για το γεγονός ότι δεν έχει λάβει υποστήριξη από ορισμένους Ευρωπαίους εταίρους αναφορικά με τις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος το βράδυ της Τετάρτης σε εκδήλωση στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Η αλληλεγγύη μεταξύ εταίρων είναι αμφίδρομη. Στο θέμα της Ουκρανίας η Κύπρος έχει με συνέπεια συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή συναίνεση, υποστηρίζοντας ενεργώς τη θέση της ΕΕ, έστω και αν αυτό επέσυρε ένα σημαντικό κόστος για την κυπριακή οικονομία σε μια στιγμή που ανακάμπτει από το πλήγμα που υπέστη από την απόφαση του Eurogroup τον Μάρτιο του 2013. Αναμένουμε την ίδια αλληλεγγύη από τους εταίρους μας στην ΕΕ σε θέματα που είναι ζωτικής σημασίας για εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι στο θέμα της ΑΟΖ η Κύπρος έχει λάβει τη στήριξη μιας σειράς κρατών μελών, αλλά όχι όλων.

Κάλεσε δε την ΕΕ και τους εταίρους να αναρωτηθούν τι σημαίνει για την αξιοπιστία της Ένωσης και κατά πόσο είναι αποδεκτό το ότι υπήρξε τόσο ισχυρή αντίδραση κατά της Ρωσίας σε σχέση με την Ουκρανία, αλλά μια πολύ συγκρατημένη προσέγγιση όσον αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας -μίας υποψήφιας προς ένταξη χώρας- σε βάρος της Κύπρου, δηλαδή μίας χώρας μέλους της ΕΕ.

Μιλώντας ενώπιον Βρετανών βουλευτών, της ηγεσίας της οργανωμένης παροικίας και μελών της ομογένειας ο κ. Χριστοδουλίδης επιχείρησε μία συνοπτική περιγραφή του ιστορικού του νεότερου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό. Επικρίνοντας δριμύτατα την Τουρκία για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, που όπως τόνισε δεν άφησαν στην κυπριακή κυβέρνηση άλλη επιλογή από την αναστολή των συνομιλιών, είπε πως αυτές δεν χρησιμεύουν παρά μόνο στη σοβαρή υπονόμευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως είναι έτοιμη να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις εφόσον σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Παρέπεμψε δε στην υποβολή μιας σειράς προτάσεων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι οποίες «δυστυχώς απορρίφθηκαν από την άλλη πλευρά».

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ρωσία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι εντασσόταν στη μακρά πρακτική ισότιμης ενημέρωσης όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας επί των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό. «Μία μικρή χώρα όπως η Κύπρος, με το 37% του εδάφους της υπό στρατιωτική κατοχή από την Τουρκία, δε δύναται να αγνοεί κανένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Συμπλήρωσε ότι αυτή η ιδιότητα της Ρωσίας είναι κρίσιμης σημασίας για την Κύπρο, ιδίως δεδομένου του ότι η Μόσχα παραδοσιακά τηρεί ρόλο υποστηρικτικό προς την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας όταν διεξάγονται σχετικές συζητήσεις. Αντιπαρέβαλε δε τη στάση της Ρωσίας με τις συχνές «δυσκολίες» που προκαλεί η στάση άλλων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ως σημαντική πτυχή της επίσκεψης επισήμανε τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας. «Η ακλόνητη προσήλωσή μας σε μια λύση μας οδηγεί στη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για να μεταφέρουμε μηνύματα στην Τουρκία μέσω των εταίρων της. Η επίσκεψη του Προέδρου στη Ρωσία δεν αποτέλεσε εξαίρεση», εξήγησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αναφερόμενος στο έντονο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης για την προεδρική επίσκεψη στη Μόσχα, έκανε λόγο για παραπληροφόρηση σε πολλές περιπτώσεις. Ανέφερε ότι συχνά αγνοήθηκε το γεγονός πως σε όλες του τις συναντήσεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποστήριζε την ενωμένη και βασισμένη σε αρχές θέση της ΕΕ αναφορικά με την ουκρανική κρίση, καλώντας τον Πρόεδρο Πούτιν να συμβάλει στη διατήρηση της εύθραυστης εκεχειρίας.

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας για την οποία πολύς λόγος έγινε στα διεθνή ΜΜΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ανανεώνει και κωδικοποιεί το διαρκές πλαίσιο επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και ότι το μνημόνιο περί Ναυτικής Συνεργασίας αναφέρεται σε υφιστάμενες εκδοχές αυτής.

Αναφορικά με τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως έχει επιδιωχθεί ενεργά και σταθερά ένας κεντρικός και αποφασιστικός ρόλος στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε μια ταραχώδη περιοχή. Υπογράμμισε μεταξύ άλλων τον καίριο ρόλο που παίζει η Κύπρος στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, με την εξαρχής υποστήριξη του συνασπισμού εναντίον του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.

Τόνισε επίσης το χτίσιμο περιφερειακών συνεργασιών που προωθεί η Κύπρος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο των ενεργειακών αποθεμάτων. Όπως σημείωσε, οι υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας «έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν το νησί σε έναν σημαντικό πυλώνα για την εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, εξασφαλίζοντας εναλλακτικούς διαδρόμους παροχής ενέργειας».

Αναφερόμενος τέλος στην οικονομική κατάσταση στη χώρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως επιτεύχθηκε να μετατραπεί η οικονομική κρίση σε ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις και αναδιάρθρωση. «Η πιστή εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης και προσαρμογής και οι αποφασιστικές θυσίες που έκανε ο ανθεκτικός κυπριακός λαός αποφέρουν απτά και θετικά αποτελέσματα», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, για να συμπληρώσει πως «δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο τέλος του δρόμου, αλλά σίγουρα πλησιάζουμε στο τέλος της οικονομικής κρίσης».

Η εκδήλωση σε αίθουσα του βρετανικού κοινοβουλίου διοργανώθηκε από μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και των Λόρδων σε συνεργασία με τον Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Πήτερ Δρουσιώτη.

Στον εισαγωγικό του χαιρετισμό ο κ. Δρουσιώτης είπε πως η Τουρκία παραμένει απρόθυμη να κάνει τα βήματα που θα φέρουν ενότητα στην Κύπρο και σταθερότητα στο νησί και στην ευρύτερη περιοχή, υπονομεύοντας μάλιστα τις προσπάθειες επίτευξης λύσης, όπως φάνηκε με την εισβολή της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επέκρινε εξάλλου τη Δύση για την αντίφαση στην αντίδρασή της επί όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία σε σχέση με την αντίδραση επί όσων συμβαίνουν στην Κύπρο εδώ και σχεδόν 41 χρόνια. Επομένως, συνέχισε ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας, κανείς δε θα πρέπει να εκπλήσσεται από την ανάπτυξη των ιστορικών δεσμών μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας ενώ η Κύπρος ακολουθεί τη μοναδική επιλογή που έχει, αυτή της πολυπρόσωπης εξωτερικής πολιτικής.

Τον λόγο πήραν και οι παρόντες βουλευτές. Ο Γκάρεθ Τόμας των Εργατικών εξήρε την προσέγγιση της κυπριακής κυβέρνησης στις συνομιλίες και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ενώ η Τουρκία έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας, πρέπει παρόλα αυτά να εκπληρώσει όσα της αναλογούν στην προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου.

Ο Ντέιβιντ Μπάροους των Συντηρητικών είπε πως το Κυπριακό δεν πρέπει να απασχολεί μόνο ως θέμα των Κυπρίων, αλλά ως ζήτημα απονομής δικαιοσύνης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόσθεσε ότι δεν είναι σωστό η Βρετανία να αρκείται σε δευτερεύοντα ρόλο, αλλά ότι πρέπει να είναι έτοιμη να αναζητήσει πιο πρακτικά την επίτευξη λύσης. Στάθηκε επίσης στη σημασία της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της.

Ο  Τζιμ Σέρινταν των Εργατικών επέκρινε την ΕΕ για τα δύο σταθμά που φαίνεται να υιοθετεί στις αντιδράσεις της αναφορικά με τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο, ενώ και ο σερ Άλαν Μηλ, επίσης των Εργατικών, εγκάλεσε την ΕΕ για την ανεπαρκή προστασία της ευρωπαϊκής «οικογένειας», στην οποία τόνισε ότι δικαιωματικά ανήκει η Κύπρος.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top