Τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια και τα τεχνικά προβλήματα από το νέο περιβάλλον με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) προκαλούν ανησυχία στην Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ).
Συντεχνία η οποία δηλώνει ωστόσο ότι οι γιατροί θα κάνουν ό,τι μπορούν για την επιτυχία της νέας μεταρρύθμισης στα πλαίσια των συνθηκών εργασίας που τους παρέχει η εργοδοτική πλευρά.
«Από πλευράς των κρατικών γιατρών είναι δεδομένο ότι θα προσπαθήσουμε να δουλέψουμε στα πλαίσια των συνθηκών που μας παρέχονται από την εργοδοτική πλευρά. Ό,τι αφορά εμάς, εμείς θα το κάνουμε. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο σύστημα, είναι κάτι που ανέμενε η Πολιτεία και ο Κύπριος πολίτης», είπε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας.
Πρόσθεσε ότι «δεν είναι οι καλύτερες συνθήκες που παρέχονται για ένα γιατρό να εξασκήσει ιατρική όμως εκεί που μπορούμε να βοηθήσουμε, θα βοηθήσουμε. Σκοπός είναι να κρατήσουμε τα κρατικά νοσηλευτήρια και να τα καταστήσουμε ραχοκοκαλιά και με την σειρά τους να στηρίξουν το ΓεΣΥ. Εδώ είναι και το στοίχημα».
«Ηδη γνωρίζουμε πώς πηγαίνουν τα κρατικά νοσηλευτήρια, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα εξυπηρέτησης των ασθενών. Κι αυτά οφείλονται σε δύο ενότητες προβλημάτων. Η πρώτη ενότητα είναι τα χρόνια προβλήματα των κρατικών νοσηλευτηρίων και το στοίχημα εκεί ήταν κατά μέσω της αυτονόμησης να προλαβαίναμε να τα ετοιμάσουμε στον βαθμό που θα μπορούσαμε ώστε να στηρίξουν με τη σειρά τους την εφαρμογή ενός ειδικού και πιο ασφαλούς, βιώσιμου Γενικού Σχεδίου Υγείας», ανέφερε.
Την ίδια στιγμή, συνέχισε, στην παρούσα βιώνουμε μια άλλη ενότητα από τεχνικά προβλήματα που άπτονται του νέου περιβάλλοντος με την εφαρμογή του ΓεΣΥ.
«Δυστυχώς, για λόγους που δεν είναι υπεύθυνοι οι γιατροί, όπως και οι υπόλοιποι λειτουργοί υγείας, έχουμε μείνει πίσω στα θέματα του λογισμικού. Το ίδιο λογισμικό το χρησιμοποιούν και οι τεχνολόγοι, τα εργαστήρια. Υπάρχουν κι εκεί προβλήματα, σε σχέση με το θέμα του ραντεβού, πώς θα καθοριστούν τα ραντεβού, το πώς θα εξυπηρετηθούν τα παραπεμπτικά – όλα αυτά δημιουργούν ιδιαίτερη πίεση στους λειτουργούς υγείας και το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί δεν είχε γίνει έγκαιρος προγραμματισμός και εκπαίδευση», σημείωσε.
Υπάρχει, είπε, και το θέμα της εξυπηρέτησης στο επίπεδο των φαρμακείων - γίνονται προσπάθειες ώστε να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς αλλά δεν παύει να υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ των ασθενών γιατί δεν υπήρχε μια έγκαιρη και σωστή ενημέρωση.
Ανέφερε ότι ως γιατροί δέχονται πολλά ερωτήματα από τους ασθενείς για το νέο σύστημα, την στιγμή που καθήκον τους είναι να εξασκούν ιατρική κι όχι να απαντούν σε τεχνικά και διοικητικά θέματα που μπορούν να προκύψουν στα πλαίσια του ΓεΣΥ. «Κάποιοι είναι υπεύθυνοι ώστε έγκαιρα να ενημερώσουν, θα πρέπει να ενημερώνουν σωστά τους ασθενείς ώστε να μειωθεί αυτή η πίεση που θα ασκηθεί στα κρατικά νοσηλευτήρια», σημείωσε.
Είναι μια πίεση που αυξάνεται και από μια άλλη πραγματικότητα, συνέχισε, λόγω της μη συμμετοχής μεγάλου αριθμού ιδιωτών γιατρών στα πλαίσια της εξωνοσοκομειακής για τους ειδικούς. «Υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα με θέματα που εμείς ως ΠΑΣΥΚΙ τα έχουμε αναδείξει έγκαιρα. Δυστυχώς δεν συζητήθηκαν και δεν έχουν εξευρεθεί λύσεις. Αναμένουμε ότι πλέον το πάθημα θα μας γίνει μάθημα», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν επικρατούν συνθήκες χάους σήμερα στα κρατικά νοσηλευτήρια, ο κ. Κούμας είπε πως «προσπαθούμε να μην το ανάγουμε σε χάος, δεν θέλουμε να θεωρεί ο κόσμος ότι είναι χάος, να πανικοβάλλουμε τους ασθενείς. Εμείς από την πλευρά μας ως γιατροί θα εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς μας με αυτές τις συνθήκες που μας παρέχει η εργοδοτική πλευρά».
Σε πολλούς γιατρούς, είπε, δεν τους έχουν ακόμη παραδοθεί κωδικοί ώστε να ενεργοποιηθούν ως ειδικοί εντός του συστήματος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. «Μόλις ψες λάβαμε το πράσινο φως ότι μπορούν να τους ενεργοποιήσουν όσοι έχουν κωδικούς, Τύχαμε μιας ενημέρωσης ότι υπήρχε ένα τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα και μπορούσε να υπερφορτωθεί. Αρχίσαμε σιγά σιγά να τους ενεργοποιούμε. Όμως προς το παρόν χρησιμοποιούμε το παλιό σύστημα γιατί υπάρχουν πολλές ασάφειες και οι λίστες εξυπηρέτησης των ασθενών σήμερα είναι στην βάση του προηγούμενου συστήματος. Είμαστε αναγκασμένοι να εξυπηρετήσουμε μεγάλο αριθμό ασθενών. Αντιλαμβανόμαστε ότι αν μπούμε στο λογισμικό θα σπαταλήσουμε χρόνο. Χρειάζεται να δοθεί σε όλους ένα χρονικό περιθώριο ώστε να εξοικειωθούν στον βαθμό που μπορούν με το σύστημα αλλά όχι εις βάρος του ασθενή. Συνταγογραφούμε στα παλιά βιβλιάρια, υπάρχουν προβλήματα στις εγγραφές, κάποιοι που είχαν ραντεβού και τα έχουν χάσει κι έρχονται τώρα και ζητούν νέο ραντεβού αλλά πλέον πρέπει να έχεις ένα παραπεμπτικό. Είναι μικρά τεχνικά προβλήματα αλλά για όλα πρέπει να δίνουμε απαντήσεις», συμπλήρωσε.
Όπως είπε, στην «ιατρική υπάρχει ένας χρυσός κανόνας – η προφύλαξη και η πρόβλεψη είναι το ήμισυ. Δεν μπορούμε να τα αφήνουμε και στην πορεία θα επιλυθούν. Σε κάποια πράγματα που μπορούσαν να προβλεφθούν γιατί πρέπει να υπάρξει ταλαιπωρία των ασθενών πρωτίστως παράλληλα και των λειτουργών υγείας;», διερωτήθηκε.
«Θα πρέπει να το παρακολουθήσουμε το σύστημα και η εργοδοτική και διοικητική πλευρά να επέμβει έγκαιρα ώστε να διορθώσει τα προβλήματα. Καλούμε τους ασθενείς να είναι ιδιαίτερα υπομονετικοί στο πώς θα προχωρήσουμε να τους εξυπηρετήσουμε», συμπλήρωσε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις