Με 49560 εθελοντές, ολοκληρώθηκε φέτος η εκστρατεία καθαρισμού «Let’s Do It! Cyprus – ΚαθαρίΖΩ την Κύπρο η οποία διήρκησε μια βδομάδα και την οποία διοργανώνουν το Δίκτυο Εθελοντών Together Cyprus και το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος
Η Ιωάννα Παναγιώτου δήλωσε ότι δεν μιλάμε πλέον για μια απλή εκστρατεία καθαρισμού, αλλά για μια δυναμική στάση πολιτών, «η οποία με την ενεργό συμμετοχή τους δηλώνουν ότι θέλουν μια χώρα καθαρή από σκουπίδια, μια χώρα που να μπορούμε να χαιρόμαστε τη φύση, τα βουνά, τις παραλίες, τις θάλασσες, τα πάρκα, τις πόλεις και τα χωριά της, χωρίς παντού να υπάρχει η ασχήμια των σκουπιδιών».
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στον χαιρετισμό της στην εκδήλωση η κ. Παναγιώτου είπε ότι η παραγωγή αστικών αποβλήτων στην Κύπρο παραμένει σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ το 2017, (637 έναντι περίπου 487 kg/έτος/κάτοικο). Μετά από μείωση για μερικά έτη, ο όγκος άρχισε και πάλι να αυξάνεται από το 2014 και εντεύθεν, σημείωσε λέγοντας ότι σε χώρους υγειονομικής ταφής καταλήγει (το 76 % έναντι του 24 % που είναι ο μέσος όρος για την ΕΕ). Το 16 % των αποβλήτων ανακυκλώνεται, ενώ σε αυτό περιλαμβάνεται και ποσοστό λιπασματοποίησης 2%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (46 %). Η αλήθεια των αριθμών είναι εκεί και περιγράφει το πρόβλημα και την πρόκληση μαζί, πρόσθεσε.
Οι νέοι στόχοι της ΕΕ ανεβάζουν το ποσοστό στο 55% μέχρι το 2025 και το 65% μέχρι το 2035, είπε η Επίτροπος Περιβάλλοντος λέγοντας ότι η πρόληψη και η μείωση της παραγωγής αποβλήτων σε συνδυασμό με την απαραίτητη αύξηση ως προς την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των πόρων της κυπριακής οικονομίας, να αυξήσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στον τομέα της ανακύκλωσης.
«Όπως επιγραμματικά περιγράφεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αλλαγή προϋποθέτει τη στροφή από το μοντέλο «προμήθεια, παραγωγή, κατανάλωση και απόρριψη» σε ένα μοντέλο που βασίζεται στο τετράπτυχο «επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακαίνιση και ανακύκλωση»».
Η σημασία αυτής της εκστρατείας δεν είναι μόνο ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος αλλά και η καλλιέργεια κουλτούρας ενεργού πολίτη, στα περιβαλλοντικά θέματα αλλά στα κοινά γενικότερα, ανέφερε η κ. Παναγιώτου λέγοντας ότι η συμμετοχή του κοινού είναι κομβική αφού ουσιαστικά η επιτυχία της εκστρατείας στηρίζεται στον εθελοντισμό και στην αγάπη όλων μας για το περιβάλλον και την Κύπρο.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Εθελοντισμού, Γιαννάκης Γιαννάκη δήλωσε ότι στον τομέα του περιβάλλοντος αναδεικνύεται η σημαντική συμβουλή της κοινωνίας των πολιτών, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και του Εθελοντισμού, και η συμμετοχή πάνω από 47,000 πολίτες από τη μια δείχνει το ενδιαφέρων των πολιτών για το περιβάλλον και από την άλλη την επιτυχία της δράσης Lets Do it! – Cyprus.
«Η σημασία αυτής της εκστρατείας δεν είναι μόνο ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος και ο καθαρισμός την Κύπρου από τόνους σκουπιδιών αλλά και η καλλιέργεια κουλτούρας περιβαλλοντικής συνείδησης και ενεργού πολίτη. Η ανακύκλωση, η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, η προστασία των δασών, είναι η ευθύνη που έχει ο καθένας από εμάς ώστε να αφήσουμε στις επόμενες γενεές ένα κόσμο με ένα πραγματικά προστατευόμενο περιβάλλον, το οποίο θα ανταποδίδει την ποιότητα πράσινης ζωής πίσω στον άνθρωπο».
H ποιότητα της ζωής μας, το μέλλον του πλανήτη μας έχει άμεση σχέση με το περιβάλλον, σημείωσε ο κ. Γιαννάκη, λέγοντας ότι το ενδιαφέρον για το περιβάλλον δεν πρέπει να εστιάζεται μόνο σε μια Παγκόσμια ημέρα αλλά πρέπει να είναι συνεχής προσπάθεια από όλους μας, η οποία μας καθιστά ενεργούς πράσινους πολίτες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις