Η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), μέρα με την μέρα ομαλοποιείται, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου, εκφράζοντας την ετοιμότητα του Οργανισμού να επιλύσει οποιαδήποτε προβλήματα αναφύονται στην πορεία.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια. Θεωρούμε ότι τα πράγματα ομαλοποιούνται, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του συστήματος μέχρι σήμερα, πολλά τεχνικά προβλήματα έχουν αναδειχθεί κι έχουν επιλυθεί τα περισσότερα από αυτά, υπάρχει μια συνεχής τεχνική υποστήριξη για τους χρήστες κι εκεί όπου προκύπτει κάποιο τεχνικό πρόβλημα με το λογισμικό σύστημα το επιλαμβανόμαστε αμέσως», είπε ο κ. Χαριλάου.
Εκείνο το οποίο πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, σημείωσε, είναι ότι το θέμα εξοικείωσης για τις πρώτες ημέρες, για τον καθένα μας είναι διαφορετικός ο χρόνος - άλλοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο κι άλλοι λιγότερο χρόνο για να εξοικειωθούν. «Θεωρούμε ότι οι γιατροί μας έχουν αρχίσει να εξοικειώνονται με το όλο σύστημα κι αυτό φαίνεται για τον λόγο ότι δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε καθυστερήσεις. Δεν υπάρχουν ουρές στις εγγραφές και στα φαρμακεία που αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες έχουν αρχίσει να εξοικειώνονται με το νέο σύστημα πληροφορικής που έχει εγκατασταθεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται το παλιό σύστημα στα δημόσια νοσηλευτήρια, είπε πως αυτό εφαρμόζεται για όλα εκείνα τα περιστατικά, τα οποία έχουν ραντεβού μέχρι τις 31 Αυγούστου, όπου σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τα ραντεβού αυτά παραμένουν και εξυπηρετούνται και επιπρόσθετα για όλους όσους εκείνους που δεν έχουν εγγραφεί στο Γενικό Σύστημα Υγείας».
Ως βασική αρχή του ΟΚΥπΥ, ανέφερε, όποιος επισκέπτεται τα δημόσια νοσηλευτήρια και τα κέντρα υγείας είτε εμφανίζεται το όνομα του ως δικαιούχος είτε δεν εμφανίζεται, έχουμε υποχρέωση να του παράσχουμε κάθε δυνατή ιατρική φροντίδα.
Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες γιατρών για υποστελέχωση, είπε πως για κάθε κενή θέση που προέκυψε μετά από παραιτήσεις ή πρόωρες αφυπηρετήσεις, ο Οργανισμός προέβηκε σε όλες τις δέουσες ενέργειες για πλήρωση των θέσεων αυτών. « Ήδη έχουν υπογραφεί 27 νέα συμβόλαια γιατρών κι εντός των ημερών θα στελεχώσουν τα νοσοκομεία. Είναι σε εξέλιξη διαδικασία για άλλες δέκα θέσεις που θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα. Έχουν προσληφθεί 37 γραφείς που έχουν ξεκινήσει εργασία. Έχει κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός στην Βουλή των Αντιπροσώπων για άλλες 25 θέσεις γραφέων, έχουν προσληφθεί φροντιστές και είμαστε στην τελική διαδικασία για την πρόσληψη άλλων 60 νοσηλευτών», συμπλήρωσε.
Σε άλλη ερώτηση για τους κωδικούς που πρέπει να έχουν οι γιατροί για το λογισμικό, ανέφερε πως ο Οργανισμός δεν καθυστέρησε να τους δώσει. «Δεν έχουμε καθυστερήσει να δώσουμε κανένα κωδικό. Υπάρχει μια άριστη συνεργασία με τους γιατρούς, με τις Συντεχνίες των γιατρών, υπάρχει σε εξέλιξη ένας δομημένος διάλογος μαζί με τους γιατρούς και με τους άλλους επαγγελματίες υγείας. Τα οποιαδήποτε ζητήματα αναδεικνύονται, συζητούνται και επιλύονται. Δεν είναι θέμα κωδικών, κάποια τεχνικά προβλήματα που έχουν εντοπιστεί είναι για γιατρούς, οι οποίοι είναι από την Ελλάδα και βάση του συστήματος πρέπει να συνδεθούν με τον αριθμό εγγραφής αλλοδαπού, ο οποίος ο αριθμός αυτός πρέπει να είναι συνδεδεμένος με τις κοινωνικές ασφαλίσεις. Όλα αυτά τα ζητήματα ξεπερνιούνται χωρίς να υπάρχει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα», διευκρίνισε.
Σε σχέση με την εγγραφή ειδικών γιατρών στο σύστημα, ο κ. Χαριλάου είπε πως έχουμε τροχοδρομήσει όλες τις ενέργειες μας και η εγγραφή των γιατρών του δημοσίου γίνεται από τον ΟΚΥπΥ. Αυτή την στιγμή, σημείωσε, είμαστε προς το τέλος ολοκλήρωσης εγγραφής όλων των γιατρών.
Ο κ. Χαριλάου σημείωσε ότι ο ΟΚΥπΥ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε να εξυπηρετηθεί όσο το δυνατό καλύτερα ο Κύπριος πολίτης παρέχοντας υψηλή ποιότητα φροντίδα υγείας. «Εκείνο που ζητούμε από τον κόσμο είναι να συνεχίσει να μας εμπιστεύεται και να χρησιμοποιεί τις υποδομές μας και επίσης, να δείχνει κατανόηση εκεί και όπου υπάρχουν οποιαδήποτε μικροπροβλήματα. Με καλή θέληση όλα αυτά θα επιλυθούν ούτως ώστε να λειτουργήσει το ΓεΣΥ προς όφελος του Κύπριου πολίτη», πρόσθεσε.
Όσον αφορά την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων ανέφερε πως είναι μια συνεχής προσπάθεια που προχωρεί κανονικά. «Αντιλαμβάνεστε ότι η έννοια αυτονόμηση από μόνη της δεν εξυπακούει ότι αυτονομούνται τα δημόσια νοσηλευτήρια μέσα σε μια ημέρα και μια νύκτα, είναι μια συνεχής προσπάθεια που χρειάζεται χρόνο. Το πιο σημαντικό είναι ότι εισάγονται σύγχρονα εργαλεία διοίκησης μέσα στα δημόσια νοσηλευτήρια ούτως ώστε να καταστούν ευέλικτα. Έχουν δημιουργηθεί οι Διευθύνσεις που είναι μέρος της αυτονόμησης. Οι Διευθύνσεις αυτές έχουν στελεχωθεί με διευθυντικές ομάδες, υπάρχει η διοικητική και οικονομική αυτονομία των Διευθύνσεων αυτών άρα η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι σε συνεχή εξέλιξη», επεσήμανε.
Σε ερώτηση αν ο Οργανισμός θα προχωρήσει με την αναπλήρωση του Γενικού Διευθυντή Νικόλαου Πολύζου μετά τον τερματισμό των υπηρεσιών του, ο κ. Χαριλάου δεν θέλησε να σχολιάσει παραπέμποντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο για το θέμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις