Δεν τίθεται για την ώρα θέμα αποζημίωσης για κατοικίες, οι οποίες έχουν επηρεαστεί από την κατολίσθηση του εδάφους στο Πισσούρι, αλλά η Κυβέρνηση θα δώσει ένα ποσό ως ανθρωπιστική βοήθεια σε κάποιους από τους πληγέντες.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα γίνει μελέτη που θα καταδείξει τους λόγους του προβλήματος και θα εισηγηθεί θεραπείες για το πρόβλημα στατικότητας στην κοινότητα. Για τη μελέτη είναι σε εξέλιξη η διαδικασία προσφορών, η οποία λήγει στις 12 Ιουλίου.
Όπως εξήγησε ο Υπουργός, η μελέτη θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα κρατήσει τέσσερις μήνες και θα καταδείξει τους λόγους του προβλήματος και η δεύτερη θα κρατήσει 152 εβδομάδες και θα εισηγείται τρόπους επίλυσης του προβλήματος στην περίπτωση που δεν αποφασιστεί η συνολική μετακίνηση των επηρεαζόμενων κατοίκων.
Ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση εξετάζει την καταβολή ενός κατ’ αποκοπή ποσού, υπό τη μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους κατοίκους, η κατοικία των οποίων κρίνεται ακατάλληλη, με πρόθεση να καλύψει ένα αριθμό ενοικίων των επηρεαζομένων. Παράλληλα, ανέφερε ότι για την ώρα δεν τίθεται θέμα αποζημιώσεων και κάλεσε τους κατοίκους να στραφούν εναντίον τω μελετητών και των επιχειρηματιών που ανήγειραν τις κατοικίες.
Μιλώντας μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κοινοτάρχης Πισσουρίου Λάζαρος Λαζάρου, ζήτησε ίση μεταχείριση από το κράτος για την κοινότητα και να κάνει ό,τι έκανε σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, όπου υπήρξε ακόμα και μετακίνηση ολόκληρων χωριών, όταν υπήρξε ανάγκη.
Σε δηλώσεις της η νομική Σύμβουλος της Ομάδα Πρωτοβουλίας για το Πισσούρι, Γεωργία - Ελίνα Ζώη ανέφερε ότι από το 2015 προσπαθούν να πείσουν ότι πρόκειται για κατολίσθηση και όχι για καθίζηση, ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει ακόμα κι αν δεν έχει καμιά οικοδομή πάνω του. Ανέφερε ότι δεν επηρεάζονται μόνο κατοικίες αλλά και καλώδια της ΑΗΚ και δρόμοι που δεν έχουν τίποτε πάνω τους. Όπως είπε, η γη μετακινείται κατά 30 εκατοστά το μήνα, ενώ πρόσθεσε ότι μετά τις φετινές βροχές έχουν επηρεαστεί πολύ περισσότερες κατοικίες που μέχρι σήμερα δεν είχαν πρόβλημα. Είπε επίσης ότι ο Υπουργός θεωρεί ότι θα δοθεί βοήθεια για 17 σπίτια, όμως αυτά που έχουν επηρεαστεί είναι πολύ περισσότερα.
Η κα. Ζώη είπε ότι ζητούν μεταστέγαση των πληγέντων και παράλληλα σημείωσε ότι η κατολίσθηση έχει αποδειχτεί από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, με αιτία την έλλειψη υποδομών διαχείρισης των υπογείων υδάτων.
Μιλώντας μετά από τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι το κράτος πρέπει να δει το θέμα ως θέμα κοινωνικό και ανθρωπιστικό και όχι ως νομικό θέμα. Η θέση του ΔΗΚΟ, είπε, είναι ότι πρέπει να στηριχθεί η κοινότητα και οι άνθρωποι που επηρεάζονται, ανεξάρτητα από τις ευθύνες που μπορεί να υπάρξουν. Ανέφερε παράλληλα ότι από το φαινόμενο επηρεάζονται και ξένοι. Αναφέροντας ότι το κράτος οφείλει να λειτουργήσει ως κράτος προνοίας, χαρακτήρισε πενιχρό και απαράδεκτο το επίδομα που ο Υπουργός ανέφερε ότι θα διατεθεί στην κοινότητα. Σε σχέση με την μελέτη που έχει αποφασιστεί από την Κυβέρνηση, ανέφερε ότι είναι ασαφές το περιεχόμενό της και οι όροι δεν είναι ευδιάκριτοι, ενώ ζήτησε να δοθούν οι όροι της προσφοράς.
Ο βουλευτής των οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση "που τόσο απλόχερα προσφέρει σε άλλες περιπτώσεις" αποζημιώσεις και χορηγίες δισεκατομμυρίων, σε αυτή την περίπτωση αποδεικνύεται εξαιρετικά «σφικτή» και «προσβλητική». Είπε πως θεωρεί μεγάλη προσβολή να κατηγορούνται από τα χείλη του Υπουργού, οι άνθρωποι που διεκδικούν τα δικαιώματα τους και η κοινοτική αρχή που διεκδικεί ισότητα, ότι εξυπηρετούν τους developers. Ως πολιτικός μηχανικός, ο κ. Περδίκης εξέφρασε την άποψη ότι η κατολίσθηση είναι ένα γεωλογικό φαινόμενο που δεν μπορούσε να ελεγχθεί. Είπε ότι συμφωνεί πως θα πρέπει να κυνηγηθούν οι μελετητές και οι εργολάβοι για να δουν αν έχουν ευθύνη, αλλά διερωτήθηκε κατά πόσο είναι δυνατό να υπήρχαν κακοί μελετητές και εργολάβοι σε όλα τα κτήρια και να παρουσιάζονται τα ίδια φαινόμενα εκεί που δεν έχει κτιστεί κανένα κτήριο. Πρόσθεσε ότι κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του όχι επειδή φταίει αλλά ως κράτος πρόνοιας, να μελετηθούν αποζημιώσεις στα πλαίσια της ανθρωπιστικής βοήθειας και να προχωρήσει γρήγορα η ολοκληρωμένη μελέτη της αποκατάστασης και καταγραφής του προβλήματος.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις