Ερντογάν: «Δεν θα γλείψουμε αυτά που έχουμε φτύσει - Δεν θα υποχωρήσουμε»

Ερντογάν: «Δεν θα γλείψουμε αυτά που έχουμε φτύσει - Δεν θα υποχωρήσουμε»

“Εδώ δεν είναι κράτος κωμόπολη, εδώ είναι η Τουρκική Δημοκρατία”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τους S400. «Αν τώρα γλείψουμε αυτά που έχουμε φτύσει δεν ταιριάζει στο κράτος μας», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους εν πτήση προς το Τατζικιστάν, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας συνεχίζει τις εργασίες του για να απαντήσει στην επιστολή των Αμερικανών της 6ης Ιουνίου για τους S400, λέγοντας ότι πολύ σύντομα, ίσως και αυτή τη βδομάδα η απαντητική επιστολή θα σταλεί. “Το περιεχόμενό της έχει ξεκαθαρίσει”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Για το θέμα των S400, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η απόφαση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη. “Δεν θα υποχωρήσουμε. Το λέω πάντοτε, εδώ δεν είναι κράτος κωμόπολη, εδώ είναι η Τουρκική Δημοκρατία. Ρίξαμε την υπογραφή, όλα έχουν τελειώσει”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος λέγοντας πως “αν τώρα γλείψουμε αυτά που έχουμε φτύσει δεν ταιρειάζει στο κράτος μας, ούτε και σε μένα ως αρχηγός κράτους”.

Για τα αμερικανικά μαχητικά F-35, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι έκαναν αυτό που τους αναλογούσε και μάλιστα πληρώνουν τις δόσεις τους κανονικά. “Μέχρι στιγμής έχουμε πληρώσει 1 δισ. 250 εκατ. δολάρια. Όσο εμείς εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, το ίδιο πρέπει να κάνει και η άλλη πλευρά. Έχουμε παραλάβει τέσσερα F-35 και βρίσκονται στην Αριζόνα αυτή τη στιγμή. Στείλαμε τους στρατηγούς μας, οι πιλότοι μας είναι εκεί και εκπαιδεύτηκαν. Αλλά στο θέμα της παράδοσης κάνουν δυστυχώς λάθος. Ένα μέρος αυτών των αεροσκαφών παράγεται στην Τουρκία. Υπάρχει και αυτή η διάσταση του θέματος. Εσύ κάνεις την πληρωμή σου, ένα μέρος θα παραχθεί εδώ αλλά σηκώνεσαι και λες ‘δεν θα δώσουμε τα αεροσκάφη’. Αυτό ασφαλώς δεν είναι ευπρεπές”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Είπε επίσης ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά διαφορετικά από τους άλλους στις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η υπομονή τους έχει και τα όριά τους. Ανέφερε ότι  στη σύνοδο των G20 θα συζητήσουν με τον κ. Τραμπ αυτά τα θέματα. 
Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι θα επιλυθούν τα ζητήματα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι τουλάχιστον αυτό θέλει να πιστεύει επειδή και η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι μέλη του ΝΑΤΟ. 
 ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Η Κύπρος στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής σκηνής: Η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως πρόβα τζενεράλε για την Κυπριακή Προεδρία του 2026

Η Κύπρος στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής σκηνής: Η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως πρόβα τζενεράλε για την Κυπριακή Προεδρία του 2026

Σε μια χρονική συγκυρία που η Ευρωπαϊκή Ένωση δοκιμάζεται από γεωπολιτικές εντάσεις, ενεργειακή αβεβαιότητα και την πίεση του μεταναστευτικού, η Κύπρος καλείται να αναλάβει το 2026 τα ηνία της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. H Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Λευκωσία, λειτουργεί ως μια εξαιρετικά κρίσιμη πολιτική πρόβα, πριν από την ανάληψη των ευθυνών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

BEST OF TOTHEMAONLINE