ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ξανά στις κάλπες ο Δήμος Κωνσταντινούπολης

Τουρκία: Ξανά στις κάλπες ο Δήμος Κωνσταντινούπολης

Μετά από προσφυγή του προέδρου Ερντογάν ακυρώθηκαν οι δημοτικές εκλογές του Μαρτίου στην Κων/πολη.

Την Κυριακή μονομαχούν δύο υποψήφιοι, ο Εκρέμ Ιμάμογλου και Μπιναλί Γιντιρίμ, που δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικοί.

Ο πρόεδρος Ερντογάν επεδίωξε με κάθε τίμημα την παραμονή του δήμου Κων/πολης στον έλεγχο του ΑΚΡ στις δημοτικές εκλογές στις 31 Μαρτίου, διότι γνώριζε πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η μητρόπολη των 15 εκ. για την πολιτική του επιβίωση.

Για το λόγο αυτό όρισε ως υποψήφιο έναν από τους πιο αφοσιωμένους συνεργάτες του. Τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος προέρχεται από την ανατολική Τουρκία, θεωρείται πιστός μουσουλμάνος και δημιούργησε, παράλληλα με την σταδιοδρομία του στην πολιτική, μια ναυτιλιακή εταιρία που διοικούν σήμερα τα παιδιά του.

Από κοινού με τον υπ. Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ (γαμπρό του προέδρου) ο Γιντιρίμ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς συνοδοιπόρους του Ταγίπ Ερντογάν.

Το κόμμα του προέδρου ΑΚΡ ήταν τόσο βέβαιο ότι θα θριαμβεύσει στην Πόλη στις 31 Μαρτίου που τη βραδιά των εκλογών τοιχοκόλλησε αφίσες με ευχαριστίες στους ψηφοφόρους για την νίκη. Όμως λογάριασε, όπως λένε, χωρίς τον ξενοδόχο, ο οποίος ήταν ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος CHP κατάφερε να κερδίσει οριακά τον πρώην πρωθυπουργό και υπουργό. Όμως η προσφυγή του προέδρου Ερντογάν στην Εφορευτική Επιτροπή οδήγησε στην ακύρωση του αποτελέσματος και την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας σήμερα.

 

Μοιάζει η σταδιοδρομία του Ιμάμογλου με εκείνη του Ερντογάν;

Για πολλούς Τούρκους ο Εκρέμ Ιμάμογλου ενσαρκώνει τη συμφιλίωση.

Στην τηλεμαχία με τον αντίπαλό του τόνισε ότι θέλει να τερματίσει την πόλωση και τον διχασμό της τουρκικής κοινωνίας.

Μια πρόθεση που θεωρείται βάλσαμο στη ψυχή πολλών Τούρκων. Παρά την απρόσμενη απόφαση της Εφορευτικής Επιτροπής και την πικρή ήττα ο υποψήφιος του CHP δεν φαίνεται να πτοείται και όλα δείχνουν ότι είναι σε θέση να κερδίσει ξανά το δήμο της Κων/πολης.

Δημοσκοπήσεις βλέπουν νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου με προβάδισμα μέχρι και έξι ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι στην Τουρκία που εκτιμούν ότι μια νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Πόλη θα αποτελούσε σημείο καμπής για ολόκληρη τη χώρα.

Πολιτικοί παρατηρητές στη χώρα τον συγκρίνουν ήδη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στο ξεκίνημά του ενσάρκωνε την αλλαγή και έθεσε από τη θέση του δημάρχου Κων/πολης τα θεμέλια για την μετέπειτα μεγαλειώδη πολιτική του καριέρα.

Από dw.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top