ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Τον ανάγκασαν να ομολογήσει ότι αυτοπυροβολήθηκε στην σκοπιά– 43 χρόνια «ανεβαίνει» τον Γολγοθά του

ΚΥΠΡΟΣ: Τον ανάγκασαν να ομολογήσει ότι αυτοπυροβολήθηκε στην σκοπιά– 43 χρόνια «ανεβαίνει» τον Γολγοθά του

Όταν υπηρετούσε στην Εθνική Φρουρά, τραυματίστηκε από σφαίρα και ενώ υπήρχε γνωμάτευση ότι δεν μπορούσε να είχε αυτοπυροβοληθεί, κάποιοι φαίνεται ότι τον ανάγκασαν να ομολογήσει.

Την ιστορία του  Όμηρου Αναστασίου που ξεκίνησε δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, φέρνει στο φως η εφημερίδα «Πολίτης» την Κυριακή (23/6).

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Όμηρος το 1976 σε ηλικία 19 ετών, υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στην Εθνική Φρουρά, όταν τα ξημερώματα της 19ης Φεβρουαρίου 1976 ενώ ήταν σκοπός σε στρατόπεδο στην Αθαλάσσα, τραυματίστηκε από σφαίρα στη βουβωνική χώρα (όπου ο μηρός συναντά την κοιλιά).

Ένα 24ωρο προηγουμένως είχε φύγει «σκαστός» από το στρατόπεδο γιατί ήταν άρρωστος και δεν του επέτρεψαν να δει τον στρατιωτικό γιατρό, έτσι επισκέφθηκε τις Πρώτες Βοήθειες του Νοσοκομείου Λάρνακας και επέστρεψε στο στρατόπεδο. Ο τότε διοικητής, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, του είχε υποσχεθεί στη μητέρα του ότι θα δει με κατανόηση την περίπτωσή του, όμως αντί αυτού, υπέστη άγριο ξυλοδαρμό με μπουνιές, κλοτσιές και κοντάκια όπλων και τιμωρία με φυλάκιση και σκοπιά 2-4 το βράδυ.  

Μετά τον τραυματισμό του από σφαίρα, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και όταν συνήλθε δεν θυμόταν τι ακριβώς συνέβη. Οι αρμόδιοι της ΕΦ, αποφάνθηκαν ότι αυτοπυροβολήθηκε με τυφέκιο ΜΚ4 και μετά από τρεις μήνες τον παρέπεμψαν σε στρατοδικείο.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, όταν βγήκε από το νοσοκομείο ενημερώθηκε πως του είχαν αφαιρέσει και ένα νεφρό, κάτι που δεν καταγράφηκε στα πιστοποιητικά.

Το δόθηκαν οδηγίες να αγοράζει μόνος του γάζες για να καθαρίζει το τραύμα επέστρεψε στο στρατόπεδο για συνέχιση της θητείας του. 

Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές του προκάλεσαν και ψυχιατρικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να σταλεί σε ψυχιατρική κλινική.

Ιατροσυμβούλιο εισηγείται την απαλλαγή του από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις αλλά η επιτροπή εξετάσεως σωματικής ικανότητας της ΕΦ του δίνει μόνο 6μηνη αναβολή. Μετά τη λήξη της αναβολής επανέρχεται στον στρατό και κρίνεται Ι4. Τον Ιούλιο του 1977 κρίνεται και πάλι Ι5 και απολύεται με προσωρινό απολυτήριο.

Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται και Ιδιώτης γιατρός που τον εξέτασε τού έδωσε δύο εβδομάδες ζωής και συνέστησε στην τότε αρραβωνιαστικιά του και νυν σύζυγό του να μην κάνουν γάμο.

Με παρέμβαση του Βάσου Λυσσαρίδη μεταφέρεται στην Ελλάδα όπου διαπιστώνεται πως λόγω των τραυμάτων η μόλυνση μετατράπηκε σε οστεομυελίτιδα.

Για χρόνια μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία με τη μία επιπλοκή να ακολουθεί την άλλη. Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, σημειώνεται ότι το 1979 παρουσιάστηκε στο στρατοδικείο και μετά από πιέσεις της ΕΦ παραδέχθηκε ότι αυτοπυροβολήθηκε γιατί όπως του έλεγαν αν δεν παραδεχόταν θα πήγαινε πολλά χρόνια φυλακή.

Το 1994 όταν νοσηλεύτηκε σε ιδιωτική κλινική στη Θεσσαλονίκη, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε πυροβοληθεί από μπροστά στη βουβωνική χώρα αλλά από πίσω, δηλαδή ότι μάλλον κάποιος άλλος τον πυροβόλησε. Ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές στην Κύπρο δεν δεχόντουσαν τη γνωμάτευση.

Μάλιστα, τον κάλεσαν στην συνέχεια και στην εφεδρεία ως μάχιμο και μάλιστα με ειδικότητα ελεύθερου σκοπευτή. Τον είχαν προειδοποιήσει πως αν δεν εμφανιζόταν στην εφεδρεία θα κηρυσσόταν λιποτάκτης και θα παραπεμπόταν και πάλι στο στρατοδικείο.

Μετά και από δικαστικές διαδικασίες αναγνωρίστηκε ως 85% ανάπηρος και άρχισε να λαμβάνει επίδομα, το οποίο ετίθετο συνεχώς υπό την κρίση ιατροσυμβουλίων. 

Η σύζυγος του Όμηρου Αναστασίου απευθύνθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με επιστολή της στον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, παραθέτοντας όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την περίπτωση του συζύγου της, αλλά φαίνεται να καθυστερεί η απάντηση.

Ο Όμηρος και η οικογένειά του ζητούν επανεξέταση της υπόθεσης και αποκατάσταση του ονόματός του, μαζί με αποζημίωση για τις δεκαετίες ταλαιπωρίας.  

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top