ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θερμές εξελίξεις στο Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία και την Κύπρο»

«Θερμές εξελίξεις στο Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία και την Κύπρο»

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Τουρκία προέρχονται αρχικά από την ανατολική Μεσόγειο, τη 'βόρεια Κύπρο' και τη Συρία και το σύστημα S 400 θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε αυτές τις περιοχές, δηλώνει μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια», την οποία αναδημοσιεύει την Τετάρτη (3/7) η «Αφρίκα».

Στο πρωτοσέλιδό της η τ/κ εφημερίδα γράφει ότι ο Αχμέτ Μπεράτ Τσιονκάρ δήλωσε ότι πρώτα από όλα η Τουρκία σκέφτεται πώς θα επιτύχει την ασφάλεια στα νότια και ανατολικά της σύνορα. Αυτή τη στιγμή, είπε, γίνονται τεχνικές έρευνες και προεργασίες και συζητήσεις με τον στρατό. Ο Τσιονκάρ, που είναι ταυτόχρονα και Αντιπρόεδρος της ομάδας της Τουρκίας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ, ανέφερε επίσης ότι τα σύνορα της χώρας του είναι σαν ένα φιτίλι από μπαρούτι, και έκανε λόγο για «θερμές εξελίξεις» στο Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία και την Κύπρο.

Η Χαλκίν Σεσί αναδημοσιεύει επίσης τις δηλώσεις του Τούρκου ειδικού σε θέματα άμυνας Αρντά Μεβλούτογλου ο οποίος αναφέρει ότι «υπάρχει ένα πραγματικό ερώτημα εδώ, όντως (ο πύραυλος) εκτοξεύτηκε εναντίον ισραηλινού αεροσκάφους ή το Ισραήλ κάνοντας ηλεκτρονικό πόλεμο δημιούργησε έναν ψεύτικο στόχο και ξεγέλασε τα ραντάρ της Συρίας; Αυτό το σενάριο είναι ένα θέμα ανοικτό».

Αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις του ερευνητή πυραυλικών αμυντικών συστημάτων και πολεμικής αεροπορίας, Χακάν Κιλίτς που δηλώνει ότι τα τμήματα του πυραύλου που έπεσαν στα κατεχόμενα είναι το κυρίως σώμα του πυραύλου και το ντεπόζιτο των καυσίμων. Τα καύσιμα είχαν καεί, σημείωσε, αλλά τα υπολείμματα αυτών ήταν που προκάλεσαν τις πυρκαγιές προχθές το βράδυ.

Ο τ/κ Τύπος αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας ειδικών της Διοίκησης Εκτάκτων Καταστάσεων και Καταστροφών της Τουρκίας που ήρθε από τα Άδανα, ο οποίος καθησυχάζει το κοινό όσον αφορά χημικές ή τοξικές διαρροές. Ο Σουλεϊμάν Τουρκέρ δήλωσε χθες το απόγευμα ότι έκαναν δύο φορές μετρήσεις στην περιοχή του χωριού Βουνό όπου έπεσαν τα κομμάτια του πυραύλου και δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε επικίνδυνο. Δεν υπάρχει χημικός κίνδυνος, είπε σημειώνοντας ότι έχουν παραδώσει την έκθεσή τους στους αρμόδιους του ψευδοκράτους.

Η Κίπρις γράφει σήμερα για 13 κομμάτια του πυραύλου που κατέπεσε τα οποία έχουν συλλεγεί από τον στρατό ενώ ειδικοί από το τουρκικό ΓΕΣ έφθασαν στα κατεχόμενα και διεξάγουν έρευνες. Σύμφωνα με πληροφορίες της Κίπρις, τα 13 κομμάτια έχουν μεταφερθεί σε στρατιωτική περιοχή στο Δίκωμο και εκεί γίνονται οι ειδικές εξετάσεις από τους Τούρκους αξιωματικούς του ΓΕΣ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top