ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ένα Ρομποτικό όχημα που ακολουθεί αυτόνομα μια πορεία με τη χρήση βιντεοκάμερας και υπέρυθρων ακτινών

 Ένα Ρομποτικό όχημα που ακολουθεί αυτόνομα μια πορεία με τη χρήση βιντεοκάμερας και υπέρυθρων ακτινών

Μια καινοτόμος τεχνολογία ξεκινά από την Κύπρο.

Το Ερευνητικό Εργαστήριο του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Intelligent Systems Lab σε συνεργασία με την Κυπριακή νεοφυή εταιρεία Robotics Lab δημιούργησαν και παρουσίασαν στον Παγκύπριο Διαγωνισμό Ρομποτικής Robotex Cyprus 2019 ένα ρομποτικό όχημα που ακολουθεί αυτόνομα μια πορεία χαραγμένη στο πάτωμα με μαύρη γραμμή με τη χρήση βιντεοκάμερας και υπέρυθρων ακτινών.


Το ρομπότ αυτό σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και προγραμματίστηκε με στόχο να παρουσιαστεί μια καινοτόμος ιδέα και τεχνολογία η οποία βασίζεται στη σύζευξη των δεδομένων εισόδου μιας βιντεοκάμερας και αισθητήρων υπέρυθρων ακτινών, την επεξεργασία τους με έναν τριπλό αλγόριθμο ελέγχου που χρησιμοποιεί τεχνικές ελέγχου κλειστού βρόγχου, ανοιχτού βρόγχου και Fuzzy Logic και την έξοδο τους σαν μια ελεγχόμενη διαδικασία αυτόνομης πορείας από το εν λόγω όχημα.


Το αξιοσημείωτο της προσπάθειας είναι ότι οι ερευνητές κατάφεραν να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας έναν απλό μικροεπεξεργαστή χαμηλής ταχύτητας και περιορισμένων δυνατοτήτων (16 MHz) της οικογένειας Arduino, μια βιντεοκάμερα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές σχετικά χαμηλού ρυθμού ανανέωσης πλαισίων (60 fps) της εταιρείας Pixy και ένα απλό αισθητήρα υπέρυθρων ακτινών 8 θέσεων αναλογικής εξόδου από την εταιρεία Pololu. Το υπόλοιπα μέρη του ρομπότ είτε σχεδιάστηκαν και εκτυπώθηκαν σε εκτυπωτή τριών διαστάσεων είτε σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν εξολοκλήρου από την αρχή για το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Το ρομπότ διαγωνίστηκε και κέρδισε την πρόκληση Line Following στον Παγκύπριο Διαγωνισμό Ρομποτικής Robotex Cyprus 2019 στην κατηγορία Πανεπιστήμια, σε μια πίστα 20 μέτρων μεγάλης δυσκολίας. Παράλληλα εξασφάλισε την τρίτη θέση στην γενική κατάταξη.
Ο εν λόγω διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Αθλητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, με ρεκόρ συμμετοχών, οι οποίες ξεπέρασαν τα 1.000 άτομα.


Η ομάδα αποτελείται από τους Αφροδίτη Σοφοκλέους, Υποψήφια Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Νεάπολις και Γιάννο Ελευθερίου, Ερευνητικό συνεργάτη του εργαστηρίου ISL, CEO της εταιρίας Robotics Lab. Τον συντονισμό της ομάδας ανέλαβαν οι Δρ. Ζήνων Ζήνωνος, Λέκτορας Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Νεάπολις και ο Δρ. Σάββας Χατζηχριστοφής, Αναπληρωτής Καθηγητής επίσης του Πανεπιστημίου Νεάπολις.
Οι πρώτες εντυπώσεις από την διεθνή επιστημονική κοινότητα είναι πολύ θετικές, με τις ερωτήσεις για το πως έχει επιτευχθεί το εγχείρημα αυτό να έρχονται συνέχεια από πολλά μέρη του κόσμου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



  Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top