Να λυθεί μέσω της «επιτροπής» το περιουσιακό στα Βαρώσια και την Μόρφου, λέει Τούρκος πρώην διπλωμάτης στο ΣτΕ.
Το ΕΔΑΔ με την απόφασή του στην υπόθεση Ξενίδη – Αρέστη έχει αποδεχθεί για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου το ιδιοκτησιακό καθεστώς του 1974 και ότι η περιουσία εκεί ήταν των Ξενίδη – Αρέστη και όχι των βακούφικων, αναφέρει σε συνέντευξή του στην Γενί Ντουζέν ο τέως Μόνιμος Εκπρόσωπος της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρέσβης Νταριάλ Μπατιμπάι, ο οποίος υποστηρίζει ότι το περιουσιακό ζήτημα στα κατεχόμενα μπορεί να λυθεί μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας».
Ως Τουρκία επιμείναμε στην υπόθεση Ξενίδη – Αρέστη στο ΕΔΑΔ ότι τα Βαρώσια ανήκουν στα βακούφικα, αλλά το ΕΔΑΔ δεν το αποδέχθηκε, αλλά αποδέχθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς εκεί με βάση τους τίτλους ιδιοκτησίας του 1974, πρόσθεσε ο κ. Μπατιμπάι, ο οποίος – όπως σημειώνεται – εργάστηκε ενεργά τότε ώστε το ΕΔΑΔ να κάνει αποδεκτή την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο. Ο ίδιος θεωρεί σήμερα ότι ενώπιον της «επιτροπής» υπάρχουν δύο ζητήματα, το ένα είναι το οικονομικό και το άλλο η απόφαση του «επαρχιακού δικαστηρίου» Αμμοχώστου ότι τα Βαρώσια αποτελούν περιουσία βακούφικων.
Ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης προτείνει, εάν η απόφαση του «επαρχιακού δικαστηρίου» Αμμοχώστου ακυρωθεί, να προταθεί στους 500 Ε/κ που έχουν αποτανθεί στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» για τα Βαρώσια, να τους επιστραφεί η περιουσία τους. «Γίνεται αντιληπτό ότι μια μερίδα προσφύγων από τα Βαρώσια είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν εκεί υπό τ/κ διοίκηση. Θα έρθει στην ατζέντα η απώλεια χρήσης, η επιστροφή και η αποζημίωση, ωστόσο δεν μπορούμε να πληρώσουμε την απώλεια χρήσης των ξενοδοχείων στα Βαρώσια από το 1974 μέχρι σήμερα. Για να λυθεί αυτό το ζήτημα πρέπει να βρεθούν επιλογές».
Σαν παράδειγμα δε έφερε ότι (στους ε/κ που θα επιστρέψουν στα Βαρώσια) θα μπορούσε για κάποιο διάστημα να τους δίδεται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, να μην πληρώνουν φόρους, θα μπορούσε να δοθεί άδεια καζίνο για τα ξενοδοχεία, να βρεθεί – πρόσθεσε – μια εξισορροπητική φόρμουλα «που θα μπορεί να είναι αποδεκτή από τους Ε/κ που θα αποδεχθούν να επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση».
Αυτό, συνέχισε, «δεν θα είναι να ανοίξουν τα Βαρώσια για εποικισμό, αλλά επιστροφή των περιουσιών, κάνοντας δεκτές τις 500 αιτήσεις που βρίσκονται σήμερα ενώπιον της ΤΜΚ («επιτροπή ακίνητης περιουσίας»). Με αυτόν τον τρόπο, ανέφερε, η προσφυγή των Ε/κ προς το ΣΑ του ΟΗΕ (για εποικισμό της περίκλειστης πόλης) δεν θα έχει αποτέλεσμα. Με την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» που λειτουργεί με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο, υποστήριξε ο κ. Μπατιμπάι, προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη βάση της ατομικότητας και εξαλείφεται η νομική βλάβη που δημιουργείται από την καταπάτηση δικαιωμάτων. «Σε αυτή την περίπτωση το ΕΔΑΔ θα απορρίψει τις αιτήσεις για τα Βαρώσια και θα υποδείξει ως εσωτερικό ένδικο μέσο την επιτροπή ακίνητης περιουσίας». Ετσι, η ανοικοδόμηση των Βαρωσίων, σύμφωνα με τον Τούρκο πρώην διπλωμάτη στο ΣτΕ, θα γίνει ανάλογα με τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, από την «τδβκ» - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – και θα συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία.
Με αυτόν τον τρόπο, συνέχισε, οι Τ/κ θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν υπέρ τους τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής που οι Ε/κ έφεραν για να απομονώσουν – όπως υποστήριξε – το ψευδοκράτος. «Αυτός πιστεύω είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί».
Ο Νταριάλ Μπατιμπάι, υποστηρίζοντας ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» είναι η πιο σημαντική πολιτική και νομική επιτυχία μετά το 1974 για την τουρκική πλευρά στο ζήτημα της Κύπρου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσω της αποτελεσματικής λειτουργίας της μπορεί να αλλάξει η δομή του περιουσιακού στο «βορρά». Αποζημιώνοντας, είπε, αυτούς που οικειοθελώς προσφεύγουν στην «επιτροπή» μπορεί να αλλάξει η δομή του περιουσιακού στο ψευδοκράτους υπέρ των Τ/κ. Εφερε δε ως παράδειγμα της περιοχή της Μόρφου, η οποία – είπε – αποτελεί το πλέον πολυσυζητημένο σημείο στο θέμα των γεωγραφικών αναπροσαρμογών στο εδαφικό, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.
Εάν, ανέφερε ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης, μέσω της «επιτροπής» «κρατικοποιήσουν» οι αρχές στο «βορρά» τις ε/κ περιουσίες στην περιοχή της Μόρφου και οι Ε/κ με δικό τους αίτημα ζητήσουν αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους στην Μόρφου και τις πάρουν, τότε «η ισορρπία θα αλλάξει. Δεν θα μείνει αιτιολογικό για τους Ε/κ να ζητούν επιστροφή της Μόρφου».
Ιστορικό για τα Βαρώσια του 1974
Στο μεταξύ, σε αφιέρωμα στους θρύλους και μύθους για τα Βαρώσια πριν το 1974, το κυριακάτικο περιοδικό της Γενί Ντουζέν «Αντρές» παραθέτει στοιχεία και για τις περιουσίες που βρίσκονται στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ένα από τα πιο γνωστά παραθεριστικά κέντρα της Μέσης Ανατολής τότε, η πιο τουριστική περιοχή της Κύπρου, όπως σημειώνεται.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χασάν Καρλιτάς, στην περιοχή των Βαρωσίων υπήρχαν το 1974 105 τουριστικές μονάδες, ξενοδοχεία, ξενοδοχεία – διαμερίσματα και άλλα τουριστικά καταλύματα. Τους πρώτους εξίμιση μήνες του 1974 στην περιοχή είχαν φιλοξενηθεί, διαμείνει 700.000 τουρίστες.
Στην περίκλειστη περιοχή υπήρχαν 4469 σπίτια, 1953 εμπορικά καταστήματα, 21 τράπεζες, 25 μουσεία και γκαλερί, 9 εκκλησίες, παρεκκλήσια και νεκροταφεία, 24 θέατρα και σινεμά, 99 κέντρα διασκέδασης, 8 σχολεία, δύο αθλητικά κέντρα.
Μεταξύ των μύθων για τα Βαρώσια λέγεται, γράφει το ρεπορτάζ, ότι η γνωστή ηθοποιός Σοφία Λόρεν ήταν μεταξύ αυτών που είχαν σπίτι στην περιοχή των Βαρωσίων και μετά το 1974 είχε ζητήσει από τον τότε Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ να επιστρέψει σε αυτό, αλλά το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν.
Λέγεται επίσης ότι στη περίκλειστη πόλη βρίσκεται το πρώτο στον κόσμο πεντάστερο ξενοδοχείο που φημολογείται ότι ανήκει στην βασιλική οικογένεια της Αγγλίας και είχε κρατήσεις από ξένους διάσημους και την βασιλική οικογένεια μέχρι το 2011. Η άσπρη άμμος του ξενοδοχείου (το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται) είχε έρθει από την Αφρική και κατά τον πόλεμο (όπως αναφέρεται η εισβολή) λέγεται ότι οι πελάτες έφυγαν από την παραλία με τις πετσέτες και τις σαγιονάρες ενώ ο διευθυντής του ξενοδοχείου αυτοκτόνησε.
Σύμφωνα με άλλο μύθο, στα Βαρώσια βρίσκεται μια τράπεζα με εκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις. Τα ΗΕ, γράφει το ρεπορτάζ, κάθε μήνα καταμετρούν το ποσό.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις