Ατακάν: «Δεν φέρουν όπλα τα μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη» - Αποστολη για Φατίχ και Γιαβούζ

Ατακάν: «Δεν φέρουν όπλα τα μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη» - Αποστολη για Φατίχ και Γιαβούζ

Δεν είναι εξοπλισμένα με όπλα τα μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη που υπερίπτανται του εναέριου χώρου του ψευδοκράτους, ανέφερε ο «υπουργός μεταφορών και συγκοινωνιών», Τολγκά Ατακάν, ο οποίος δήλωσε πως είχαν ενημερώσει για το θέμα από τις τουρκικές αρχές.

Οι τουρκικές εφημερίδες Μιλλιέτ και Γενί Σαφάκ είχαν γράψει τη Δευτέρα 08/07 ότι τα τουρκικά πλοία Μπαρμπαρός, Φατίχ και Γιαβούζ «προστατεύονται» από δέκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου TB2.

Ο Τολγκά Ατακάν κλήθηκε από την εφημερίδα Κίπρις ποστασί και επιβεβαίωσε ότι στον ουρανό της Κύπρου πέταξαν τέτοιου τύπου αεροσκάφη αλλά δεν είναι SIHA, δηλαδή με όπλα, αλλά IHA, χωρίς όπλα, τα οποία είναι σε αποστολή που σχετίζεται με το Φατίχ και το Γιαβούζ.

Στο μεταξύ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται την Τρίτη 09/07 στις αντιδράσεις από Ρωσία και ΕΕ για την πρόθεση της Τουρκίας να αρχίσει και δεύτερη γεώτρηση απέναντι από την Καρπασία όπου βρίσκεται από χθες το δεύτερο γεωτρητικό της πλοίο Γιαβούζ. Η Χαβαντίς γράφει ότι το Γιαβούζ συνοδεύεται από πολεμικά πλοία και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου SIHA, που σηκώθηκαν από το αεροδρόμιο του Νταλαμάν στην νοτιοδυτική Τουρκία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακόμα και η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ χθες στην ιστοσελίδα της επεσήμανε το γεγονός ότι πετούσαν τα τουρκικά SIHA για αρκετή ώρα πάνω από την Κύπρο, με την Χαβαντίς να σημειώνει ότι Τούρκοι εκπαιδευτικοί παραρτημάτων τουρκικών πανεπιστημίων στα κατεχόμενα, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υπερασπίζονταν τις υπερπτήσεις των συγκεκριμένων αεροσκαφών. Η εφημερίδα γράφει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με οπλισμό χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για την συλλογή σε απευθείας χρόνο και μετάδοση πληροφοριών τόσο στον Αιγαίο όσο και στην Μεσόγειο, 7 μέρες 24 ώρες.

Η Χαβαντίς, όπως και άλλες εφημερίδες, αναδημοσιεύουν επίσης τις χθεσινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ότι συνεχίζονται συντονισμένα οι ενέργειες της Τουρκίας και το πρόγραμμά της στην ανατολική Μεσόγειο.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: Η ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κύπρου σε περιοχή κρίσεων επιβάλλει αναβαθμισμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα

ΠτΔ: Η ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κύπρου σε περιοχή κρίσεων επιβάλλει αναβαθμισμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα

Η ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια περιοχή παρατεταμένων κρίσεων και ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, καθιστά ακόμη περισσότερο επιβεβλημένη την αναβαθμισμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας για ανθρωπιστικές αποστολές, αλλά και για την αντιμετώπιση πολλών άλλων σύγχρονων προκλήσεων, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στην τελετή εγκαινίων του Μουσείου Πολεμικής Δράσης, Ιστορίας και Τιμής του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού στη Λευκωσία.