ΔΙΕΘΝΗ

Τι αναφέρει στην Εκθεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο Αντόνιο Γκουτέρες για το θέμα των «μηχανισμών»

Τι αναφέρει στην Εκθεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο Αντόνιο Γκουτέρες για το θέμα των «μηχανισμών»

Σε μεγάλο μέρος της έκθεσης ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, εξηγεί στα μέλη του Σ.Α. τα όσα έχει κάνει συμμορφούμενος με υποδείξεις του ψηφίσματος 2453 οι οποίες σχετίζονται με τις προϋποθέσεις που έχουν θέση οι ΗΠΑ για το ρόλο των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, αλλά και την στρατηγική αξιολόγηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ενδιαφέρουσα είναι και η εκτενής ενημέρωση για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τις δύο πλευρές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, στο πλαίσιο της εντολής που του δόθηκε από το ψήφισμα 2453 για καθιέρωση μηχανισμών και ενίσχυση των υπαρχουσών πρωτοβουλιών, «με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε ρόλο διευκολυντικό, για την αποτελεσματική ελάφρυνση των εντάσεων και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν το σύνολο του νησιού και  επηρεάζουν όλους τους Κύπριους ».
 
«Συγκεκριμένα, γράφει, η UNFICYP διερεύνησε με τους ηγέτες και άλλους συναφείς συνομιλητές, δυνητικούς τομείς όπου οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επωφεληθούν από πιο συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών και επίλυση προβλημάτων, προκειμένου να αποφευχθούν οι εντάσεις και τα αρνητικά περιστατικά ή / και να συνδράμουν με συγκεκριμένα οφέλη τον κόσμο μέσω πρακτικών τρόπων. Αυτοί περιλαμβάνουν τομείς όπως η ετοιμότητα και η αντίδραση σε καταστροφές, η ανταλλαγή πληροφοριών για το έγκλημα και υπόπτους, η αντίδραση στο μεταναστευτικό και η αντιμετώπιση στρατιωτικών εντάσεων. Όσον αφορά τη δημιουργία ενός δυνητικού στρατιωτικού μηχανισμού μεταξύ των αντιτιθέμενων δυνάμεων, και οι δύο πλευρές εξέφρασαν ενδιαφέρον και αναγνώρισαν την πιθανή προστιθέμενη αξία ενός τέτοιου μηχανισμού».
 
Καταγράφοντας τις θέσεις των δύο πλευρών, αναφέρει ότι «ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά εξέφρασε την προθυμία της να εξετάσει ενισχυμένους ή καινούργιους μηχανισμούς, η Ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν επιφυλακτική για κάθε νέα ρύθμιση που θεωρεί ότι παρέχει αναγνωρισμένο καθεστώς στην άλλη κοινότητα, υποστηρίζοντας αντ `αυτού ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω των υφιστάμενων τεχνικών επιτροπών».
 
Επισημαίνει ωστόσο ότι παρά ταύτα σημειώθηκε πρόοδος στον εντοπισμό κενών όπου νέοι ή ενισχυμένοι μηχανισμοί μεταξύ των πλευρών, με τη διευκόλυνση της UNFICYP, θα ωφελήσουν τις κοινότητες. Επίσης, διευκρινίστηκε μεταξύ των πλευρών και του ΟΗΕ ότι τέτοιοι "μηχανισμοί" θα θέτονταν απευθείας στην εποπτεία των δύο ηγετών και των αντίστοιχων ομάδων τους.
 
Στο σχετικό κεφάλαιο των παρατηρήσεών του, ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει τα εξής για το θέμα:

« Στις προσπάθειές τους για την προώθηση της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων, οι τοπικοί και διεθνείς παράγοντες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και τα εμπόδια που συνδέονται με το καθεστώς του βορρά και τις ανησυχίες που σχετίζονται με την «αναγνώριση». Διατηρώντας την πολιτική των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και διασφαλίζοντας ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας επί του θέματος αυτού θα διατηρηθούν, οι ανησυχίες σχετικά με την "αναγνώριση" δεν θα πρέπει από μόνες τους να αποτελέσουν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ενισχυμένη συνεργασία. Καθώς οι πλευρές διερευνούν περαιτέρω ευκαιρίες για οικοδόμηση εμπιστοσύνης και συνεργασίας, τις παροτρύνω να σχεδιάσουν δημιουργικούς τρόπους για να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια, με σκοπό την επίτευξη ουσιαστικής προόδου και την παροχή απτών οφελών στις κοινότητες τους, χωρίς να θίγεται το ζήτημα της «αναγνώρισης». Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν πλήρως αφοσιωμένα στην παροχή της απαραίτητης διευκόλυνσης και υποστήριξης».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες

• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα

• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• «Τυλίχθηκε» στις φλόγες δομή ανηλίκων στη Λάρνακα - Τρόφιμοι και προσωπικό εκκένωσαν το κτίριο



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top