ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαζική αφαίρεση λεοντόψαρων από το ναυάγιο του Ζηνοβία στη Λάρνακα

Μαζική αφαίρεση λεοντόψαρων από το ναυάγιο του Ζηνοβία στη Λάρνακα

Μαζική αφαίρεση λεοντόψαρων από το ναυάγιο του Ζηνοβία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15/07 στη Λάρνακα.

Συγκεκριμένα  24 δύτες με τον εξοπλισμό τους αναχώρησαν το πρωί της Δευτέρας από την αποβάθρα της Μαρίνας Λάρνακας με το σκάφος “Queen Zenobia” και καταδύθηκαν σε προγραμματισμένες θέσεις στο ναυάγιο. Η αφαίρεση των λεοντόψαρων περιορίστηκε στους ανοικτούς χώρους του ναυαγίου ενώ οι συμμετέχοντες εφάρμοσαν τις «ορθές πρακτικές αποφυγής / αντιμετώπισης ατυχήματος από τσίμπημα λεοντόψαρου».

Σε δηλώσεις της η Δρ. Νίκη Χαρτόσια, Θαλάσσια Βιολόγος του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανέφερε ότι «το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι συντονιστής του προγράμματος Relionmed/Life (Preventing a lionfish invasion in the Mediterranean through early response and targeted removal), που στόχο έχει την μείωση των αφθονιών του λεοντόψαρου το οποίο είναι ένα ξενικό εισβλητικό είδος. Το λεοντόψαρο καταναλώνεται από τον άνθρωπο φτάνει να βγουν τα σκληρά αγκάθια που έχει ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς όπως την κατασκευή διαφόρων κοσμημάτων».

Πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο του προγράμματος είναι να μελετήσουμε την βιολογία και την οικολογία του είδους. Από ορισμένες ενέργειες που κάναμε μέχρι σήμερα έχουμε βγάλει τουλάχιστον 500 λεοντόψαρα» είπε και σημείωσε ότι «σύντομα θα υπάρχει μια εφαρμογή για το κινητό τηλέφωνο και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπου θα γίνεται καταγραφή των λεοντόψαρων από ψαράδες και άλλα άτομα».

Από την πλευρά του ο Οδυσσέας Χρήστου, Γεωλόγος, Ερευνητής ειδικός στα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών και εκπρόσωπος της A.A.K. Larnaca Napa Sea Cruises, ιδιοκτήτριας εταιρείας του ναυαγίου Ζηνοβία, ανέφερε ότι «κύριο μέλη της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ναυαγίου είναι η ασφάλεια των δυτών. Η παρουσία του λεοντόψαρου δημιουργεί κάποια προβλήματα ασφάλειας γιατί συνηθίζει να κρύβεται στα σκιερά μέρη και στα άνω σημεία, δηλαδή το ταβάνι του ναυαγίου με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ορισμένες συνθήκες και ενδεχόμενο ατυχήματος».

Πρόσθεσε ότι «τα λεοντόψαρα είναι δηλητηριώδη. Από μόνα τους δεν οδηγούν σε ατύχημα αλλά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο δύτης βρίσκεται κάτω από το νερό και ένα τσίμπημα μπορεί να του προκαλέσει πανικό και να χάσει τη ψυχραιμία του, εμείς πρέπει να φροντίσουμε ο δύτης να είναι ενήμερος για να αντιδράσει σωστά».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χρήστου είπε ότι η «ιδιοκτήτρια εταιρεία του ναυαγίου αντιλήφθηκε το πρόβλημα με τα λεοντόψαρα αρχές του χρόνου και παρακολουθούμε την εξέλιξη του. Τα λεοντόψαρα εμφανίστηκαν το 2016 και στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα να διοργανώσουμε μία εθελοντική παρακολούθηση του για να δούμε σε ποιο βαθμό είναι επικίνδυνα».

Διαπιστώθηκε, συνέχισε «από τη πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του προγράμματος παρακολούθησης, ότι υπάρχει πράγματι ένα μεγάλο πρόβλημα και οι αριθμοί των λεοντόψαρων είναι μεγάλοι. Έτσι  σε συνεργασία με τους ερευνητικούς φορείς της Κύπρου και κρατικούς φορείς διοργανώσαμε τη σημερινή εκδήλωση για απομάκρυνση των λεοντόψαρων από το ναυάγιο Ζηνοβία».

Εξήγησε ακόμα ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολο να εξαλείψουμε τα λεοντόψαρα από το ναυάγιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτά πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα και έχουν πολλές κρυψώνες. Το ναυάγιο είναι το ιδανικό σπίτι για το λεοντόψαρα και φιλοδοξούμε να περιορίσουμε τους αριθμούς του ούτως ώστε να μην θέσουμε σε κίνδυνο τα άλλα ψάρια και τη βιοποικιλότητα γενικά του Ζηνοβία».

Από την πλευρά του ο Περικλής Κλείτου θαλάσσιος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Plymouth Ηνωμένου Βασιλείου και στην Κυπριακή εταιρεία Marine & Environmental Research Lab, ανέφερε ότι «η Κύπρος βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία στη Μεσόγειο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μελετήσουμε τα ξενικά είδη που εισέρχονται μέσα από το Σουέζ, να κατανοήσουμε δηλαδή τις επιπτώσεις τους και πόσο κάποια διαχείριση τους είναι πιθανή και πλεονεκτική δηλαδή να κάνουμε εμείς κάτι αντί να αφεθεί στο οικοσύστημα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ γενικά δραστηριοποιείται στα ξενικά είδη και ενδιαφέρεται. Η Μεσόγειος έχει γενικά μεγάλο πρόβλημα με τα ξενικά είδη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια περιοχή όπου θα τα μελετούμε, θα μπορούμε να βρούμε κάποια λύση για να τα καταπολεμήσουμε».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η Μεσόγειος θάλασσα έχει καταγεγραμμένα πάνω από 800 ξενικά είδη, αλλά δεν προκαλούν όλα κάποιες συνέπειες στο οικοσύστημα. Μεταξύ αυτών είναι αρκετά είδη λαγοκέφαλων, η κουρκούνα και ο ρώσσος» είπε και σημείωσε πως «ορισμένα είδη είναι πολύ δύσκολο να τα ελέγξουμε».

Ο κ. Κλείτου σημείωσε επίσης πως «από τις μέχρι τώρα ενδείξεις που έχουμε, φαίνεται ότι κάποια διαχείριση είναι εφικτή, δηλαδή μπορούμε να προστατεύσουμε ορισμένες προστατευόμενες περιοχές που το έχουν ανάγκη, με μεμονωμένες πράξεις και με τη συμβολή των πολιτών. Οι περιοχές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αναβαθμίσουν το οικοσύστημα» είπε και πρόσθεσε πως «το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια, είμαστε στο μέσον του και θα λήξει τον Σεπτέμβριο του 2021».

Σημειώνεται ότι το πρωτοποριακό Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο Relionmed-Life (Preventing a lionfish invasion in the Mediterranean through early response and targeted removal) υλοποιείται από το  «Εργαστήριο Οικολογίας και Βιοποικιλότητας» του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, την Κυπριακή επιστημονική εταιρεία Marine and Environmental Research - MER Lab , το Κέντρο Περιβαλλοντικών Ερευνών Enalia Physis Environmental Research Center, το «Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών» - Cyprus DFMR και το «Marine Biology and Ecology Research Centre του University of Plymouth (UK)».

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top