'Εννά παίζουν μάππα τίποτε;'. Η τοποθέτηση αφορά το ενδεχόμενο προσωρινής εγκατάστασης των νέων Δικαστηρίων στο 'Φιλοξένια' και ανήκει στον Ζαχαρία Κουλία.
Της Γεωργίας Παππούτα
Με αυτό το σχόλιο ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, φανέρωνε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι ο χώρος των εν λόγω κτηριακών εγκαταστάσεων είναι πολύ μεγάλος για να στεγάσει τα δικαστήρια.
Στην συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης (17/07), ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας, διαπίστωσε ότι πρόκειται για συνολικό εμβαδόν 4.000 τετραγωνικών μέτρων.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κουλίας ζήτησε να ενημερωθεί για τον αριθμό των Δικαστων που αναμένεται να διοριστούν για τα Δικαστήρια Εφετείου και Εμπορικού, τα οποία να σημειωθεί ότι στο παρόν στάδιο δεν έχουν δημιουργηθεί. Όπως λέχθηκε στην συνεδρία πρόκειται συνολικά για 19 δικαστές μαζί με τους οποίους θα υπάρχουν πρωτοκολλητές, κλητήρες, στενογράφοι, γραμματείς και γενικότερα ένα προσωπικό που ο αριθμός του θα ανέρχεται περίπου στα 40 – 50 άτομα.
Αντιλαμβανόμενος τον όχι και τόσο μεγάλο αριθμό εργαζομένων των δύο δικαστηρίων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανάφερε: «Πόσα τετραγωνικά θέλουν; Εννα παίζουν μάππα τίποτε;». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το εν λόγω κτήριο, είναι απαραίτητο για το Ανώτατο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου, το οποίο σύμφωνα και με την διευθύντρια ζητήθηκε προ πολλού από μέρους τους για σκοπούς ανάπτυξης του Ινστιτούτου.
Την διαφωνία του για προσωρινή στέγαση των Δικαστηρίων στο κτήριο εξέφρασε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Λουκαΐδης, ο οποίος ήγειρε μεταξύ άλλων και το θέμα υποδομής, αναφέροντας πως εκτός της οικονομικής πτυχής, το πρώην ξενοδοχείο «Φιλοξένια» στερεί βασικής υποδομής για στέγαση Δικαστηρίων. Έντονο προβληματισμό έδειξε και για το σχέδιο μελέτης διαμόρφωσης των χώρων, όπου δίπλα από τις δικαστικές αίθουσες βρίσκονται αίθουσες συνεδριάσεων, που θα φιλοξενούνται ξένοι επίσημοι, οι οποίοι θα έρχονται στο νησί μας.
Συγκεκριμένα ο κος. Λουκαΐδης διερωτήθηκε: «Εννα χωννούμαστε; Να γίνεται συνεδρία και να κατεβαίνουν με τις χειροπέδες;». Για να λάβει την απάντηση ότι θα υπάρχουν διαφορετικές είσοδοι.
Από πλευράς της, η Αρχιπρωτοκολλητής Ειρήνη Χριστοδούλου, εξήγησε ότι η Δικαστική Υπηρεσία βρίσκεται σε περίοδο μεταρρύθμισης και τόνισε την σημαντικότητα στέγασης των νέων δικαστηρίων εκφράζοντας, παράλληλα, την ανησυχία της για τυχόν καθυστερήσεις.
Η Επιτροπή Ελέγχου κατέληξε όπως σταλεί επιστολή στην εκτελεστική εξουσία για να δοθεί για δεύτερη φορά παράταση στην διαδικασία προσφορών. Να τονίσουμε ότι το κόστος δαπάνης για μετατροπή των χώρων, αυξήθηκε από 800.000 σε 1, 5 εκατομμύρια ευρώ.
Εξαλλου, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σχολίασε μεταξύ άλλων τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης, διατυπώνοντας τη θέση ότι ουσιαστικά δεν άλλαξαν τα κριτήρια διορισμού Δικαστών. Εξήγησε ότι μέχρι τώρα διορίζονταν στην Δικαστική εξουσία άτομα, τα οποία είχαν συγγενικές σχέσεις με άλλα πρόσωπα του κλάδου, με συνέπεια να υπάρχει ασυμβίβαστο. Όπως είπε, λοιπόν, αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται και με τα νέα δεδομένα. Αναφέρθηκε, χαρακτηριστικά, στις γνωστές υποδείξεις της GRECO.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις